News

Komentari 17

Pala banda iz Zagreba: Radili i prodavali lažne dokumente, imali potvrde i uvjerenja za sve

Pala banda iz Zagreba:  Radili i prodavali lažne dokumente, imali potvrde i uvjerenja za sve

Međusobno su dijelili poslove, izrađivali i prodavali dokumente poput sanitarnih iskaznica i potvrda o testiranju za koronavirus. Banda je privedena, a sumnja se da su počinili 31 kazneni slučaj.

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, uhićena su četvorica hrvatskih državljana s područja Grada Zagreba zbog sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju i izrađivali i prodavali krivotvorene dokumente i isprave na području cijele Hrvatske. Počinili su 31 kazneni slučaj, protiv njih je podnesena kaznena prijava te je banda privedena.

Kriminalističko istraživanje su proveli zagrebačka policija u suradnji s policijskim službenicima MUP-ova Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala te USKOK.

Hrvatski državljani u starosti od 54, 47, 55 i 52 godina počinili su kaznena djela krivotvorenja isprava i to Potvrde o izvršenom testiranju za COVID, Sanitarne iskaznice, Potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni djelatnika – higijenski minimum, Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, Uvjerenja o osposobljenosti za rad na siguran način, licence Hrvatske obrtničke komore za obuku praktikanata i druge. Korisnicima su ih prodali kao 'autentične' isprave koje mogu koristiti.

Međusobno su podijelili poslove. Trojica osumnjičenih pronalazili su ljude kojima su bile potrebne određene javne isprave i koje su bile spremne to platiti manje nego što bi to bilo legalnim putem. Pribavljali su potrebne obrasce i podatke te se dobro raspitivali kod insitucija, pravnih i fizičkih osoba koje legalno postupaju. Četvrti je izrađivao dokumente. Ilegalno stečen novac su međusobno dijelili.

Tijekom pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenima su pronašli i oduzeli više komada krivotvorenih pečata, raznih obrazaca, računala, mobitela. Kod jednog je pronađena automatska puška i pištolj, a zbog sumnje u nezakonito posjedovanje oružja će se nad njim provesti kriminalističko istraživanje.

Najčitaniji članci