Obavijesti

News

Komentari 6

Sabor: Jedino snažan građanski otpor može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera

Sabor: Jedino snažan građanski otpor može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera

Saborska oporba stava je da ublažavanje izmjena Kaznenog zakona neće ništa promijeniti. Davorko Vidović poručuje da je jedino rješenje da se ove izmjene odbace.

VIDEO

Može ministar pravosuđa najavljivati ublažavanje zakona kojim se sankcionira curenje informacija, koji za cilj ima otupljivanje poruka prosvjeda, ali zakon koji ste izglasali vas demantira i pokazuje vaše stvarne namjere, poručila je Sabina Glasovac (SDP) govoreći za saborskom govornici o izmjenama Kaznenog zakona zbog kojeg je u 11 sati na Markovom trgu zakazan prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva.  

- Može zakon opasnih namjera biti ublažen ili povučen, ali ste prijedlogom pokazali stvarne namjere skrivajući se iza leđa zlostavljanih žena. Pokazali ste što ste i tko ste igrokazom oko izbora glavnog državnog odvjetnika, a to je da ste stranka opasnih namjera kako je davno rekao Ivica Račan - kazala je.

Uživo: Burno u Saboru oko Lex AP-a

Glasovac navodi kako će se prosvjedom novinara na Markovom trgu braniti pravo javnosti na istinu, ali i pružiti otpor ušutkavaju i kaznenom progonu onih koji o korupciji ili njegom zataškavanju javno progovaraju. 

- Jedino snažan građanski otpor može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera - kazala je.  

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kriminaliziranje curenja informacija ocijenio je kao puzajući udar na demokraciju navodeći kako najavljeno ublažavanje ništa neće promijeniti. 

Što znači Vladina nagla izmjena Lex AP-a: 'Interes javnosti je da korupcija izađe na vidjelo'
Što znači Vladina nagla izmjena Lex AP-a: 'Interes javnosti je da korupcija izađe na vidjelo'

- I dalje ostaje zapriječena kazna od tri godine i netko tko će arbitrirati što je što nije javni interes, imat ćemo sudove i dalje sude deset godina. Jedino rješenje je da se ove izmjene odbace u cijelosti zauvijek iz našeg kaznenog zakonodavstva - rekao je. 

Poručio je kako ušutkavanje neće prihvatiti i poziva svu demokratsku javnost da s novinarima kažu ne bilo kakvom uskraćivanju prava na govor i istinu.

Marijana Puljak (Centar) navela je kako vlast pokušala progurati Lex AP, ali su zbog pritiska javnosti priznali da je to bio APP - 'Ako prođe, prođe'. 

- HDZ svaki put pokuša izigrati javnost ako ona šuti, ali ako se javnost pobuni, onda promijeni ploču. Lex AP i njegova ublažena verzija samo su dio šireg problema s kojim se suočavamo, a to je stranačka država i straha, koji trenutna vlast nastoji uspostaviti. Ne samo da pokušavaju zaštiti sebe nego uspostavlja sustav u kojem su sve institucije po kontrolom. Ovo je pokušaj stvaranja države u kojoj se sloboda govora guši, a sloboda informiranja postaje iluzija. Izmjene Kaznenog zakona su udarac na demokraciju - kazala je.

Sandra Benčić (Možemo) također je kritizirala Lex AP navodeći kako je razlog njegovog donošenja smanjivanje političke štete za Andreja Plenkovića. 

- Možda će ublažavanjem kapitulirati Andrej Plenković, a tko ga je stisnuo tek ćemo saznati - poručila je referirajući se na najavu ublažavanja zakona odnosno dodavanje stavke koja bi osigurala da nema kaznenog djela ako se radi o javnom interesu..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...