Obavijesti

News

Komentari 71

Summit u New Yorku: Kolinda se sastala s Ivicom Dačićem

Summit u New Yorku: Kolinda se sastala s Ivicom Dačićem
3

U ponedjeljak se Kolinda sastala s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom s kojim je razgovarala o situaciji na jugoistoku Europe, posebice o BiH, odnosima između Beograda i Kosova...

VIDEO

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Europe, rekla je u ponedjeljak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu. 

Predsjednica boravi u New Yorku povodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojoj će se obratiti u utorak. 

U ponedjeljak se sastala s glavnim tajnikom te organizacije Antonijom Guterresom s kojim je razgovarala o "situaciji na jugoistoku Europe, posebice o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova" te o tome što će Hrvatska kao "lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja".  

"Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije", otkrila je predsjednica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje. 

Predsjednica je kritizirala ideju razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsjednikom Hashijem Thacijem koji je mijenjao mišljenje po tom pitanju. 

Grabar-Kitarović je dodala kako je Guterresa zanimalo i što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Europskom unijom te "kako ćemo to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo". 

Klimatske promjene

Predsjednica je prvog dana boravka u New Yorku nazočila otvaranju summita UN-a o klimatskim promjenama, pa je najavila da će glavna tema njezinog govora pred Općom skupštinom biti vezana za klimatske promjene.

"Mislim da ne trebamo previše privatizirati pozornicu UN-a za neka bilateralna pitanja za koja smo odgovorni mi i naši susjedi, već govoriti o temama koje su bitne za cijelo čovječanstvo", rekla je Grabar-Kitarović, no dodala je kako će pritom "krenuti od lokalnih primjera". 

Kao i prošle godine, predsjednica će svojim govorom pred Općom skupštinom upozoriti na zagađenje i zagrijavanje Jadranskog mora. 

Thunberg: 'Kako se usuđujete? Ukrali ste mi cijelo djetinjstvo'
Thunberg: 'Kako se usuđujete? Ukrali ste mi cijelo djetinjstvo'

"Greta nas je danas upozorila, kao što ste vidjeli bilo je to vrlo, vrlo energično. Žalosno je da jedna djevojčica mora putovati dva tjedna brodom, a ne biti u školi, kako bi upozorila svijet na klimatske promjene i da će naša djeca i unuci biti užasno ljuti na nas ako uništimo ovaj jedini planet koji imamo", rekla je predsjednica, referirajući se na govor tinejdžerske klimatske aktivistice Grete Thunberg. 

Ona je u ponedjeljak otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, upitavši ih "kako se usuđujete?". 

Vjerske slobode

Predsjednica je sudjelovala i na summitu o vjerskim slobodama. 

"Ono što treba reći, a što ljudi često krivo shvaćaju, jest da je upravo kršćanstvo najprogonjenija religija na svijetu i da dnevno 11 kršćana bude ubijeno u svijetu zbog svoje vjere", rekla je. 

"Dakle, nemojmo razmišljati o nekim drugim vjerama kako bismo bili politički korektni, razmišljajmo jednako o svima, uključujući vlastitu vjeru", dodala je. 

Sastanak s Googleom

Grabar-Kitarović je izdvojila i sastanak s potpredsjednikom Googlea s kojim je dogovorila "daljnju suradnju oko inicijative Triju mora i digitalizacije cijelog prostora", posebice Hrvatske, njezinih otoka i drugih dijelova države. 

Time će se "omogućiti digitalno školovanje, rad na daljinu, a to bi ljudima omogućilo da ostanu u Hrvatskoj i svakako dodatno osnažilo radna mjesta i povećalo plaće".

United Nations Secretary General Guterres speaks during the opening of the 2019 United Nations Climate Action Summit at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S.

Sastala se s Ivicom Dačićem

Kako je navedeno u priopćenju, u sjedištu Ujedinjenih nacija Ivica Dačić kratko je razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nisu navedene teme o kojima su razgovarali, javljaju agencije. (vkm)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'POLIGRAF' S PAULOM SIKIRIĆ:

Pokretanje videa...

10:44

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS