News

Komentari 1

Rekordan vikend u Splitu: Očekuje se oko 78.000 putnika

Rekordan vikend u Splitu: Očekuje se oko 78.000 putnika

Za vikend će u splitsku zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih 130 komercijalnih 4,0 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini, rekao je Mate Melvan

Ovog se vikenda u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci očekuje promet oko 78.000 putnika, što je najveći ovogodišnji promet tijekom vikenda u tim lukama.

- Danas i sutra u splitsku će zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih je 130  komercijalnih a 40 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini - rekao je za Hinu voditelj prihvata i otpreme putnika u  splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Po njegovim riječima, splitska je zračan luka tijekom srpnja uspostavila zrakoplovni promet gotovo sa svim turističkim tržištima s kojim je bila zrakoplovnim prometom povezana prije pojave pandemije koronavirusa. Pojasnio je kako  splitska zračna luka ima izravne zrakoplovne linije s 24 zemlje, a preko njih neizravno i s mnogim drugim zemljama.

- Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca koji u Amsterdam presjedaju u zrakoplov koji tri puta dnevno leti na liniji Amsterdam-Split - rekao je Melvan.

Tijekom lipnja ove godine je u splitskoj zračnoj luci ostvaren promet od 117.000 putnik što je, istaknuo je, najveći promet u lipnju u usporedbi sa svim zračnim lukama u Hrvatskoj.

- U prvoj polovici srpnja ostvarili smo promet već od 140.000 putnika, što je više nego tijekom cijelog lipnja - rekao je Melvan.

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja  Jelena Ivulić je Hini rekla kakao se kroz splitsku trajektnu luku danas i sutra očekuje promet oko 50.000 putnika  i 12.500 vozila, što  je rekordan ovogodišnji vikend-promet u toj luci.

Zbog pojačanog prometa danas je uvedena i jedna izvanredna trajektna linija Split - Supetar (Brač), a bude li potrebno, kazala je Ivulić, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima.

Taj promet ovog vikenda, objasnila je Ivelić,  dostiže 68 posto prometa u splitskoj trajektnoj luci ostvarenog sredinom srpnja 2019. godine prije izbijanja pandemije koronavirusa.

- Među turistima najviše je Slovenaca Čeha, Poljak i Nijemaca - izvijestila je Ivulić dodavši kako je primjetan i znatan broj domaćih gostiju, a danas je u Split stiglo i 170 Talijana.

Potvrdila je kako se zbog povećanog promet danas u splitskoj trajektnoj luci stvaraju povremeno i prometne gužve.

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić naglasila je kako se putnike tijekom plovidbe redovito poziva da se pridržavaju epidemioloških mjera.

U Makarskoj špica sezone, velike gužve u prometu

Špica je turističkog ljeta pa je i treći srpanjski vikend u znaku  pojačanog prometa na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama, bez većih zastoja i ograničenja, a manje gužve stvaraju se na prilazima turističkim mjestima.

Na cesti Makarska-Vrgorac nema značajnijeg povećanja prometa dok je na brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet pojačan i odvija bez zastoja i ograničenja.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska-Sumartin u dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi bio je popunjen, a dio putnika i vozila ostao je čekati za preostale dvije plovidbe, u 18 sati za kada je ostalo tek jedno slobodno mjesto ili 21 sat za koju plovidbu ima samo 15 slobodnih mjesta, doznaje se u poslovnici riječke Jadrolinije.

S Brača prema Makarskoj u dvije dopodnevne i dvije poslijepodnevne plovidbe trajekt je bio popunjen, a 20-ak slobodnih mjesta za vozila ostalo je za plovidbu iz Sumartina u 20 sati.    

Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat i pol vremena, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je do sat vremena.

Inače, u Makarskoj danas boravi više od 10,5 tisuća turista što je znatno više nego lani, odnosno 80 posto u odnosu na isto vrijeme 2019., rekordne turističke godine. Najbrojniji su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne BiH i Nijemci.

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako kuća za odmor i obiteljskog smještaja bilježi se i u ostalim mjestima na Makarskom primorju.

Najčitaniji članci