Obavijesti

News

Komentari 135

Ravnateljica škole u Strožancu: Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 strašnih povreda radnog odnosa

Ravnateljica škole u Strožancu: Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 strašnih povreda radnog odnosa

Ona nije postupila po protokolu o postupanju za prijavljivanje vršnjačkog nasilja koje se dogodilo. Niz je okolnosti i dokaza što je učiteljica počinila, tvrdi ravnateljica

Učiteljici u Osnovnoj školi u Strožancu, Zrinki Perković Dodig, ravnateljica Žana Prižmić uručila je izvanredni otkaz nakon što je učiteljica prijavila slučaj nasilnog dječaka iz petog razreda koji je u školu došao sa šipkom i prijetio vršnjacima, a incidente je izazivao i ranije. Radi se o dječaku kojemu je do 20. ožujka razrednica bila upravo Zrinka Perković Dodig, a koji je prebačen iz njenog razreda u drugi zbog brojnih problema koje je izazivao.

Ravnateljica je za RTL komentirala je izvanredni otkaz učiteljice i cijelu situaciju u školi. 

Radi se o učiteljici s 20 godina radnog staža, a i Županija kao osnivač je bila protiv te odluke.

- U ovom trenutku moja dužnost je da razjasnim ovaj nemili događaj. Dotična učiteljica nije dobila otkaz kao što se govorilo da je prijavila nasilje policiji. Dotična učiteljica dobila je otkaz što je učinila sedam stvari, strašnih povreda iz radnih odnosa i jedan od tih razloga je upravo njezino neprijavljivanje nasilničkog ponašanja. Dakle, nije postupila po protokolu o postupanju u takvim situacijama - rekla je ravnateljica.

Nagađalo se da je razlog otkaza to što je učiteljica Zrinka Perković Dodig upozorila na vršnjačko nasilje, prije svega učenika petog razreda koji je nedavno u školu ušao s metalnom šipkom i prijetio učitelju i učenicima. Slučaj istražuje policija, a učiteljica za RTL poručuje da je podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja nasilja.

Učiteljica iz OŠ Strožanac nasilje prijavila policiji pa dobila otkaz: Roditelji učenika su je podržali
Učiteljica iz OŠ Strožanac nasilje prijavila policiji pa dobila otkaz: Roditelji učenika su je podržali

Ravnateljica tvrdi potpuno suprotno: jedan od razloga je, kaže, to što smijenjena učiteljica nije reagirala na prijetnje nasiljem. Podršku učiteljici pružaju kolege, dio roditelja i županijski vijećnik MOST-a Ante Popović.

- Nažalost ljudi mogu prijavljivati. Svi imaju pravo na prijavljivanje. Izričito tvrdim da je škola, stručna služba po tom slučaju poduzela sve u skladu sa Zakonom i mi smo upravo ti koji su prijavili svim nadležnim institucijama što znači da dotična gospođa govori neistinite tvrdnje - govori ravnateljica Osnovne škole u Strožancu.

Upitana je i je li je učiteljica ikada usmenim ili pisanim putem upozoravala na vršnjačko nasilje.

- Ne, gospođa je upravo suprotno. Ona nije postupila po protokolu o postupanju za prijavljivanje vršnjačkog nasilja koje se dogodilo. Niz je okolnosti i dokaza što je učiteljica počinila. Prekršila je zakon u sedam stvari - govori ravnateljica.

Učiteljica koja je ukazala na vršnjačko nasilje dobila otkaz unatoč upozorenjima Županije
Učiteljica koja je ukazala na vršnjačko nasilje dobila otkaz unatoč upozorenjima Županije

Aktivno se uključila politika u sve ovo.

- Žalosno je što politika u ovom slučaju, čelnici MOST-a i njegovi simpatizeri koriste tragediju dječaka, obitelji koja se danima proteže u medijskim člancima. To je zaista prestrašno da na ovako jeftin način čelnici MOST-a skupljaju poene. Ispred škole, ispred odgojno-obrazovne ustanove gdje je zabranjeno bilo kakvo stranačko i bilo kakvo drugo okupljanje - pojašnjava.

Upitana je i što je kao ravnateljica poduzela da se spriječi nasilje.

- Sve smo poduzeli. Taj slučaj je prijavljen svim nadležnim institucija. Policija je jedan dio istrage već utvrdila. Utvrdilo se da se radi o neistinitim tvrdnjama. Dakako, neutemeljenim. Dječak uopće nije mlatio ni s kakvom šipkom, a kamoli da je izrekao one strašne i ružne riječi. To je policija utvrdila i dalje se očekuje istraga svih nadležnih institucija - zaključuje.

Učiteljici u školi u Splitu otkaz jer je ukazivala na vršnjačko nasilje: Pred školom prosvjed
Učiteljici u školi u Splitu otkaz jer je ukazivala na vršnjačko nasilje: Pred školom prosvjed