News

Komentari 1

Rusija se protivi angažmanu Zapada, želi očuvati Dayton...

Rusija se protivi angažmanu Zapada, želi očuvati Dayton...

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjetu BiH rekao je da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH, a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je potvrdio kako se njegova zemlja protivi izmjenama Daytonskog sporazuma te bilo kakvom angažiranju međunarodne zajednice u BiH kao i približavanju te države NATO-u.

Lavrov je u večernjim satima doputovao u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini, a odmah po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je tamo doveo i dužnosnike iz tijela vlasti Republike Srpske.

Nakon tog susreta Lavrov je novinarima rekao da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH, a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu.

- Zajednički nam je stav kako je Dayton temelj funkcioniranja BiH te kako treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta - kazao je Lavrov dodajući kako Rusija poziva sve da poštuju te temeljne značajke Daytona, a da se svi problemi rješavaju unutarnjim političkim dijalogom i nemiješanjem u unutarnje stvari BiH.

Založio se za zatvaranje OHR-a kao "ankronizma koji diskreditira Zapad" ustvrdivši kako BiH ne treba međunarodni protektorat.

- Svaki pokušaj rušenja Daytona može imati vrlo ozbiljne posljedice - ustvrdio je Lavrov dodajući kako je bilo vrlo teško izgraditi krhku ravnotežu na kojoj se temelji Daytonski sporazum.

Na novinarsko pitanje kako vidi sadašnju poziciju Hrvata u BiH odgovorio je kako hrvatski narod mora imati prava zajamčena Daytonskim sporazumom te kako se to odnosi i na osobe koje će taj narod predstavljati u Predsjedništvu BiH. Izmjene izbornog zakona BiH, dodao je, također trebaju biti stvar unutarnjeg dogovora.

Lavrov je posjet BiH iskoristio i kako bi poslao poruku da Moskva podupire stajalište RS o "vojnoj neutralnosti", a NATO je optužio da svojim angažiranjem potkopava međunarodnu stabilnost.

Dodik: RS će odbiti integraciju BiH u NATO

Dodik koji je Lavrova počastio titulom "najdražeg gosta" istaknuo je kako je važno to što je šef ruske diplomacije došao na datum kada je u Parizu 1995. godine potpisan Daytonski sporazum dodajući kako je Srbima uvijek bila važna potpora Rusije.

Dodik je ovu prigodu iskoristio kako bi osudio angažiranje međunarodne zajednice na reformama u BiH te visokog predstavnika nazivajući njihovo djelovanje "podvalom i prevarom". Kazao je i kako je Lavrova izvijestio da će RS odbiti integraciju BiH u NATO, a opet je neizravno najavio nastavak provedbe svog starog separatističkog projekta.

- Pošto jedan dio BiH želi ukinuti RS, mi u takvoj BiH nećemo ostati - zaprijetio je ponovo Dodik dodatno provocirajući porukom kako je "danas Lavrov u posjetu RS, a sutra će biti u posjetu BiH".

Nakon sastanka s Dodikom šef ruske diplomacije otišao je u Sarajevo gdje će prenoćiti nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Lavrov će u utorak imati zajednički sastanak sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, a nakon toga i s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković

Tajna Dodikovog poklona

Mediji pod Dodikovom kontrolom objavili su i na izgled običnu protokolarnu no po svemu sudeći problematičnu informaciju kako je on Lavrovu u Istočnom Sarajevu uručio poklon odnosno ikonu staru 300 godina za koju su naveli kako je "pronađena u Lugansku".

Uz fotografiju ikone stoji i pečat u vosku na kojemu je oznaka Ukrajine iz razdoblja kada je ta sada samostalna država bila u sastavu SSSR-a. Lugansk je dio Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih separatista, a nema pojašnjenja kako je Dodik došao do umjetnine koja je tamo "pronađena".

Najčitaniji članci