Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Rijetka pojava: Havajima se približava uragan 5. kategorije

Iako se prethodnih dana činilo da će uragan Lane proći južnije od Havaja, bez većeg utjecaja na to američko otočje (slično kao uragan Hector prošlog tjedna), jučer i danas se putanja promijenila

Foto: crometeo.hr
4 komentara

Nad središnjim dijelom Tihog oceana, petstotinjak kilometara jugoistočno od Havaja uragan Lane je u utorak navečer po lokalnom vremenu ojačao na najvišu petu kategoriju jakosti, izvještava Crometeo.

Zrakoplovi Pacifičkog centra za uragane su izmjerili stalnu brzinu vjetrova od 260 km/h, a tlak u središtu uragana se spustio na 922 mb. Prema posljednjem izvješću tlak u središtu uragana je porastao na čak 930 mb.

Iako se prethodnih dana činilo da će uragan Lane proći južnije od Havaja, bez većeg utjecaja na to američko otočje (slično kao uragan Hector prošlog tjedna), jučer i danas se putanja promijenila. U sljedeća tri dana uragan će proći vrlo blizu Havaja i donijeti vrlo opasne meteorološke prilike. Čak i ako ne bude direktnog ulaska centra uragana na neki od havajskih otoka, sljedećih dana Havaji će se naći na udaru jakih vjetrova, obilnih kiša, poplava i valova.

Pacifički centar za uragane sa sjedištem u Honolulu naglašava je da je već nakon četvrtka i precizna prognoza putanje i intenziteta uragana vrlo nesigurna. Naglašava se da većina modela predviđa prolazak uragana vrlo blizu Havaja, a prema posljednjoj službenoj prognozi Lane bi trebao postupno slabiti, ali bi zadržao status uragana sljedećih dana. Ovako snažni uragani na području središnjeg Pacifika su vrlo rijetki. Podaci o uraganima postoje od 1851. godine i dokumentirano je, do ove godine samo pet uragana na tom području dosegnulo status pete kategorije jakosti. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message