Obavijesti

News

Komentari 66

'Rektor Damir Boras postupio je neprimjereno i diskriminatorno'

'Rektor Damir Boras postupio je neprimjereno i diskriminatorno'

Očekuje se od osobe koja je na čelu Sveučilišta razumije što je to diskriminacija te da vodi računa da mu se izjave ili postupanja ne temelje na stereotipima ili seksizmu kao oblicima spolne diskriminacije, poručuje

VIDEO

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras postupio je neprimjereno i diskriminatorno temeljem spola tražeći od kadetkinje da skine masku kako bi na prvom mjestu istaknuo njezinu ljepotu, stava je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.  

Napominje kako je rektor Boras zanemario činjenicu da je kadetkinja bila na tom mjestu isključivo zbog svog uspjeha u učenju i radu na vojnom učilištu te da je isticanje njezine ljepote u tom kontekstu sasvim neprimjereno, jer kadetkinja, neovisno o tome kako se osjećala, nije imala izbora ne poslušati osobu koja s pozicije autoriteta svoje funkcije rektora Sveučilišta od nje traži skidanje maske i ističe njezin fizički izgled kao relevantan za događaj posvećen promociji. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova napominje kako rektor Boras prema kadetima nije imao isti pristup niti je smatrao da bi ih trebalo istaknuti temeljem fizičkog izgleda, jer se vodio uobičajenom diskriminatornom praksom prema kojoj se samo žene ističe prvenstveno ili isključivo temeljem fizičkog izgleda. To je, nastavlja, kasnije potvrdio svojom izjavom da ju je izdvojio zato što je najbolja, a da su svi oni „sposobni i završili su u roku“.

- Upravo tom izjavom je potvrdio da je samo ženu istaknuo isključivo zbog ljepote, budući da se u svemu drugome ne razlikuje od svojih kolega, odnosno da im je ravnopravna. Tako element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti sa uspjeha koje su žene postigle ravnopravno s muškarcima na nešto što s tim uspjehom nema veze, ali zbog čega su generalno žene u društvu često isticane i često vrednovane - izjavila je pravobraniteljica. 

Boras tražio od kadetkinje da skine masku, govorio da je lijepa; Divjak: To je seksistički
Boras tražio od kadetkinje da skine masku, govorio da je lijepa; Divjak: To je seksistički

Ukazala je i kako je rektor Boras "iskoristio svoju visoku poziciju kako bi u najmanju ruku u neugodan položaj, a zapravo diskriminatoran temeljem spola, doveo žensku osobu u odnosu na njezine muške kolege, kao i njih u odnosu na nju, isticanjem njezinog fizičkog izgleda koji je za uspjeh u učenju i radu, irelevantan".

- Smatrati da uvijek i na svakom mjestu treba isticati žensku ljepotu, neovisno o kojem kontekstu ili kojim osobama se radi, predstavlja uvredljivo i omalovažavajuće tretiranje žena u odnosu na muškarce. Zašto bi se u slučaju uspješne žene u bilo kom području trebalo uvijek obratiti pažnju i na njezin fizički izgled, odnosno ljepotu, osim ako se žene i dalje ne tretira kao objekte muških pogleda pa im pamet, za razliku od muškaraca, nije dovoljna ukoliko se ne mogu podičiti i ljepotom. Tako onda nastaju seksističke primjedbe „nije samo pametna nego i lijepa“ - napominje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Ljubičić kaže kako je teško vjerovati da će rektor Boras ispričati zbog istupa kada se na samom događanju raznim generalizacijama i pribjegavanjem povijesnim krilaticama, koje nisu bile u nikakvoj vezi sa njegovim konkretnim ponašanjem, pokušao opravdati.

- Daleko značajnije bi bilo da osobe na visokim pozicijama koje daju primjer drugima razumiju što je to diskriminacija temeljem spola i da se ne služe spolnim stereotipima i seksizmima. U tom slučaju neće ni postojati situacije za koje bi se trebali ispričavati - poručila je pravobraniteljica. 

'Istup rektora Borasa smatramo seksističkim, bez obzira na njegova ponuđena opravdanja'
'Istup rektora Borasa smatramo seksističkim, bez obzira na njegova ponuđena opravdanja'

Negiranje rektora Borasa da se radi o diskriminaciji temeljem spola, nastavlja, pokazuje nerazumijevanje. Pohvalno je, kaže, što su mediji na licu mjesta prepoznali neprimjerenost rektorovog obraćanja prema kadetkinji i na to mu ukazali. 

- Na kraju želim dodati ono što ponavljamo u svakoj situaciji u kojoj osobe na funkcijama i druge javne osobe u javnosti koriste spolne stereotipe ili seksizam u govoru i ponašanju da je njihova društvena odgovornost daleko veća nego drugih građana i građanski jer njihove izjave imaju ozbiljne posljedice u smislu upućivanja rodno afirmativnih ili diskriminirajućih poruka. Očekuje se od osobe koja je na čelu Sveučilišta na kojem se obrazuju mladi da razumije što je to diskriminacija temeljem spola i da vodi računa o tome da mu se izjave ili postupanja ne temelje na stereotipima ili seksizmu kao oblicima spolne diskriminacije - zaključila je pravobraniteljica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.