Obavijesti

News

Komentari 116

Sabor je izglasao: Uvode kazne za nepoštivanje mjera Stožera

Sabor je izglasao: Uvode kazne za nepoštivanje mjera Stožera

Nadzor nad provedbom mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela

VIDEO

Sabor je izglasao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa 76 glasova za i 53 protiv, koji se propisuju kazne za nepoštivanje mjera.

Novčane kazne, koje će vrijediti od subote su 500 kuna za nenošenje ili nepravilno nošenje maski. Kazna od 10.000 kuna do 40.000 kuna predviđena je za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kazna je od 5.000 do 10.000 kuna. Vlasnik privatnog posjeda platit će kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Vlada će tri puta godišnje Sabor izvijestiti o mjerama protiv korone; Most: To ne znači ništa
Vlada će tri puta godišnje Sabor izvijestiti o mjerama protiv korone; Most: To ne znači ništa

Nadzor nad provedbom mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela. Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

Prije samog glasanja oporba je tražila stanku. Božo Petrov (Most) upozorio je da se donose mjere koje će utjecati na sve ljude odnosno na njihovu privatnost, slobodu i rad bez analize i izvješća što je Stožer radio zadnjih 9 mjeseci. Napomenuo je kako su svjesni smo ozbiljnosti te upitao:

- Zašto opet srljate po sistemu možda opet ćorava kokoš pogodi. S ovime preuzimate svu krivnju za sve loše što će se događati ia za zdravstveni sustav koji nam se raspada pred očima - kazao je Petrov.

Nove mjere: Novčane potpore svima, a ne samo zatvorenima
Nove mjere: Novčane potpore svima, a ne samo zatvorenima

Arsen Bauk (SDP) naveo je kako su mjere podijeljene u tri kategorije i to lakša kao nošenje maski, srednja koja se odnosi za zabranu ili ograničavanje javnih okupljanja te teška mjere zabrana ili ograničavanja privatnih okupljanja zahtjeva "težu većinu"

- Vrijeme je da parlamentarna većina prizna sebi da smo iz obične zaštite zdravlja došli u kategoriju velike prirodne nepogode - kazao je napominjući da je za izglasavanje potrebna dvotrećinska većina.

Najavio je kako SDP neće podržati zakon.

- Ako želite stvari rješavati po principu ljutu travu na ljutu ranu, onda barem narodu priznajte da je rana ljuta - kazao je Bauk.
Tomislav Tomašević iz platforme Možemo upozorio je da se ovime ograničavaju prava i slobode te da se mora imati dvotrećinska većina.

ANKETA Podržavate li mjeru zatvaranja shopping centara?
ANKETA Podržavate li mjeru zatvaranja shopping centara?

- Očito želite sami, ali ćete sami i biti odgovorni. Mi ne možemo pristati na nerazmjerne kazne i na to da se ograničavaju Ustavom zajamčena prava i slobodne u nedogled, bez kontrole koja bi trebala biti svakih nekoliko tjedana od parlamenta - kazao je.

Hrvoje Zekanović (Suverenisti) upozorio je da smo pozive na cinkanje imali u komunizmu te da to danas ne bi smio biti slučaj.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je zakon u cijelosti usklađen s Ustavom te da sve što rade, rade i sve demokratske zemlje koje su borbu protiv korone prepustile Vladi. 

- Nije mi jasno iz stava oporbe smeta li im što se donosi sa 76 umjesto 101 ruke ili vam smeta meritum - upitao je Bačić.

PRATITE GLASANJE UŽIVO: 

Odbijen je amandman Mosta koji je tražio da Vlada jednom mjesečno izvijestiti Sabor o provedbi i učincima mjera s ciljem donošenje odluka o pooštravanju, ublažavanju ili ukidanju istih. Odbijen je i zaključak SDP-a koji je tražio isto.

Zastupnici su upozorili na teško stanje u domovina za starije
Zastupnici su upozorili na teško stanje u domovina za starije

Vladajuća većina prihvatila je zaključak predstavnika većine prema kojem se Vlada zadužuje da tri puta godišnje i to na početku i na kraju redovnog zasjedanja između 15. siječnja i 15. srpnja te 15. rujna i 15. prosinca dostavi izvješće o učincima mjera i to dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije. 

