News

Komentari 13

Rio Tinto odlazi iz Srbije: Nisu imali ugovore, poništena su sva rješenja, dozvole i odluke

Rio Tinto odlazi iz Srbije: Nisu imali ugovore, poništena su sva rješenja, dozvole i odluke

Nakon velikih prosvjeda u Srbiji, poništen je prostorni plan, a samim time i sve odluke vezane uz tvrtku Rio Tinto koja je tamo trebala rudariti litij

Poništeni su svi upravni akti vezani za 'Rio Tinto', odnosno 'Rio Sava', sve dozvole, odluke, rješenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli, rekla je srpska premijerka Ana Brnabić nakon izvanredne sjednice Vlade.

- Gotovo je, sve je završeno što se tiče 'Rio Tinta - rekla je Brnabić.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja organizacije, udruge i skupine građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, inzistirao je da se se projekt istraživanja i rudarenja litija u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi.

Vladi je dat ultimatum da sve te dokumente javno objavi.

Brnabić je rekla da se danas "stavlja točka" na slučaj "Rio Tinta", a oporbu, ekološke aktiviste i inozemne organizacije koje ih financiraju optužila da svojim aktivnostima žele nauditi Srbiji, njezinom predsjedniku Aleksandru Vučiću i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Spomenula je i da je taj projekt njena vlada naslijedila od prethodne, na čijem je čelu podsjećamo, sjedio Aleksandar Vučić.

Najčitaniji članci