Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 99

Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu

Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu
2

Ministarstvo preporučuje da se svi učitelji koji se vraćaju u razrede prilagode TV školi na Trećem, a za učenike koji dolaze trebat će izjava. Roditelji poručuju: Ne želimo slati djecu na nastavu, ništa se ne zna

VIDEO

Zatvorili su škole kad u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije bilo nijednog zaraženog, a otvaraju ih sad kad smo prestigli i Zagreb. Ja svoje dijete sigurno ne šaljem u školu, napisala je mama iz Splita u odgovoru učiteljici na pitanje hoće li poslati dijete nakon što je HZJZ objavio preporuke za rad u školama i vrtićima.

Prema prvim reakcijama, roditelji, ali i učitelji, te ravnatelji su mahom - šokirani.

- Ovo će biti nemoguće izvesti. Kako u malu učionicu mogu smjestiti devetero djece uz učiteljicu, i oni bi pritom trebali provesti i do pet sati u istom prostoru? Čak i uz provjetravanje ja ne mogu roditeljima jamčiti nikakvu sigurnost - kazao nam je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani. On ističe kako mjere nikako ne odgovaraju realnoj situaciji.

Roditelji vrtićke djece pitaju se i kako će se organizirati da svaka vrtićka grupa ima svoj toalet, prema preporuci HZJZ.

No ravnatelji vjerojatno i neće imati koga staviti u učionice, budući da roditelji mahom javljaju: Djecu ne šaljemo u školu!

- Baš zbog ovakvih nebuloza koje su napisali, moje dijete neće ići u školu... Ja ću svoje dijete poslati jer i ja i suprug radimo i nema mi tko čuvati dijete... Ja bih da moje dijete ide, ali nije pošteno da takvu odluku moramo donijeti mi roditelji... Nastava za sve, a ne samo za neke. Neka Ministarstvo donese odluku da se sva djeca vračaju u školu i neka snosi odgovornost, ako se nešto dogodi... Mislim da nije još sigurno da se djeca vrate u školu. I kako će se sve to organizirati... Nisam zato da roditelji odlučuju treba li se dijete vratiti u školu. Pa pobogu nismo mi oni koji odlučuju... - neke su od poruka koje su učitelji primili od zabrinutih roditelja.

'Glavna je Škola na Trećem!'

Podsjetimo, prema preporukama HZJZ i uputama koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo školama, u prva dva tjedna nastava u školi mora biti organizirana tako da u razredu ne može biti više od devetero učenika uz učiteljicu. Pritom, nakon što se organiziraju grupe, u ta dva tjedna neće im se moći priključiti djeca koju roditelji naknadno odluče poslati u školu.

- U postavljenu grupu koja će početi s radom najranije 11. svibnja ne može se naknadno uvrstiti još jedno dijete, odnosno učenik, a ako je to izvedivo – ni učitelj. Odvajanje jedne grupe od druge, ključno je za osiguravanje sigurnosti učenika - navodi se u uputama, u kojima je najjasnija jedna: Ako je ikako moguće, djecu ostavite kod kuće, a nastava u razredima mora se prilagoditi TV školi na Trećem, čak i tjelesni.

Roditelji će pritom, pišu iz MZO, "imati mogućnost izbora sukladno Uputi HZJZ da njihova djeca kompletnu nastavu prate putem nastave na daljinu". Oni, pak, koji odluče dijete poslati u školu, morat će potpisati izjavu o tome.

- Kako bismo omogućili kvalitetno obrazovanje svim učenicima (onima u školama i onima kod kuće) jednako usvajanje planiranih odgojno-obrazovnih ishoda, treba sinkronizirano raditi u školama i u Školi na Trećem. Svim učenicima treba osigurati dostupnost poučavanja,  nastavnih materijala i potpore u učenju. Učitelji pri tome upotrebljavaju materijale objavljene na Školi na Trećem, odabrane udžbenike i druge obrazovne materijale - navodi se u Uputama.

Što se tiče same nastave u školama, preporučuje se da razredi s nastavom počinju s 10-15 minuta razmaka, kako ne bi svi u isto vrijeme dolazili u školu i hodali po hodnicima. Prema toj satnici održavali bi se i odmori, pa ne bi dolazilo do doticaja djece iz različitih razreda. Odmori bi se provodili na školskom igralištu ili na zraku, a ni veliki odmor, kad je podjela užine, ne bi bio u isto vrijeme za sve učenike. 

Engleski i vjeronauk od doma

U školama se u prvo vrijeme neće odvijati dodatna nastava, izvannastavne aktivnosti itd. Za tjelesni je preporuka da se održava vani i to laganim intenzitetom, dakle, bez, npr. igre graničara ili drugih u kojima dolazi do kontakta. 

Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Ako je moguće organizirati, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Roditelj/skrbnik dovodi i odvodi dijete iz ustanove na način da je u pratnji jednog djeteta uvijek jedna odrasla osoba/roditelj/skrbnik. 

- Prvi dan nastave u školi treba započeti uputama učenicima kako se ponašati, prati ruke, održavati fizički razmak i sl. Isti učitelj će raditi s istim razrednim odjelom cijelo vrijeme ako je to moguće. Što znači da se predmeti koje izvode predmetni učitelji i dalje izvode u nastavi na daljinu - navodi se. 

Ako u pojedinoj školi nema mjesta za sve prijavljene učenike, ravnatelji će morati odrediti prioritete prema kojima će sastaviti razrede. Prednost dolaska u školu od 11. svibnja imat će djeca čija su oba roditelja ili skrbnika zaposlena izvan kuće te nemaju mogućnost zbrinjavanja djeteta.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 99

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...