Obavijesti

News

Komentari 1

Rekordan vikend u Splitu: Očekuje se oko 78.000 putnika

Rekordan vikend u Splitu: Očekuje se oko 78.000 putnika

Za vikend će u splitsku zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih 130 komercijalnih 4,0 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini, rekao je Mate Melvan

VIDEO

Ovog se vikenda u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci očekuje promet oko 78.000 putnika, što je najveći ovogodišnji promet tijekom vikenda u tim lukama.

- Danas i sutra u splitsku će zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih je 130  komercijalnih a 40 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini - rekao je za Hinu voditelj prihvata i otpreme putnika u  splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Raste promet u zračnim lukama, puno je bolje stanje od 2020.
Raste promet u zračnim lukama, puno je bolje stanje od 2020.

Po njegovim riječima, splitska je zračan luka tijekom srpnja uspostavila zrakoplovni promet gotovo sa svim turističkim tržištima s kojim je bila zrakoplovnim prometom povezana prije pojave pandemije koronavirusa. Pojasnio je kako  splitska zračna luka ima izravne zrakoplovne linije s 24 zemlje, a preko njih neizravno i s mnogim drugim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca koji u Amsterdam presjedaju u zrakoplov koji tri puta dnevno leti na liniji Amsterdam-Split - rekao je Melvan.

Tijekom lipnja ove godine je u splitskoj zračnoj luci ostvaren promet od 117.000 putnik što je, istaknuo je, najveći promet u lipnju u usporedbi sa svim zračnim lukama u Hrvatskoj.

- U prvoj polovici srpnja ostvarili smo promet već od 140.000 putnika, što je više nego tijekom cijelog lipnja - rekao je Melvan.

ANKETA Trebamo li postrožiti mjere za spas turističke sezone?
ANKETA Trebamo li postrožiti mjere za spas turističke sezone?

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja  Jelena Ivulić je Hini rekla kakao se kroz splitsku trajektnu luku danas i sutra očekuje promet oko 50.000 putnika  i 12.500 vozila, što  je rekordan ovogodišnji vikend-promet u toj luci.

Zbog pojačanog prometa danas je uvedena i jedna izvanredna trajektna linija Split - Supetar (Brač), a bude li potrebno, kazala je Ivulić, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima.

Taj promet ovog vikenda, objasnila je Ivelić,  dostiže 68 posto prometa u splitskoj trajektnoj luci ostvarenog sredinom srpnja 2019. godine prije izbijanja pandemije koronavirusa.

- Među turistima najviše je Slovenaca Čeha, Poljak i Nijemaca - izvijestila je Ivulić dodavši kako je primjetan i znatan broj domaćih gostiju, a danas je u Split stiglo i 170 Talijana.

Potvrdila je kako se zbog povećanog promet danas u splitskoj trajektnoj luci stvaraju povremeno i prometne gužve.

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić naglasila je kako se putnike tijekom plovidbe redovito poziva da se pridržavaju epidemioloških mjera.

U Makarskoj špica sezone, velike gužve u prometu

Špica je turističkog ljeta pa je i treći srpanjski vikend u znaku  pojačanog prometa na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama, bez većih zastoja i ograničenja, a manje gužve stvaraju se na prilazima turističkim mjestima.

Na cesti Makarska-Vrgorac nema značajnijeg povećanja prometa dok je na brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet pojačan i odvija bez zastoja i ograničenja.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska-Sumartin u dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi bio je popunjen, a dio putnika i vozila ostao je čekati za preostale dvije plovidbe, u 18 sati za kada je ostalo tek jedno slobodno mjesto ili 21 sat za koju plovidbu ima samo 15 slobodnih mjesta, doznaje se u poslovnici riječke Jadrolinije.

S Brača prema Makarskoj u dvije dopodnevne i dvije poslijepodnevne plovidbe trajekt je bio popunjen, a 20-ak slobodnih mjesta za vozila ostalo je za plovidbu iz Sumartina u 20 sati.    

Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat i pol vremena, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je do sat vremena.

Inače, u Makarskoj danas boravi više od 10,5 tisuća turista što je znatno više nego lani, odnosno 80 posto u odnosu na isto vrijeme 2019., rekordne turističke godine. Najbrojniji su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne BiH i Nijemci.

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako kuća za odmor i obiteljskog smještaja bilježi se i u ostalim mjestima na Makarskom primorju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava
EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'
TRAŽI GA POLICIJA

EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'

Pretpostavljamo kako nije želio da ga itko pretekne, ne znamo što mu je bilo u glavi. Ubrzo nakon poziva kraj nas je projurila policija s upaljenom rotacijom u smjeru Senja, rekla je čitateljica za 24sata