Obavijesti

News

Komentari 10

'Rekao je da su ga prisilne misli natjerale na stravično ubojstvo'

'Rekao je da su ga prisilne misli natjerale na stravično ubojstvo'
1

Vještak je naveo da je Andrija Drežnjak bio ispodprosječno inteligentan, ali ne na razini mentalne retardacije, emotivno je nestabilna osoba, to jest, s poremećajem ličnosti

VIDEO

U četvrtak se nastavilo suđenje Andriji Drežnjaku, ubojici Blaženke Poplašen i Ivana Pavića koji su prošle godine hladnokrvno ubijeni u Centru za socijalnu skrb u Đakovu.

Prvi je pred sudom govorio sudski vještak psihijatar i psiholog koji je Andriju pregledao nakon ubojstva ali i neposredno prije suđenja. On govori kako Andrija ima ispod prosječnu inteligenciju, ali ne na razini mentalne retardacije, emotivno je nestabilna osoba, to jest, s poremećajem ličnosti. To dovodi do agresivnosti, smanjenog praga tolerancije i manjka samokontrole. 

POGLEDAJTE VIDEO Prvi dan suđenja Andriji Drežnjaku

Pokretanje videa...

Andrija Drežnjak priznao krivnju 01:43

- Od 15, 16 godine konzumirao je alkohol što je ostavilo posljedice do danas. On je asocijalna osoba, u mladosti zapušten - rekao je vještak

Naime, vještak smatra kako je motiv bio zabluda da Blaženka i Ivan varaju Andriju. Mislio je da će mu socijalni radnici oduzeti kuću nakon smrti njegovog oca. Kako je Andrija osoba niskih intelektualnih sposobnosti, nisu mu mogli ukazati da mu kuća neće biti oduzeta. Vještak je također rekao kako je za vrijeme ubojstva Andrija bio trijezan, te kako je to učinjeno organizirano. 

Drežnjak priznao krivnju, sestra ubijene socijalne radnice u suzama: 'Svi su je obožavali'
Drežnjak priznao krivnju, sestra ubijene socijalne radnice u suzama: 'Svi su je obožavali'

Zbog toga je bio jasno orijentiran, te je isplanirao sve od ubojstva do bijega. Vještak je rekao kako je Andrija za vrijeme ubojstva bio savršeno orijentiran i organiziran. Kako mu se tada nije činio niti malo dezorijentiran. Imao je cilj i plan cijelog ubojstva i bijega. Znao je koga će ubiti, kako i gdje će nakon ubojstva otići. 

- Kada sam razgovarao s njim nakon ubojstva, Andrija je mislio kako je napravio ispravnu stvar jer je smatrao da su ga oni ponižavali - rekao je vještak i dodao da mu je Andrija govorio kako je imao i prisilne misli koje su ga natjerale da počini ovo stravično dvostruko ubojstvo. 

Te prisilne misli je Andrija tek nakon izvršenja ubojstva negirao. Andriji te misli sada proizvode, kako navodi, nesanicu. Međutim, kada ga je ovaj psihijatar, psiholog detaljno pregledao nakon ubojstva, nije vidio naznake ovakvih poremećaja. Vještak smatra kako su tome uzroci zatvorski uvjeti u kojima se našao proteklih mjeseci, no da je danas Andrija sasvim raspravno sposoban. 

"Imao je poremećaj ličnosti i osjećaj inferiornosti"

Stalna sudska vještakinja za psihologiju također je dala svoju procjenu. Ona je Andriju ispitivala u tri navrata u proteklih nekoliko mjeseci. 

- Mislim da okrivljenik nije osoba zaostalog duševnog razvoja. Mogu procijeniti da je u mogućnosti logički promišljati. Međutim, on je emocionalno nestabilna osoba. Sklon je uvredljivosti, osjetljivosti, agresivnosti i sličnome - opisala je psihologinja i dodala kako je Andrija bio i ostao svjestan posljedica svojih djela. 

Misli kako je Andriju potaknuo osjećaj ugroženosti i prevarenosti. Kako je to ubojstvo potaknulo nisko samopoštovanje samoga sebe. 

- Blaženka je vodila brigu o Andrijinoj obitelji. Andrija je razumio da o njoj ovisi njegova osnovna egzistencija. Zbog poremećaja njegove ličnosti, straha i osjećaja inferiornosti on je bio u zabludi da oni njemu rade loše - zaključila je psihologinja. 

'Od cijevi pištolja žrtva je bila udaljena nekoliko desetaka centimetara'

Zadnji koji je iznio svoje stručno mišljenje je još jedan stalni sudski vještak. 

- Zaključio sam da je Blaženki Poplašen cijev pištolja bila udaljena tek nekoliko desetaka centimetara od glave. Dakle, riječ je o nasilnoj smrti. Na Ivanu Paviću obavljena je neurokirurška operacija, cijev pištolja također je bila udaljena svega nekoliko desetaka centimetara. - objasnio je vještak blizinu oružja koje je okončalo živote Blaženke Poplašen i Ivana Pavića. 

Blaženku se nije moglo spasiti zbog oštećenja mozga do kojega je dovela prostrjelna rana na glavi, a Ivan Pavić je preminuo nešto kasnije nakon što je zadobio strijelnu ranu na glavi. 

- Prostrijelni kanal na glavi Blaženke Poplašen ukazuje na zaključak da su optuženi i oštećena bili okrenuti licem u lice. Ona je mogla biti u sjedećem položaju. - objasnio je sudski vještak kobni trenutak u kojemu je Blaženka prije smrti gledala oči u oči svog ubojicu. 

Andrijin branitelj zahtjevao je vještačenje psihofarmakologa kako bi se ustvrdilo je li Andrijino dugoročno korištenje lijekova moglo imati utjecaj na njegove postupke. Tome se tužutelj protivio. Rekao je kako je to nebitno jer Andrija lijekove nije pio neposredno prije ubojstva, a kako oni ne bi mogli imati toliko snažan utjecaj da ga navedu na ovaj čin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...