Obavijesti

News

Komentari 14

Reakcija Talijana na presudu za smrt i trovanje na Hvaru: Nismo zadovoljni, pa dječak još šepa...

Reakcija Talijana na presudu za smrt i trovanje na Hvaru:  Nismo zadovoljni, pa dječak još šepa...
4

Vlasnik jedrenjaka Atlantia Zoran Bauk i kapetan Jerko Marasović kažnjeni su bezuvjetno svaki po dvije godine zatvora za slučaj iz 2019. godine kada je od trovanja ugljičnim monoksidom preminuo Eugenio Vinci

VIDEO

Kazna koju su dobili vlasnik i kapetan broda čini nam se nepravedna, zaista zanemariva za takvu tragediju. Jedan čovjek je preminuo, a mnogi drugi pretrpjeli su i fizičke i psihičke posljedice zbog njihovog neodgovornog ponašanja – komentirao je talijanski političar Bruno Mancuso presudu vlasniku jedrenjaka Atlantia Zoranu Bauku i kapetanu Jerku Marasoviću koji su u utorak na Županijskom sudu u Splitu kažnjeni bezuvjetno svaki po dvije godine zatvora.

Predsjedavajući sudac Mile Rebić osudio ih je zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti koje su počinili iz nehaja. Tužiteljstvo je naime, tražilo da se kazneno djelo okvalificira kao neizravna namjera.

Prodaju jedrenjak Atlantia na kojem su se otrovali Talijani kod Hvara, traže 320.000 eura
Prodaju jedrenjak Atlantia na kojem su se otrovali Talijani kod Hvara, traže 320.000 eura

Podsjetimo, riječ je o tragediji iz kolovoza 2019. godine kada je od trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku na Hvaru preminuo 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci, a mnogi njegovi prijatelji koji su bili na krstarenju, uključujući i spomenutog Mancusa, također su se otrovali. Najteže posljedice imalo je dvoje malodobne djece, tada 5-godišnji dječak i 11-godišnja djevojčica. Djevojčica se oporavila, a dječak nije u potpunosti.

- Dječak je dobro, ali još uvijek lagano šepa – kazao nam je kratko Mancuso o dječaku koji se dugo nakon otpuštanja iz splitske bolnice liječio i rehabilitirao u bolnici Bambino Gesu u Rimu. Imao je problema s govorom, motorikom i hodanjem.

Hvar: Policijski o?evid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani

Na posljednjem ročištu u utorak i Bauk i Marasović izrazili su žaljenje zbog tragedije uputivši sućut obitelji. Iznijeli su svoju obranu rekavši kako su bezrezervno vjerovali meštru koji je postavio benzinski agregat pod palubu. No, sudac nije prihvatio takve tvrdnje. Dapače, Rebić vjeruje električaru koji je u svom iskazu rekao kako ih je dva puta upozorio da benzinski generator ne smije biti u zatvorenom prostoru, odnosno u strojarnici već na palubi. Agregat naime ispušta otrovne plinove, odnosno ugljični monoksid.

Nakon što su ga na jedrenjaku tijekom noći upalili kako bi mogli napajati klime i rashladiti potpalublje, kobni plin se kroz klimatizacijski sustav proširio po sobama. Na jedrenjaku je u tom trenutku bilo osam Talijana, od čega spomenutih dvoje djece. Jedrenjakom su planirali oploviti Vis, Brač i Hvar, no ljetovanje je prekinula nezapamćena tragedija.

Hvarski brodar i kapetan tvrde da nisu krivi za trovanje. Obitelj ogorčena: 'Dječak se teže kreće'
Hvarski brodar i kapetan  tvrde da nisu krivi za trovanje. Obitelj ogorčena: 'Dječak se teže kreće'

- Tog jutra smo se malo čudili kako se gosti ne bude, ne dolaze na doručak nego samo njih dvoje, a kada nas je žena pozvala da joj je loše mužu, i kad sam se spustio i vidio mrtvo tijelo u kadi, znao sam da imamo situaciju... Nepokretno tijelo petogodišnjeg dječaka je nosio kuhar, a ja sam onda razvalio zaključana vrata sobe u kojoj se nalazila djevojčica koja se nije javljala – posvjedočio je Jerko Marasović, nekadašnji zapovjednik jedrenjaka.

Na ročištu u utorak zastupnik obitelji priložio zahtjev za odštetu u visini od 690.000 eura, plus zatezne kamate. Goran Bauk, otac vlasnika jedrenjaka na prethodnom ročištu kazao je kako su jedrenjak stavili u prodaju za 320.000 eura te da su spremni obeštetiti obitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...