News

Komentari 21

'Ruski lopovi sigurno su imali nekog pomagača u Hrvatskoj'

'Ruski lopovi sigurno su imali nekog pomagača u Hrvatskoj'

Našu granicu prešli su prije dva mjeseca. Splitska policija uhitila je dva Rusa koje sumnjiče za provalu u zlatarnicu u centru Splita. Pronašli su zlato koje je ukradeno, a vrijedi 1,6 milijuna kuna

Zapanjena sam informacijom da su provalnici u zlatarnicu Rusi. Naprosto su morali imati nekog domaćeg instruktora ili šefa, bio on iz Hrvatske, Srbije, BiH ili Crne Gore.

Komentirala je tako vijest o uhićenju provalnika u splitsku zlatarnicu Olivera Ćirković, bivša organizatorica akcija jednog ogranka zloglasne bande i kradljivaca vrijednog nakita Pink Panther. Pojasnila je to iskustvom prema kojem Rusi imaju sasvim druge mete.

- Ne kažem da ruski kriminalci ne bi mogli ondje provaliti, no logičnije je da traže bolje mete u Švicarskoj ili u Dubaiju. Ondje bi mogli ukrasti deset puta više vrijednosti, a oni su odabrali baš Split - zaključila je Olivera.

POGLEDAJTE VIDEO

Nisu imali oružje kod sebe

Dva Rusa uhićena su u akciji splitske policije u unajmljenom apartmanu u Strožancu u utorak popodne. Za sada ih jedino sumnjiče za provalu u splitsku zlatarnicu Đonlić na vrhu Bosanske ulice u centru Splita.

Iz nje su prije deset dana odnijeli gotovo sedam kilograma zlatnog i srebrnog nakita, vrijednog 1,6 milijuna kuna. Cjelokupni plijen iz tog “posla” pronađen je u prizemnom stanu novosagrađenog naselja kod OŠ Strožanac, potvrdili su nam iz splitske policije.

Uz sebe nisu imali oružje.

Policajci su opkolili naselje i kuću u kojoj su bili sumnjivci i čekali da se pojavi netko iz stana.

Zatvarali rolete ako netko počne pucati

Jednog su 42-godišnjaka uhitili na samim vratima, dok je njegov vršnjak pokušao pobjeći sa suprotne strane stana, bacajući se s balkona u dvorište. Ondje su ga dočekali policajci, poprskali su ga suzavcem i vezali. Treći kradljivac je pobjegao. Da su sve pomno pripremili, svjedoči i podatak da su obavijestili odgovorne u školi kako ne bi slali djecu u popodnevnu smjenu.

Neki od susjeda nisu primijetili da se išta zbiva, no drugi su vidjeli policiju i čuli povike “stani, stoj!”. Zatvarali su prozore i spuštali rolete ako netko počne pucati.

- Već dva mjeseca sam viđao te strance. Lako ih je bilo uočiti jer u ovo doba godine nema puno nepoznatih. Vozili su tu Renault Lagunu karavan, dolazili su i odlazili, ali nisu pravili probleme niti se po nečemu isticali, pa smo navikli na njih. U svakom slučaju, drago mi je da je sve završilo - kazao nam je jedan stanar.

Istraga se nastavlja jer, osim potrage za trećim, za kojeg se pretpostavlja da je stranac, nije isključeno postojanje domaćih članova bande. Također, sumnjaju da su izvršili još najmanje dvije slične provale, od kojih barem jednu na području Zagreba.

Istražuje se njihova povezanost i s provalom u trgovinu Krona u splitskom City Centru One prije 20-ak dana, kad je odneseno satova u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna kuna.

Najčitaniji članci