Izglasan peti krug porezne reforme

Sabor je većinom glasova usvojio peti krug porezne reforme, koja stupa na snagu 1. siječnja iduće godine. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak snižavaju se stope s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica - to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod. Uz predloženo smanjenje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto te s 24 na 20 posto, izmjenama Zakona o porezu na dohodak od početka iduće godine smanjit će se s 12 na 10 posto stopa koja se primjenjuje pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti. Izmjenama Zakona o porezu na dobit snižava se opća stopa za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, s 12 posto na 10 posto.

Prepucavanja tijekom glasovanja

Tijekom glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković dva puta je opominjao zastupnike koji sjede u prostoriji pored sabornice zbog galame, a tvrdi da je čuo i psovke uz upozorenje da će morati dijeliti opomene. Oporba se javila za povredu poslovnika. Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da u prostoriji nitko ne psuje.  

- Ne znam što se vama događa. Očito imate nekakvih problema. Čujete nešto što se ne događa, vidite kad se netko smije ispod maske. Ne znam kakve ste sposobnosti razvili u međuvremenu - rekao je Grmoja. 

- Jasno se čula psovka - uzvratio mu je Jandroković i udijelio opomenu. 

Marin Miletić (Most) ispričao se zatim jer je u susjednoj dvorani "razgovor bio malo poveći" , ali i on tvrdi da nije bilo nikakvog psovanja. 

- Ako radi ničega, kolege ne bi psovale jer sam ja s njima tamo u prostoriji - kazao je Miletić koji je i vjeroučitelj, a njegova opasna nasmijala je zastupnike. 

- Ne bih rekao da je netko psovao, a da to nisam čuo. Ne kažem da ste vi, ne znam tko je, ali vas molim zbog javnosti i kolega da budete obazrivi - uzvratio mu je Jandroković na što je Miletić obećao da će paziti na red. 

Tijekom glasovanja Arsen Bauk (SDP) tražio je pisani odgovor je li Mato Franković (HDZ) imao pravo glasovati iz daljine, s obzirom na to da je od srijede u samoizolaciji, a istog dana gostovao je u dnevniku jedne televizije.  

Predsjednik Sabora  odgovorio je kako je Franković u pojačanom nadzoru ili preventivnoj samoizolaciji po naputku svog epidemiologa, što je potvrdio i sam Franković. Budući da je primijetio da se pojedini zastupnici smiju uzvratio je kako ne zna što im je smiješno. 

- Smiješno vam je što netko ima simptome Covida? Ne zam zašto je to smiješno. Zaista vas ne razumijem - kazao je Jandroković. 

Za povredu poslovnika javila se i Marija Selak Raspudić (Most), jer predsjednik Sabora ponovno omalovažava oporbu i tvrdi da se smiju te time pokušava poslati poruku javnosti kako su neozbiljni u ovako teškoj situaciji. 

- Oporba se prvo ne smije, jer nosi maske, osim ako ih ponovno pokušavate gledati u oči, što biste mogli učiniti i za neke druge ljude, prvenstveno one koji su vas politički stvorili poput Sanadera, Kosor i Karamarka. Oporba je jedino zgrožena time što ponovno pokazujete postojanje dvostrukih kriterija - kazala je. 

- Kad se netko smije to možete i čuti. Dakle zadnji put sam vam rekao da se vidi. Vidi se, a i čuje se. Rekao sam vam zadnji puta da otvorite oči, sada malo i slušajte s ušima - odgovorio joj je Jandroković. 

Božo Petrov (Most) tražio je od Jandrokovića da se s poštovanjem odnosi prema zastupnicima. 

- Nemate pravo govoriti otvori oči, isperite uši i slično. Ja bih to mogao govoriti vama jer ništa ne čujete. I danas ne čujete, ne vidite i nije vas briga. U pitanju su i kognitivne sposobnosti, ako se već želimo vrijeđati - kazao je Petrov. 

Jandroković mu je odgovorio kako kolegici Selak Raspudić nije odgovorio na način na koji je zaslužila s obzirom na to što mu je rekla. 

- Ne znam zašto je imala potrebu tako govoriti o meni. Vi očekuje te da će zastupnik ili zastupnica govoriti grubo o predsjedniku Sabora, a da će on šutjeti i trpjeti. pa naravno da neću,a  birat ću riječi, a birao sam ih i sada - rekao je. 

Javila se i Selek Raspudić i tražila da je ne omalovažava i ne obmanjuje javnost.   

-  Vaš zadatak kao predsjednika Sabora nije da trenirate moja osjetila nego da čujete ono što vam oporba govori - kazala je. 

Jandroković joj je odgovorio da nije riječ o omalovažavanju nego da joj je odgovorio kako smatra da treba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...