Obavijesti

News

Sa Sljemena uklonjeno preko pet tona raznolikog otpada

Sa Sljemena uklonjeno preko pet tona raznolikog otpada
16

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja, što na moru što na kopnu, iz okoliša smo uklonili preko 350 metara kubičnih otpada, čime smo preporodili nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj

Čak pet tona otpada očistili su iz Parka Prirode Medvednica sudionici ovogodišnje najmasovnije "Velike EKO akcije" 24sata.  

Ni maglovito jutro nije spriječilo čak 600- tinjak volontera da provedu slobodnu subotu na svježem zraku, na predivnim obroncima Medvednice, a usput se oduže svom planetu Zemlji. S područja Zelene magistrale i Bizeka, koje su već godinama ilegalni deponij otpada, očišćen je razni otpad. Volonteri su se okupili u 9 sati na kraju Zelene magistrale i bacili se na posao. Sunce je zasjalo, temperatura je ugodno narasla, a zabave i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. U EKO akciju uključili su se i mališani koji su tako na najbolji način uvidjeli važnost očuvanja okoliša i prirode. Zasukali su rukave i svojim vrijednim ručicama pomogli odraslima u sakupljanju smeća.

 - Bilo je puno smeća na podu. To je baš ružno - prišao je jedan mališan rendžeru PP Medvednica.

- A gdje se smeće baca? - upitao ga je rendžer.

-  Pa sigurno ne na pod. Zna se da se smeće baca u koš - odgovorio je mališan. Za njih su bile organizirane razne igre i edukativne radionice. U suradnji sa PP Medvednica za njih je bila osmišljena "Šumska pustolovina". Kroz pomno odabrane igre i zabavu učili su o važnosti zaštite prirode, kako se snaći u novim situacijama te kako međusobno surađivati i podržavati jedni druge. Dječjem vrtiću "Brat Sunce" iz Zagreba dodjeljena je i EKO povelja - priznanje onima zbog kojih vjerujemo u dobro, za naše najmlađe kojima i ostavljamo ovaj svijet.  Veliki broj volontera bili su studenti Šumarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Akciju su prepoznali predsjednik studentskog zbora Šumarskog fakulteta Matija Nakić i predsjednica SZ Agronomskog fakulteta Lucija Denona. 

Sakupljeni otpad C.I.O.S je zbrinuo na primjeren način. Članice C.I.O.S. grupe djeluju u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini te na više od 80 lokacija u regiji godišnje obrade 1,1 milijun tona otpada. Akciji čišćenja pridružili su se i "Run Croatia", organizacija koja potiče zdrav način života, boravak u prirodi i sport te planinarski klub "Vučje Bratstvo". Nakon dobro odrađenog posla uslijedilo je gastro druženje "Šumska zabava" u planinarskom domu "Glavica". Uz voditelja,  glazbu, animacijski program te nezaobilazni sljemenski grah s kobasicama i pikantni gulaš, besplatne Juicy sokove, vodu „Bistra“ i Pan pivo, svi sudionici su se okrijepili i zabavili. Poseban gost i domaćin bio je Vladimir Miro Paušić aka. DJ Luca Montecchi, naš regionalno popularan DJ, sa pozamašnim stažem i suradnjama sa velikim zvjezdama DJ neba koji je svojim prisustvom pokazao i svoju ekološku osvještenost u zaštiti okoliša. Pokrovitelji akcije od njenog početka su Fond za zaštitu okoliša i Janaf koji sustavno djeluju na zaštiti okoliša. Ove godine pridružio se i Petrol educirajući o drvenim peletima i briketima, ekološki idealnom gorivu koje je primjer racionalnog korištenja energenata iz ekološki obnovljivih izvora, Također,i Mitsubishi Motors - svjetski kreator hibridne tehnologije koja čuva okoliš i smanjuje potrošnju goriva. Mitsubishi  OUTLANDER PHEV vozilo zastupljeno je u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode radi svojih ekoloških performansi te odličnoj prohodnosti na terenu. To su plug-in hibridna električna vozila pokretana strujom iz generatora motora, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2 te minimaliziraju nepovoljni utjecaji na okoliš. Zahvaljujemo na podršci i Coca Coli, Carlsbergu,Juicyju,Autotransu, Cios-u,Toi Toi-u, Planinarskog domu Glavica, te firmi Scheda specijaliziranoj  za prodaju strojeva, alata i alatni pribor, koji su donirali rukavice i vreće za "Veliku EKO akciju".

U dosadašnjih 18 akcija uklonjeno je preko 350 metara kubičnih otpada  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.