Obavijesti

News

Komentari 0

Reakcija HUO-a na HVZ: 'Osiguravatelji su obvezni kvalitetno upravljati rizicima'

Reakcija HUO-a na HVZ: 'Osiguravatelji su obvezni kvalitetno upravljati rizicima'

Hrvatske voćarske zajednica (HVZ) izrazila je nezadovoljstvo provedbom Mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja, vezano uz osiguranje voćnjaka, zbog neprihvatljivih uvjeta osiguravatelja

VIDEO

Osiguravajuća društva imaju zakonska i poslovna ograničenja te su obvezni kvalitetno upravljati rizicima, a pokrivanje rizika u slučajevima kada je izvjesno da će se štetan događaj dogoditi bilo bi protivno zakonu i prirodi osiguravateljnog posla, ističu u utorak iz Hrvatskog ureda za osiguranje u reakciji na stavove Hrvatske voćarske zajednice.

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) je, naime, u priopćenju o problematici osiguranja voćnjaka uz ostalo upozorila da se sve češće susreću s vrlo problematičnim situacijama kod ugovaranja, a time i likvidiranja šteta nastalih od elementarnih nepogoda, pogotovo kod posljedica mraza.

Reagirajući na stavove HVZ-a, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) u priopćenju ističe da su hrvatska društva za osiguranje partner hrvatskih gospodarstvenika na način da im smanjuju financijske rizike uslijed nepredvidivih događaja.

Voćari nezadovoljni provedbom mjere osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda
Voćari nezadovoljni provedbom mjere osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda

"Na isti način osiguravaju i poljoprivrednike štiteći ih od šteta na usjevima i nasadima uslijed potencijalnih elementarnih nepogoda, prije svega od niskih temperatura i tuče", objašnjavaju iz HUO-a.

Međutim, osiguratelji imaju zakonska i poslovna ograničenja te su obvezni kvalitetno upravljati rizicima, ističu iz HUO-a.

Naglašavaju pritom da osiguratelji preuzimaju rizike i pružaju pokriće za buduće i neizvjesne događaje sukladno Zakonu o osiguranju te su sukladno istom Zakonu dužni i adekvatno upravljati rizicima.

"Pokrivanje rizika u slučajevima kada je izvjesno da će se štetan događaj dogoditi bilo bi protivno zakonu i prirodi osigurateljnog posla. Drugim riječima, osiguratelji ne smiju preuzeti na sebe rizik od mraza ukoliko postoji izvjesnost da će se taj mraz i dogoditi. Potrebno je naglasiti da samo pojedina društva za osiguranje pružaju takvu vrstu pokrića i surađuju s poduzetnicima u poljoprivredi i nude razne vrste osigurateljnih pokrića pa tako i ona koja pokrivaju rizik mraza. Nažalost, posljednjih godina osiguratelji bilježe negativne rezultate posebno kod osiguravanja tog rizika", zaključuje se u priopćenju HUO-a.

Samo 10% Hrvata jede dovoljno voća i povrća: Umjesto keksa ili kave uzmite jabuku ili mrkvu
Samo 10% Hrvata jede dovoljno voća i povrća: Umjesto keksa ili kave uzmite jabuku ili mrkvu

Hrvatska voćarska zajednica je u priopćenju izrazila nezadovoljstvo provedbom Mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja, vezano uz osiguranje voćnjaka, zbog neprihvatljivih uvjeta osiguravatelja, a upozorila je i kako tek nekoliko osiguravateljskih kuća uopće prihvaća osiguranje voćnjaka.

Iz HVZ-a su pritom problematizirali datum početka početka pokrića osiguranja, jer su gotovo svi osiguravatelji odredili da je to oko 1. travnja, dok voćari upozoravaju da je to s agronomskog stručnog stajališta "apsolutno besmisleno jer rane sorte voća u intenzivnu vegetaciju kreću već početkom ožujka, pogotovu na jugu Hrvatske".

Hrana je put do blistave kože: Jedite puno voća, povrća, ribe...
Hrana je put do blistave kože: Jedite puno voća, povrća, ribe...

HVZ je upozorio i kako su svake godine uvjeti osiguranja od mraza sve nepovoljniji počevši od visine premije, koja je narasla na čak oko 20 posto osigurane svote, raznih franšiza koje idu do oko 60 posto pa sve do uvjeta priznavanja nastale štete i sl.

Maksimalna svota osiguranja limitirana je na 150.000 kuna po hektaru, čime se u posebno nepovoljan položaj stavljaju visoko produktivni proizvođači, naveli su iz HVZ-a, upozoravajući i da ove godine osiguravatelji uopće ne žele osigurati voćnjake koji su proteklih godina imali značajnije štete, jer prema njihovim pravilima oni mogu slobodno birati koga žele odnosno ne žele osigurati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.