Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Sabor odbio MOST-ov prijedlog za većim rodiljnim naknadama

Mjere koje predlažemo procijenjene su na oko 400 milijuna kuna, što je tek 0,27 posto proračuna Hrvatske, rekla je Sonja Čikotić te dodala kako tim izmjenama žele odgovoriti na demografsku katastrofu

Foto: Patrik Macek/pixsell
21 komentara

Mostov prijedlog da minimalna naknada za sve majke tijekom prve godine djetetova života iznosi 3991 kunu nije u četvrtak naišao na podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, čiji su zastupnici istaknuli kako je Vlada u tri godine već u dva navrata povećavala rodiljne i roditeljske naknade.

Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Klub Most-a predložio je minimalnu naknadu od 3991 kunu za sve majke tijekom prve godine djetetova života, a za majke koje primaju više od tog iznosa punu plaću. Kad je riječ o majkama koje imaju troje i više djece ili blizance, u Mostu su predložili za majke koje se nakon prve godine djeteta žele vratiti na posao, da uz svoju plaću mogu koristiti i mjesečnu naknadu od 2.328 kuna.

Također traže širenje kruga korisnika roditeljskog dopusta na bake i djedove te da za to primaju naknadu od 2.328 kuna.

Zagreb: Konferencija za medije MOST-a POTPORA MEDICINSKIM SESTRAMA Most: 'Podržavamo ih, trebale bi imati bolje radne uvjete...'

Sonja Čikotić (Most) rekla je kako izmjenama žele odgovoriti na demografsku katastrofu u Hrvatskoj, manji broj rođene djece i iseljavanje.

- Mjere koje predlažemo procijenjene su na oko 400 milijuna kuna, što je tek 0,27 posto proračuna Hrvatske - kazala je Čikotić uvjeravajući kako se u proračunu može naći taj novac.

Željka Josić (HDZ) rekla je kako je Vlada u tri godine dva puta povećavala rodiljne i roditeljske potpore, te podsjetila da od 1. travnja ove godine potpore za drugih šest mjeseci djetetova života rastu na 5600 kuna.

Dodala je i kako rodiljne i roditeljske potpore proizlaze iz roditeljstva i kako bi se prenošenjem tih potpora na treće osobe izgubila sama njihova svrha.

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na nedostatak jedinstvene nacionalne demografske strategije zaključivši kako 'Vlada lončićem gasi požar', a svake godine nas je sve manje i manje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message