Obavijesti

News

Komentari 0

'S kolegom Malenicom sam u jako dobrim odnosima, nema govora o bilo kakvoj svađi'

'S kolegom Malenicom sam u jako dobrim odnosima, nema govora o bilo kakvoj svađi'

Prema medijskim napisima, svi veći građevinski projekti su na čekanju zbog svađe Paladine i Malenice oko zaključka o ublažavanju posljedica povećanja građevinskog materijala

VIDEO

U jako dobrim odnosima sam s kolegom Malenicom i apsolutno nema nikakvog govora o bilo kakvoj svađi, radi se o standardnom našem poslu koji radimo i na ovu temu, ali i sve druge teme gdje raspravljamo o najboljim rješenjima, naglasio je ministar graditeljstva Ivan Paladina upitan u kakvim je odnosima s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom te je li istina da su se posvađali oko dokumenta kojim će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena materijala tvrtkama koje posluju s državom.

Naime, da su zbog svađe njih dvojice oko toga na čekanju svi veći građevinski projekti objavio je Jutarnji list. 

Što se tiče porasta cijena građevinskih radova, kao posljedica porasta  građevinskih proizvoda i materijala, ali i energenata, Paladina je rekao da itekako vode računa o cjelokupnom javnom interesu i s aspekta nalaženja rješenja kako bi se svi projekti u tijeku što prije završili i pokrenuli oni koji nisu pokrenuti, ali i s aspekta proračuna. 

'Nije točno da smo izmijenili prijedlog koji su izradili Butković i njegovo ministarstvo'

Na pitanje je li točno da je izmijenio prijedlog koji su izradili ministar prometa Oleg Butković i njegovo ministarstvo, Paladina poručuje kako to nije točno. 

- Radna skupina koju je osnovalo Ministarstvo prometa je u  drugoj polovici završilo svoj rad i donijelo dva mišljenja, od kojih se jedno odnosi na pravni aspekt, a drugo na metodologiju. Mi smo prije svega nekoliko tjedana, tri da budem točniji, preuzeli na sebe da sastavimo prijedlog zaključka Vlade i prijedlog metodologije. I sve što smo mi pripremili je u biti na osnovu rezultata mišljenja radne skupine. A činjenica je da određena razmišljanja iz tog mišljenja nismo prihvatili, ali radi se o pojedinačnim razmišljanjima - rekao je. 

Milanović pohvalio Butkovića, a on si, maltene, krenuo zasluge umanjivati: 'Vlada radi dobro'
Milanović pohvalio Butkovića, a on si, maltene, krenuo zasluge umanjivati: 'Vlada radi dobro'

Upitan može li reći u kojem će onda smjeru ići, do kojeg iznosa će se moći raditi aneksi ugovora u situaciji kad su cijene nekih materijala otišle gore i preko 100 posto, Paladina je zamolio za strpljenje da taj zaključak bude konačan. 

- Ono što osnovno mogu reći jest da s jedne strane pripremamo zaključak Vlade koji bi razjasnio pravni aspekt ovih pitanja, a drugo je metodologija koja bi pripremila predložene mogućnosti građevinskih metodologija kako razliku u cijenu izračunati. Naš prvi stav za koji se mi zalažemo je da kako uopće kod priznavanja razlike u cijeni nisu potrebni dodaci ugovora nego na osnovu ZOO-a, članka 627. postoji mogućnost na zahtjev izvođača da naručitelji obračunaju razliku u cijeni, metodologije su razne u građevinskoj industriji - pojasnio je. 

Zakon o obveznim odnosima, dodao je, u ovom trenutku, ukoliko je određeni materijal poskupio koliko god daje mogućnost izvođačima da zahtijevaju dodavanje cijena. 

-  No, prvih 10 posto povećanja ugovorene cijene radova snosi sam izvođač, ostalo ima pravo potraživati. Naručitelji mogu angažirati ili nadzornog inženjera ili voditelja projekta ili sudskog vještaka koji treba utvrditi razliku u cijeni, dokumentirati dokaze kako bi postojao revizorski trag. Kad gledamo ukupne cijene radova, ni približno ne govorimo o tim postocima. U ovom trenutku možemo govoriti o možda 20-ak posto povećanja u masi - rekao je. 

'Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala'
'Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala'

'Zaključak se jako malo odnosi na radove obnove od potresa'

Upitan kad će to stupiti na snagu da i obnova od potresa konačno može krenuti, Paladina je objasnio kako se zaključak koji će Vlada donijeti odnosi prije svega na postojeće ugovore i one koji su potpisani prije dvije ili tri godine na dulji rok, a ne na one koji se tiču obnove nakon potresa.

- Velika većina projekata u obnovi, preko 90 posto, su kraćeg trajanja, izvođenje traje 6 do 10 mjeseci, u tako kratkom roku ne dođe od same kalkulacije cijene do tolikog porasta da bi se stvorio takav problem. Ovo se u maloj mjeri odnosi na obnovu od potresa. Što se tiče roka, svi skupa radimo na tome kako bi zaključak i metodologiju donijeli na Vladi idući tjedan - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...