News

Komentari 0

Rusi uhitili krimske Tatare koji su prosvjedovali zbog uhićenja

Rusi uhitili krimske Tatare koji su prosvjedovali zbog uhićenja

Više od 50 krimskih Tatara uhićeno je u gradu Simferopolju nakon prosvjeda protiv 'nezakonitih pretresa i uhićenja' ruske obavještajne službe, izvijestila je povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava

Neki od njih su, kako je Ljudmila Denisova objavila preko aplikacije Telegram, na grub način natjerani da uđu u policijska vozila. Denisova također navodi da su prije toga ruske snage sigurnosti uhitile pet aktivista, pripadnika muslimanske manjinske skupine.

Još uvijek nisu dostupne informacije s ruske strane.

Denisova je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Rusiju kako bi prekinula represiju nad manjinskim autohtonim stanovništvom poluotoka Krima, koji je Rusija pripojila 2014.

Ujedinjeni narodi nedavno su optužili Moskvu za nezakonita uhićenja i provođenje racija nad predstavnicima krimsko-tatarske zajednice. Ukrajinski je predsjednik Vladimir Zelenski putem Twittera zatražio oslobađanje svih uhićenih.

Krimski su Tatari bili skeptični prema Rusiji, zbog događaja u prošlosti, posebno nakon što je 1944. oko 200.000 krimskih Tatara deportirano u današnji Uzbekistan zbog optužbi za suradnju s Nijemcima.

Mnogi Tatari bojkotirali su referendum o ruskoj aneksiji Krima koji je održan 2014.