Obavijesti

News

Komentari 149

Reakcije na ostavku: 'Nema za to razloga, nije on odgovoran'

Reakcije na ostavku: 'Nema za to razloga, nije on odgovoran'
1

Reakcije u HDZ-u nakon podnesene ostavke su podijeljene. Jedan dio objašnjava da je to dobro za Plenkovićev HDZ jer bi Krstičević bio samo uteg u kampanji predstojećih izbora

VIDEO

Premijer Andrej Plenković nije se u četvrtak očitao o ostavci ministra obrane Damira Krstičevića te je najavio da će se sutra s njim sastati. Iz Vlade je samo kratko poručeno: 'Izražavamo najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati'.

Reakcije u HDZ-u nakon podnesene ostavke su podijeljene. Jedan dio objašnjava da je to dobro za Plenkovićev HDZ jer bi Krstičević bio samo uteg u kampanji predstojećih parlamentarnih izbora. Oporba bi mu, naime, stalno na nos nabijala odgovornost za nesreću, ali i ostale afere. 

POGLEDAJTE VIDEO: Krstičević dao ostavku 

Pokretanje videa...

01:45

Drugi, pak, kažu, da time premijer i šef HDZ-a Plenković jako gubi jer je general Krstičević omiljen među onima desnijima u HDZ-u, a posebno ga cijeni braniteljska populacija. 

- Krstičević je bio od prvog dana kada je Plenković preuzeo HDZ, dakle od 2016., jedan od njegovih najbližih suradnika. U kampanji za unutarstranačke izbore, sada u ožujku, vodio je Plenkovićev blok i premoćno ga doveo do pobjede. U Dalmaciji je, pak, Krstičević jako cijenjen i ne znam koliko je pametno micati ga sada. No, to će premijer procijeniti - rekao nam je sugovornik iz HDZ-a.

Zemunik: MORH otkrio tko su poginuli piloti, ministar Krstičević podnio ostavku

Ministar gospodarstva Darko Horvat je u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao da su Plenković i Krstičević razgovarali nakon zrakoplovne nesreće. 

- Poznajući emotivnost kolege Krstičevića i znajući da nema razloga za takav njegov korak. Nema tu njegove odgovornosti - rekao je Horvat i ponovio kako će se ministar i premijer sastati sutra.

Oporba ostavku - podržava 

Oporba je, kako je i očekivano, pozdravila ostavku ministra obrane.

Šef HSS-a Krešo Beljak na Twitteru je napisao:

- Krstičević je prvi put u cijelom mandatu napravio ispravan potez. Prvi i zadnji. 

Miro Bulj iz Mosta rekao je da osobno podržava potez ministra.

- Osobno nisam vidio taj čin, ali smatram da je odgovoran čin dati ostavku kad se nešto dogodi. Iako je mandat ove Vlade na kraju, pa ne bih to posebno komentirao - rekao je Bulj. 

Oglasili se i analitičari 

Oko Krstičevićeve ostavke oglasio se i politički analitičar Žarko Puhovski koji je za N1 rekao kao ona, ukoliko ministar doista odstupi, "prva ozbiljna ostavka u zadnjih 20 godina". 

Krstičević je opet dao ostavku, u petak razgovor s Plenkijem
Krstičević je opet dao ostavku, u petak razgovor s Plenkijem

- Nova normalnost se tako osjetila da je Krstičević prvi puta govorio jasno i razgovijetno, kao da je imao neku vrstu labuđeg pjeva, potiho dao ostavku i u off-u rekao da nije razgovarao s premijerom - rekao je Puhovski. 

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je da ostavka ozbiljna stvar, no da tek ostaje za vidjeti hoće li ju premijer doista i prihvatiti. 

Krstičević 15. koji odlazi? 

Prihvati li premijer ostavku ministra obrane Damira Krstičevića on će biti 15. ministar koji bi mogao napustiti Vladu Andreja Plenkovića u nešto više od 43 mjeseca njegova mandata.

Od originalnog postava Vlade koja je s radom počela 19. listopada 2016., uz premijera Plenkovića danas su samo potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je na početku rada Vlade bio ministar rada i mirovinskog sustava.

Iz Vlade su prvo u travnju 2017. otišli ministri Mosta, nakon što su glasali protiv toga da se odbije oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru Zdravku Mariću.

Tada odlaze ministri - unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zaštite okoliša Slaven Dobrović i pravosuđa Ante Šprlje, a potom i ministar uprave Ivan Kovačić koji sjednici Vlade nije nazočio nego ga je nekoliko dana kasnije Plenković razriješio na njegov zahtjev.

Zbog afere "hotmail" odnosno događanja vezanih uz donošenje "lex Agrokora" iz Banskih dvora potom, u svibnju 2018., odlazi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a novi je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Sljedeća veća rekonstrukcija u Plenkovićevoj Vladi rezultat je nekretninsko-imovinskih "dubioza" više ministara te premijer u srpnju prošle godine u nekoliko dana razrješuje Tomislava Tolušića, Gabrijelu Žalac i Lovru Kuščevića, a Nadu Murganić zbog niza problema u sektoru socijale, dok je neopozivu ostavku podnio Goran Marić.

Ostavka ministra zdravstva Milana Kujundžića uslijedila je krajem siječnja 2020. godine nakon afere u kojoj se našao zbog krivo ispunjene imovinske kartice i incidenta u kojem su četvorica muškaraca napala novinarku Slobodne Dalmacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.