Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa Sljemena uklonjeno preko pet tona raznolikog otpada

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja, što na moru što na kopnu, iz okoliša smo uklonili preko 350 metara kubičnih otpada, čime smo preporodili nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj

24sata
Video: 24sata

Čak pet tona otpada očistili su iz Parka Prirode Medvednica sudionici ovogodišnje najmasovnije "Velike EKO akcije" 24sata.  

Ni maglovito jutro nije spriječilo čak 600- tinjak volontera da provedu slobodnu subotu na svježem zraku, na predivnim obroncima Medvednice, a usput se oduže svom planetu Zemlji. S područja Zelene magistrale i Bizeka, koje su već godinama ilegalni deponij otpada, očišćen je razni otpad. Volonteri su se okupili u 9 sati na kraju Zelene magistrale i bacili se na posao. Sunce je zasjalo, temperatura je ugodno narasla, a zabave i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. U EKO akciju uključili su se i mališani koji su tako na najbolji način uvidjeli važnost očuvanja okoliša i prirode. Zasukali su rukave i svojim vrijednim ručicama pomogli odraslima u sakupljanju smeća.

 - Bilo je puno smeća na podu. To je baš ružno - prišao je jedan mališan rendžeru PP Medvednica.

- A gdje se smeće baca? - upitao ga je rendžer.

-  Pa sigurno ne na pod. Zna se da se smeće baca u koš - odgovorio je mališan. Za njih su bile organizirane razne igre i edukativne radionice. U suradnji sa PP Medvednica za njih je bila osmišljena "Šumska pustolovina". Kroz pomno odabrane igre i zabavu učili su o važnosti zaštite prirode, kako se snaći u novim situacijama te kako međusobno surađivati i podržavati jedni druge. Dječjem vrtiću "Brat Sunce" iz Zagreba dodjeljena je i EKO povelja - priznanje onima zbog kojih vjerujemo u dobro, za naše najmlađe kojima i ostavljamo ovaj svijet.  Veliki broj volontera bili su studenti Šumarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Akciju su prepoznali predsjednik studentskog zbora Šumarskog fakulteta Matija Nakić i predsjednica SZ Agronomskog fakulteta Lucija Denona. 

Sakupljeni otpad C.I.O.S je zbrinuo na primjeren način. Članice C.I.O.S. grupe djeluju u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini te na više od 80 lokacija u regiji godišnje obrade 1,1 milijun tona otpada. Akciji čišćenja pridružili su se i "Run Croatia", organizacija koja potiče zdrav način života, boravak u prirodi i sport te planinarski klub "Vučje Bratstvo". Nakon dobro odrađenog posla uslijedilo je gastro druženje "Šumska zabava" u planinarskom domu "Glavica". Uz voditelja,  glazbu, animacijski program te nezaobilazni sljemenski grah s kobasicama i pikantni gulaš, besplatne Juicy sokove, vodu „Bistra“ i Pan pivo, svi sudionici su se okrijepili i zabavili. Poseban gost i domaćin bio je Vladimir Miro Paušić aka. DJ Luca Montecchi, naš regionalno popularan DJ, sa pozamašnim stažem i suradnjama sa velikim zvjezdama DJ neba koji je svojim prisustvom pokazao i svoju ekološku osvještenost u zaštiti okoliša. Pokrovitelji akcije od njenog početka su Fond za zaštitu okoliša i Janaf koji sustavno djeluju na zaštiti okoliša. Ove godine pridružio se i Petrol educirajući o drvenim peletima i briketima, ekološki idealnom gorivu koje je primjer racionalnog korištenja energenata iz ekološki obnovljivih izvora, Također,i Mitsubishi Motors - svjetski kreator hibridne tehnologije koja čuva okoliš i smanjuje potrošnju goriva. Mitsubishi  OUTLANDER PHEV vozilo zastupljeno je u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode radi svojih ekoloških performansi te odličnoj prohodnosti na terenu. To su plug-in hibridna električna vozila pokretana strujom iz generatora motora, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2 te minimaliziraju nepovoljni utjecaji na okoliš. Zahvaljujemo na podršci i Coca Coli, Carlsbergu,Juicyju,Autotransu, Cios-u,Toi Toi-u, Planinarskog domu Glavica, te firmi Scheda specijaliziranoj  za prodaju strojeva, alata i alatni pribor, koji su donirali rukavice i vreće za "Veliku EKO akciju".

U dosadašnjih 18 akcija uklonjeno je preko 350 metara kubičnih otpada  

Možda vas zanima i ovo:
Message