News

Komentari 27

Rosavec je htio sakriti stan u Zagrebu, sad ide na provjeru

Rosavec je htio sakriti stan u Zagrebu, sad ide na provjeru

Nakon otkrića 24sata, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa provjerit će stan u Maksimiru koji je ‘zaboravio’ prijaviti dožupan Roman Rosavec

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dodatno će provjeriti upisanu imovinu Romana Rosavca nakon otkrića 24sata da ima tajni stan u Zagrebu koji nije prijavio u imovinskoj kartici.

Podsjetimo, nakon niza nekretninskih afera koje smo razotkrili u slučaju sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, uključujući onu o državnom stanu u Zagrebu iz kojega ga država neuspješno pokušava istjerati, a koji je Žinić prilično neuspješno pokušao skriti, sad smo pronašli sličan model kod Žinićeve desne ruke i njegova zamjenika Romana Rosavca.

Nije prijavio ni kredit

I on ima stan u Zagrebu, u Maksimiru, kupljen 2018. godine, a koji nije naveden u imovinskoj kartici. U njoj od nekretnina ima upisanu samo jednu vikendicu s pripadajućim zemljištem u Voloderu.

U zemljišnim knjigama naveden je kredit od 60.000 eura, koji također nije prijavljen, a kako nam kažu susjedi, Rosavec je stan preuredio i iznajmljuje ga trojici mladića.

Pokušao se kamuflirati 

U imovinskoj kartici nije naveden ni prihod od iznajmljivanja. Kao i kod Žinića, ni ovdje nema prezimena na portafonu ni na vratima stana, ali zato ga se može vidjeti na poštanskom sandučiću i popisu suvlasnika u haustoru. Štoviše, susjedi su nam rekli da im je Rosavec kazao kako živi u Njemačkoj, što očito nije istina. Postavlja se pitanje odakle Rosavcu novac za stan u Maksimiru, kao i obnovu, jer 60.000 eura sasvim sigurno nije ni približno dovoljno za nekretninu na ovakvoj lokaciji. Inače, ovo nije prvi put da je Rosavec zatajio imovinu, ali je stan definitivno najvrednija zatajena nekretnina. Prije je upisao samo suvlasništvo nad vinogradom, ali ne i da na tom vinogradu postoji kuća, odnosno vikendica. Zato je već otvoren slučaj pred Povjerenstvom.

- Povjerenstvo je već ranije otvorilo postupak redovite provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika Romana Rosavca, u sklopu kojeg će se provjeravati podaci o nekretninama u vlasništvu navedenog dužnosnika te će se u navedenom postupku također izvršiti provjera navoda objavljenih u 24sata o stanu u Zagrebu u navodnom vlasništvu dužnosnika – odgovorilo nam je Povjerenstvo.

Iako Rosavec, kao i svi dužnosnici, ima zakonsku obvezu prijaviti svu svoju imovinu, sankcije za kršenje prilično su male. Najveću kaznu koju može dobiti od Povjerenstva je 40.000 kuna, a najmanja je 2000 kuna. Ali i tu postoji pravna bravura. Tu kaznu Povjerenstvo može naplatiti samo ustegom s plaće dok je dužnosnik. I obično mu se uzima u ratama. Rosavec je dužnosnik do svibnja, a do tada provjera i izricanje eventualne sankcije vjerojatno ni neće biti dovršene.

Duo političkih mrtvaca 

Ivo Žinić neće se kandidirati za župana jer više nema potporu HDZ-a nakon što smo mu otkrili da živi besplatno u državnoj kući, ali i da bespravno koristi državni stan. Rosavec također neće biti kandidat za zamjenika. A kazna se ne može naplatiti ako prestane biti dužnosnik jer zakon ne propisuje da mu se može uzeti dio plaće ako, primjerice, ode raditi u privatni sektor.

U međuvremenu, ovaj duo je, nakon niza afera, definitivno politički mrtav. Kako doznajemo od županijskih HDZ-ovaca, iz stranke jedva čekaju da odu s dužnosti i dosta im je njihovih skandala.

Najčitaniji članci