News

Komentari 20

Rekordi zaraze u Nizozemskoj: Zbog koronavirusa odgađaju kemoterapije i transplantacije

Rekordi zaraze u Nizozemskoj: Zbog koronavirusa odgađaju kemoterapije i transplantacije

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi također mogle tražiti pomoć vojnog osoblja i studenata u njezi pacijenata. Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva i više od 19.000 smrti od početka pandemije

Neke nizozemske bolnice zaustavile su liječenje kemoterapijom i transpantacije organa kako bi oslobodile krevete intenzivne njege za rastući broj pacijenata oboljelih od covida-19, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Udruženje nizozemskih bolnica za vitalnu njegu reklo je da je tražilo od ministra zdravstva Huga de Jongea da razvije nacionalni plan za covid-19 prema kojemu bi se regularna njega koja zahtijeva noćenje otkazala.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama narastao je na rekordne razine koje nisu viđene od početka svibnja, a stručnjaci su upozorili da će bolnice doseći svoje pune kapacitete u nešto više od tjedan dana ako se virus ne obuzda. Ovaj tjedan je nekoliko pacijenata oboljeih od covida prevezeno u njemačke bolnice.

Reagirajući na rekordno visoke stope zaraze, vodeći vladin tim za upravljanje pandemijom sazvao je u srijedu navečer hitni sastanak te se očekuje da će se u petak objaviti nove mjere o zatvaranju.

Iako je oko 85 posto odrasle nizozemske populacije u cijelosti cijepljeno protiv covida-19, novi slučajevi dosegli su rekordnu razinu od 23.709 u 24 sata od srijede te su u porastu gotovo 40 posto na tjednoj razini.

"U nekoliko regija bolnice smanjuju opseg njege", rekao je glasnogovornik bolničkog udruženja. "Govorimo o njezi koja zahtijeva krevet. To znači da se otkazuje puno termina."

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi također mogle tražiti pomoć vojnog osoblja i studenata u njezi pacijenata.

Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Nakon ukidanja većine mjera socijalne distance krajem rujna, nizozemska vlada je ovaj mjesec ponovno uvela nošenje maski te djelomično zatvaranje, uz kafiće i restorane koji se zatvaraju u 20 sati.

Vladin plan da zabrani pristup javnim mjestima većini necijepljenih prouzročio je tri noći nasilnih prosvjeda od prošlog petka te je diljem zemlje uhićeno više od 170 osoba.

Najčitaniji članci