Obavijesti

News

Komentari 0

'Revitalizacija Dalmatinske zagore počinje krajem godine'

'Revitalizacija Dalmatinske zagore počinje krajem godine'

Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak posjetila je u utorak Imotski, Podbablje i Cistu Provo, gdje se susrela s predstavnicima devet jedinica lokalne samouprave

Pri tome je najavila da revitalizacija područja Dalmatinske zagore počinje krajem godine.

Tema sastanka bile su potrebe specifičnog područja depriviranog područja Dalmatinske zagore tj. Imotske krajine.

"Za Dalmatinsku zagoru te revitalizaciju tog područja koja počinje već krajem ove godine, u okviru proračuna Ministarstva za 2023. godinu planirano je 50 milijuna kuna", kazala je Tramišak.

Ministrica Tramišak uručila je Dubrovniku 11 milijuna kuna vrijedan ugovor za bazene
Ministrica Tramišak uručila je Dubrovniku 11 milijuna kuna vrijedan ugovor za bazene

Naglasila je kako je do sada iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) na području Imotske krajine ukupno ugovoreno 41,37 milijuna eura (314,39 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih sredstava uloženo 4,83 milijuna eura (36,19 milijuna kuna).

Kako bi jedinice lokalne samouprave nastavile realizirati svoje projekte i kako bi se nastavila ulaganja, Vlada priprema posebni program za razvoj Dalmatinske zagore u sklopu regionalnih razvojnih projekata i razvoja potpomognutih područja.

Na raspolaganju ukupno 5,203 milijardi eura

U okviru regionalnih programa kohezijske politike za novo programsko razdoblje na raspolaganju je ukupno 5,203 milijardi eura kroz Program konkurentnost i kohezija te 1,569 milijardi eura kroz Integrirani teritorijalni program.

U sklopu ulaganja za potpomognuta i brdsko-planinska područja usmjereno je preko 470 milijuna eura (preko 3,57 milijardi kuna), istaknula je ministrica.

To obuhvaća ulaganja u područja digitalizacije za građane, poduzeća, digitalne povezivosti (agregacijska mreža), energetske učinkovitosti, upravljanje rizicima (vatrogastvo), vodnokomunalne infrastrukture, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, povezivosti (biciklističke staze), sektor zdravstva (aktivnosti primarne zdravstvene zaštite), stambene infrastrukture, obrazovanje (sportske dvorane u sklopu CDŠ) te kulture i turizma.

Ministrica Tramišak uručila je četiri ugovora vrijedna 3,2 milijuna eura u Svetvinčenatu
Ministrica Tramišak uručila je četiri ugovora vrijedna 3,2 milijuna eura u Svetvinčenatu

Osim toga, u okviru Integriranog teritorijalnog programa postoji iznos od 66 milijuna eura, koji se odnosi na ulaganja u poduzetničke potporne institucije, u okviru industrijske tranzicije.

Kako bi se povećala atraktivnost potpomognutih i brdsko-planinskih područja za privlačenje ulaganja i omogućio rast i razvoj malih i srednjih poduzeća u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, koji čine okosnicu lokalnog gospodarstva na tim područjima, dat će se podrška razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za male i srednje poduzetnike.