Obavijesti

News

Komentari 142

Rimac pokušala sakriti kuću na moru. Odale su je tajne snimke

Rimac pokušala sakriti kuću na moru. Odale su je tajne snimke

USKOK sumnja da je većinu troškova za uređenje kuće plaćala gotovinom i to novcem koji je dobila kao mito za pogodovanje Milenku Bašiću i Draganu Stipiću

VIDEO

Bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, koju se istražuje u aferi vjetroelektrane, sud je nakon uhićenja blokirao dio imovine, među ostalim i kuću u Vodicama u vlasništvu njezinog oca Josipa Čuline. Rimac je na to uložila žalbu, tvrdeći da je kuća doista očeva, a ne njezina. Nakon uhićenja čak je tvrdila da nema ikakve imovine.

No, odgovarajući na žalbu, predstavnici USKOK-a priložili su tajne snimke razgovora Josipe Rimac iz kojih jasno proizlazi da je kuća njezina. Zato joj je sud žalbu i odbio, otkriva Telegram.

Sud je prihvatio kao relevantne dokaze iz kojih je proizlazilo da je upravo u tu kuću uložila novac koji je, kako se sumnja, dobila kao mito pogodujući vlasnicima tvrtke C.E.M.P. Milenku Bašiću i Draganu Stipiću za njihov projekt vjetroparka Krš Pađene. Dio mita dobila je i, kako navodi USKOK, jer je pomagala stočarima da Ministarstvo poljoprivrede donese zakon koji će im omogućiti da dobiju najbolje pašnjake, iako za to nemaju uvjete.

Nacional: Rimac je Plenkiju poslala SMS za vjetroelektrane, on ju je istoga dana nazvao
Nacional: Rimac je Plenkiju poslala SMS za vjetroelektrane, on ju je istoga dana nazvao

Jedna od optužbi zbog kojih se gospođu Rimac istražuje je i pogodovanje Nikoli Lapčiću, vlasniku Stolarije Lapčić iz Knina na natječaju za 185 tisuća kuna potpora Ministarstva gospodarstva. Nakon što je Lapčiću pomogla u tome, angažirala ga je navodno na postavljanju kuhinje, stolarije i ugradbenih ormara upravo u vikendici u Vodicama, ali i u svojoj obiteljskoj kući u Kninu. I Lapčić je zbog toga osumnjičen.

Josipa Rimac je, kako proizlazi iz sudskog dokumenta, na prvom ispitivanju izjavila da nema baš nikakve imovine. No, iz tajnih snimku istražitelji su utvrdili da je novac upravo u vrijeme, dok je bila u kontaktu s vlasnicima vjetroparka, te stočarima, ulagala u kuću u Vodicama koja je upisana kao vlasništvo njezinog oca Josipa Čuline.

Zagreb: Josipa Rimac nakon cetiri mjeseca izasla iz pritvora u Remetincu

Istražitelji su pronašli i kupoprodajni ugovor gospodina Čuline za tu kuću koja, međutim, nije upisana ni u katastar ni u zemljišne knjige, a izgrađena je bez građevinske i bez lokacijske dozvole. Zatim su to povezali s tajno snimljenim razgovorom Josipe Rimac iz siječnja 2020. kada je svojoj sestri Biserki Vujić rekla da kreće uređivati kuću u Vodicama, piše Telegram.

Tih dana i s ostalim sestrama razgovarala je o ovoj kući. Jedna ju je pitala: “Jeste se vi uknjižili na to ili mi imamo tu jednu petinu”. Na to joj je Josipa Rimac, kako je navedeno u transkriptima, odgovorila: “Nisam se ja ništa uknjižila, to je na milom tati, svi sve znate, a ko ne bude znao njemu na dušu”.

Snimljen razgovor sa sestrom

Snimljena je i kako naručuje podne obloge i ostali materijal za obnovu kuće, te kako objašnjava da će “još ulagati pa će cijena biti veća te će je jednog dana prodati”.

Dodatni argument da se radi upravo o nekretnini Josipe Rimac istražitelji su pronašli i u razgovoru koji je 7. ožujka 2020. snimljen između nje i njezine sestre Marije Čuline Rapo. Ona je sestri objašnjavala da je podnijela zahtjev za pomoć i njegu u kući za tatu, te je tom zahtjevu priložila dokumentaciju o njegovoj nekretnini u Promini, jer drugih i nema. Josipa Rimac, međutim, podsjeća sestru da bi upravo nekretnina u Vodicama mogla biti problem.

Rimac jurila 130 km/h, ali nije izgubila vozačku: 'Vozi jedan bus na dan, kako ću na USKOK?'
Rimac jurila 130 km/h, ali nije izgubila vozačku: 'Vozi jedan bus na dan, kako ću na USKOK?'

Prije uhićenja Josipa Rimac snimljena je još i u razgovorima s izvođačima radova za kuću u Vodicama. S njima je dogovarala materijale i boje i plaćanje troškova. U jednom je, stoji u transkriptima rekla: “Oko svih svojih kombinacija oko Vodica, od neke prodaje i nekih ponuda, odlučila sam urediti onaj kat…”.

Dogovarala je, dok su ju istražitelji tajno snimali, i postavljanje klima uređaja i postavljanje tendi i nadstrešnice i keramike i rasvjete. Sestri je, također u to vrijeme, javila da “ide u Šibenik da vidi što su joj majstori napravili”.

Kada je uhićena, kod nje su pronađeni i računi za koje se vjeruje da potječu upravo od nabavke opreme za kuću u Vodicama, te tablica s datumom 28. siječanj 2020. s prikazanim stavkama kupljenog namještaja na ukupan iznos od 115.347 kuna. Krajem svibnja preko interneta je kupila još namještaja vrijednog 52.886 kuna.

Sve ovo USKOK je povezao i sa sumnjom da je većinu plaćanja obavljala u gotovini, jer joj je u tom istom periodu tekući račun stalno bio više desetaka tisuća kuna u minusu. Plaćom koju je dobivala kao državna tajnica podmirivala je račune za režije i hranu, te svari za dijete, utvrdili su istražitelji, dok na računu nema podataka o kupovini namještaja ni ostale opreme za kuću. Zbog toga sumnjaju da je sve to kupila novcem koji je dobila kao mito, otkriva Telegram.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e