Rebro ruši rekorde: Presadili su 27 srca i ugradili 20 mehaničkih, osam pacijenata ima nova pluća | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 19

Rebro ruši rekorde: Presadili su 27 srca i ugradili 20 mehaničkih, osam pacijenata ima nova pluća

Rebro ruši rekorde: Presadili su 27 srca i ugradili 20 mehaničkih, osam pacijenata ima nova pluća

U godini pandemije srušeni su svi rekordi u kardijalnoj kirurgiji zagrebačke bolnice, ali i na nivou Hrvatske - uspjeh je plod golemog napora kirurga, anestesiologa, sestra i tehničara

VIDEO

Unatoč pandemiji i iznimno teškim okolnostima, KBC Zagreb oborio je ove godine povijesni rekord u broju transplantiranih srca i ugradnji trajnih mehaničkih potpora srcu. To su ujedno najbolji rezultati ikad u povijesti bilo koje zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koja ima kardiokirurški program.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

VIDEOVIJESTI 14.12. 01:03

Također, ova će ustanova do kraja godine oboriti i rekord u broju svih obavljenih kardiokirurških zahvata. Kako nam je rekao prof. dr. Hrvoje Gašparović, pročelnik specijalističkog Zavoda za kardijalnu kirurgiju odraslih na Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb, ujedno i voditelj kardiokirurškog transplantacijskog tima, ove je godine na KBC-u Zagreb obavljeno čak 27 transplantacija srca i ugrađeno je ukupno 20 trajnih mehaničkih potpora srcu na 18 pacijenata (kod nekih je bilo i više od jednog puta). Riječ je o mehaničkoj potpori koja se ugrađuje u vlastito srce bolesnika. Posljednje srce transplantirano je u proteklih tjedan dana.

Šibenčanin: 'Imam nova pluća, opet mogu disati. Prije sam se nakon dva koraka borio za zrak'
Šibenčanin: 'Imam nova pluća, opet mogu disati. Prije sam se nakon dva koraka borio za zrak'

- Liječenje bolesnika s uznapredovalim srčanim zatajenjem nikad nije bilo ovoliko zastupljeno u ukupnom kirurškom portfelju KBC-a Zagreb. Volumeni obiju kirurških metoda liječenja uznapredovalog srčanog zatajenja su dosad najveći u povijesti bilo koje kardiokirurške institucije u Hrvatskoj. KBC Zagreb, kao stožerna kardiokirurška ustanova u Hrvatskoj, svojim volumenom zaslužuje status autoriteta po pitanju liječenja teškog srčanog zatajenja u regiji, koja uključuje i okolne zemlje - kaže prof. dr. Hrvoje Gašparović.

Dvoja pluća u 24 sata

Ukupni broj operacijskih zahvata na srcu je također porastao u KBC-u Zagreb te će, kako smo već spomenuli, također dosegnuti najviše brojke dosad. Prof. dr. Gašparović kaže kako je taj uspjeh plod istinski golemog napora kardijalnih kirurga, anesteziologa i sjajnih medicinskih sestara i tehničara. U ovim, logistički iznimno izazovnim vremenima, ove brojke dobivaju sasvim novu dimenziju, ističe prof. dr. Hrvoje Gašparović. A sjajne rezultate postigli su i timovi s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, koji su prije 12 dana unutar jednog dana transplantirali čak dvoja pluća.

Program transplantacije pluća zaživio je prvi put u Hrvatskoj u travnju ove godine, i od tada već osam pacijenata diše s presađenim plućima. Kako nam je rekao akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, posljednja dva pacijenta, na kojima su zahvati obavljeni unutar samo 24 sata, dobili su pluća iz Hrvatske i Njemačke. Za ovakve je zahvate, ističe akademik Samaržija, potrebna vrhunska logistika i koordinacija. Primjerice, kad je stigao poziv da postoji srce u Njemačkoj, najprije je trebalo vidjeti tko je od hrvatskih pacijenata pogodan primatelj, i važno je da je taj bolesnik u dobroj kondiciji za presađivanje pluća.

Organi spasili čak tri života u KBC-u Zagreb u jednom danu!
Organi spasili čak tri života u KBC-u Zagreb u jednom danu!

- Sve mora biti savršeno sinkronizirano. Dok smo avionom slali eksplantacijski tim u Njemačku po pluća, pacijent primatelj je u tom trenutku putovao iz svoga grada prema Zagrebu. Procedura je dalje išla tako da je naš eksplantacijski tim slao sve podatke o plućima iz Njemačke, a mi smo nakon toga potvrdili da su pluća u redu i da ih prihvaćamo. Eksplantacija je u Njemačkoj trajala oko sat vremena, i dok je naša ekipa putovala nazad iz Njemačke, mi smo u sali na Rebru pripremali pacijenta za zahvat - pojasnio je akademik Samaržija dodavši kako se pluća u pravilu transplantiraju unutar šest sati od eksplantacije.

Šire i na post COVID

Oba pacijenta koja su nova pluća dobila prije 12 dana su dobro i premješteni su na odjel, a i prijašnjih šest transplantiranih pacijenata osjeća se odlično živeći s novim plućima. Program transplantacije pluća u Hrvatskoj namijenjen je pacijentima u terminalnoj fazi neke teške plućne bolesti, a kako nam je otkrio akademik Samaržija, uskoro će se program proširiti i na post COVID pacijente, odnosno na one kojima je COVID uništio pluća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...