Obavijesti

News

Komentari 2

Voćari nezadovoljni provedbom mjere osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda

Voćari nezadovoljni provedbom mjere osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda

Hrvatske voćarske zajednica (HVZ) izrazila je nezadovoljstvo provedbom Mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja, vezano uz osiguranje voćnjaka, zbog neprihvatljivih uvjeta osiguravatelja

VIDEO

Napominju kako su, kao i svi poljoprivrednici, imali velika očekivanja od navedene mjere budući da Ministarstvo poljoprivrede pokriva 70 posto troška police osiguranja naših nasada, kao drugih poljoprivrednih djelatnosti i kultura.

To je trebalo, ističu, znatno ojačati tržišnu poziciju voćara i ublažiti im sve učestalije štete od elementarnih nepogoda, posebno od niskih temperatura i tuče. Stoga je sve veći broj članova HVZ osiguravao proizvodnju.

No, iz HVZ-a ističu kako se sve češće susreću s vrlo problematičnim situacijama kod ugovaranja, a time i likvidiranja šteta nastalih od elementarnih nepogoda pogotovu kod posljedica mraza.

"Naime, osiguravajuće kuće nam postavljaju neprihvatljive uvjete. Uz to, svega nekoliko osiguravateljskih kuća uopće prihvaća osiguranje voćnjaka", istaknuli su iz HVZ-a.

Ministrica Vučković voćarima: 'Potrebno je jače udruživanje'
Ministrica Vučković voćarima: 'Potrebno je jače udruživanje'

Prvi problem je, kako navode, datum početka pokrića osiguranja. Gotovo svi osiguravatelji su odredili da je to oko 1. travnja, no iz HVZ-a ističu kako je s agronomskog stručnog stajališta "to apsolutno besmisleno jer rane sorte voća u intenzivnu vegetaciju kreću već početkom ožujka, pogotovu na jugu Hrvatske".

Određivanje datuma početka osiguranja oko 1. travnja za velik dio voćara stoga je neprihvatljiv jer plaćaju osiguranje, a gotovo mjesec dana nemaju pokriće moguće štete, navode iz HVZ-a.

Napominju i kako su svake godine uvjeti osiguranja od mraza sve nepovoljniji počevši od visine premije, koja je narasla na čak oko 20 posto osigurane svote, raznih franšiza koje idu do oko 60 posto pa sve do uvjeta priznavanja nastale štete i sl.

Nadalje, maksimalna svota osiguranja je limitirana na 150.000 kuna po hektaru, čime se u posebno nepovoljan položaj stavljaju visoko produktivni proizvođači, navode iz HVZ-a.

Voćari dijele jagode: 'Cijena od 8,99 kn je niska i nerealna...'
Voćari dijele jagode: 'Cijena od 8,99 kn je niska i nerealna...'

Najproblematičnijom drže situaciju da ove godine osiguravatelji uopće ne žele osigurati voćnjake, koji su proteklih godina imali značajnije štete, jer prema njihovim pravilima oni mogu slobodno birati koga žele odnosno ne žele osigurati.

Sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede i vodećim osiguravateljima iz HVZ-a su obavili razgovore o tvoj problematici, ali do sada nije postignut dogovor koji bi voćarima osigurao prihvatljive uvjeta. Krajnji rok za usuglašavanje je kraj veljače.

Stoga iz HVZ-a izražavaju i nezadovoljstvo aktivnostima koje u pronalaženju rješenja poduzima Ministarstvo poljoprivrede.

Naglašavaju da je Ministarstvo aktivni sudionik u ugovaranju osiguranja jer pokriva 70 posto premije, čime se na ime sufinanciranja premije osiguranja u poljoprivredi, godišnje osiguravajućim kućama osigurava prihod iz proračuna od oko 200 milijuna kuna.

Milijunska šteta od mraza, voćari traže pomoć od države
Milijunska šteta od mraza, voćari traže pomoć od države

HVZ stoga skreće pozornost na te problematiku i način trošenja novca koji ovakvim uvjetima ne pridonosi sigurnosti proizvodnje i hrvatske voćare stavlja u nepovoljan položaj ne samo prema voćarima iz drugih europskih država nego i prema drugim partnerima osiguravajućih kuća.

"Takvim pristupom voćarima, a sutra možda i drugih proizvođača, osiguravatelji pokazuju da žele osiguravati one slučajeve u poljoprivredi koji im donose samo sigurnu dobit", ističu iz HVZ-a.

Propali milijuni iz EU-a: Voćari nisu znali ispuniti formulare
Propali milijuni iz EU-a: Voćari nisu znali ispuniti formulare

Također se pitaju ima li onda uopće svrhe Mjera 17 i trošenje milijuna kuna kada su voćari prepušteni na milost i nemilost tržišnim uvjetima koje diktiraju isključivo osiguravatelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.