News

Komentari 94

Remont od 21 milijun dolara: Ponos SAD-a uplovio u Rijeku

Remont od 21 milijun dolara: Ponos SAD-a uplovio u Rijeku

USS ‘Mount Whitney’, brod američke mornarice, uplovio je u riječko brodogradilište ‘Viktor Lenac’, gdje će obaviti veliki remont koji će trajati do srpnja iduće godine

Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice “USS Mount Whitney” po četvrti put uplovio je jučer u riječko brodogradilište “Viktor Lenac”. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ratni brod uplovio je u Rijeku zbog velikog remonta. Radnici u brodogradilištu će izmijeniti dijelove komunikacijske opreme, a promijenit će i dijelove dotrajale čelične strukture. Kompletno će urediti i 60 kabina marinaca, a planiraju izmijeniti cijevi kroz koje prolazi osovinski vod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za ovaj remont Amerikanci su početkom godine raspisali natječaj, a između šest europskih brodogradilišta, koja su konkurirali za ovaj posao, “Lenac“ je pobijedio. 

- Radovi na brodu počet će u ponedjeljak, a trajat će do početka srpnja iduće godine. Važan značaj projekta je u strateškom smislu jer učvršćuje poziciju ‘Viktora Lenca’ na svjetskoj karti vodećih remontnih brodogradilišta - kaže predsjednik uprave i glavni izvršni direktor Aljoša Pavelin. 

Inače, ugovor o Remontu potpisan je krajem kolovoza, a vrijedan je gotovo 21 milijun dolara. Većina radova obavljat će se u doku s cjelokupnom posadom koja će boraviti u škveru.

Ovaj zapovjedni brod, inače, ušao je u osmogodišnji program nadogradnje kojim mornarica SAD-a želi dodatno povećati operativne sposobnosti i produljiti mu vijek služenja za sljedećih 25 godina. 

Nakon lanjskih velikih zahvata na “USS Mount Whitney”, koji su trajali osam mjeseci i “Lencu” donijeli više od 200 milijuna kuna, ne računajući pritom skupu i sofisticiranu opremu instaliranu na taj ratni brod, Amerikanci za iduću godinu imaju u planu novi, veći zahvat.

Inače, “Mount Whitney” u službi je od 1971.godine i, kao jedan od ukupno dva zapovjedna broda američke ratne mornarice, predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi.

Dugačak je 195 metara, širok 33 metra, a razvija brzinu od 16 čvorova. Na brodu se nalazi posada od 300-tinjak mornara i civila.

Najčitaniji članci