Obavijesti

News

Komentari 99

Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu

Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu
2

Ministarstvo preporučuje da se svi učitelji koji se vraćaju u razrede prilagode TV školi na Trećem, a za učenike koji dolaze trebat će izjava. Roditelji poručuju: Ne želimo slati djecu na nastavu, ništa se ne zna

VIDEO

Zatvorili su škole kad u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije bilo nijednog zaraženog, a otvaraju ih sad kad smo prestigli i Zagreb. Ja svoje dijete sigurno ne šaljem u školu, napisala je mama iz Splita u odgovoru učiteljici na pitanje hoće li poslati dijete nakon što je HZJZ objavio preporuke za rad u školama i vrtićima.

Prema prvim reakcijama, roditelji, ali i učitelji, te ravnatelji su mahom - šokirani.

- Ovo će biti nemoguće izvesti. Kako u malu učionicu mogu smjestiti devetero djece uz učiteljicu, i oni bi pritom trebali provesti i do pet sati u istom prostoru? Čak i uz provjetravanje ja ne mogu roditeljima jamčiti nikakvu sigurnost - kazao nam je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani. On ističe kako mjere nikako ne odgovaraju realnoj situaciji.

Roditelji vrtićke djece pitaju se i kako će se organizirati da svaka vrtićka grupa ima svoj toalet, prema preporuci HZJZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No ravnatelji vjerojatno i neće imati koga staviti u učionice, budući da roditelji mahom javljaju: Djecu ne šaljemo u školu!

- Baš zbog ovakvih nebuloza koje su napisali, moje dijete neće ići u školu... Ja ću svoje dijete poslati jer i ja i suprug radimo i nema mi tko čuvati dijete... Ja bih da moje dijete ide, ali nije pošteno da takvu odluku moramo donijeti mi roditelji... Nastava za sve, a ne samo za neke. Neka Ministarstvo donese odluku da se sva djeca vračaju u školu i neka snosi odgovornost, ako se nešto dogodi... Mislim da nije još sigurno da se djeca vrate u školu. I kako će se sve to organizirati... Nisam zato da roditelji odlučuju treba li se dijete vratiti u školu. Pa pobogu nismo mi oni koji odlučuju... - neke su od poruka koje su učitelji primili od zabrinutih roditelja.

'Glavna je Škola na Trećem!'

Podsjetimo, prema preporukama HZJZ i uputama koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo školama, u prva dva tjedna nastava u školi mora biti organizirana tako da u razredu ne može biti više od devetero učenika uz učiteljicu. Pritom, nakon što se organiziraju grupe, u ta dva tjedna neće im se moći priključiti djeca koju roditelji naknadno odluče poslati u školu.

- U postavljenu grupu koja će početi s radom najranije 11. svibnja ne može se naknadno uvrstiti još jedno dijete, odnosno učenik, a ako je to izvedivo – ni učitelj. Odvajanje jedne grupe od druge, ključno je za osiguravanje sigurnosti učenika - navodi se u uputama, u kojima je najjasnija jedna: Ako je ikako moguće, djecu ostavite kod kuće, a nastava u razredima mora se prilagoditi TV školi na Trećem, čak i tjelesni.

Roditelji će pritom, pišu iz MZO, "imati mogućnost izbora sukladno Uputi HZJZ da njihova djeca kompletnu nastavu prate putem nastave na daljinu". Oni, pak, koji odluče dijete poslati u školu, morat će potpisati izjavu o tome.

- Kako bismo omogućili kvalitetno obrazovanje svim učenicima (onima u školama i onima kod kuće) jednako usvajanje planiranih odgojno-obrazovnih ishoda, treba sinkronizirano raditi u školama i u Školi na Trećem. Svim učenicima treba osigurati dostupnost poučavanja,  nastavnih materijala i potpore u učenju. Učitelji pri tome upotrebljavaju materijale objavljene na Školi na Trećem, odabrane udžbenike i druge obrazovne materijale - navodi se u Uputama.

Što se tiče same nastave u školama, preporučuje se da razredi s nastavom počinju s 10-15 minuta razmaka, kako ne bi svi u isto vrijeme dolazili u školu i hodali po hodnicima. Prema toj satnici održavali bi se i odmori, pa ne bi dolazilo do doticaja djece iz različitih razreda. Odmori bi se provodili na školskom igralištu ili na zraku, a ni veliki odmor, kad je podjela užine, ne bi bio u isto vrijeme za sve učenike. 

Engleski i vjeronauk od doma

U školama se u prvo vrijeme neće odvijati dodatna nastava, izvannastavne aktivnosti itd. Za tjelesni je preporuka da se održava vani i to laganim intenzitetom, dakle, bez, npr. igre graničara ili drugih u kojima dolazi do kontakta. 

Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Ako je moguće organizirati, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Roditelj/skrbnik dovodi i odvodi dijete iz ustanove na način da je u pratnji jednog djeteta uvijek jedna odrasla osoba/roditelj/skrbnik. 

- Prvi dan nastave u školi treba započeti uputama učenicima kako se ponašati, prati ruke, održavati fizički razmak i sl. Isti učitelj će raditi s istim razrednim odjelom cijelo vrijeme ako je to moguće. Što znači da se predmeti koje izvode predmetni učitelji i dalje izvode u nastavi na daljinu - navodi se. 

Ako u pojedinoj školi nema mjesta za sve prijavljene učenike, ravnatelji će morati odrediti prioritete prema kojima će sastaviti razrede. Prednost dolaska u školu od 11. svibnja imat će djeca čija su oba roditelja ili skrbnika zaposlena izvan kuće te nemaju mogućnost zbrinjavanja djeteta.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!