Obavijesti

News

Komentari 14

Sabor zasjeda zadnji put prije stanke, rasprava o Vukovaru

Sabor zasjeda zadnji put prije stanke, rasprava o Vukovaru
1

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta i tako očuva trajna uspomena i sjećanje na žrtvu koji je taj grad podnio u srpskoj agresiji

VIDEO

Hrvatski sabor ovaj će tjedan zasjedati od utorka, a to mu je posljednji radni tjedan prije redovne zimske stanke, koja po Ustavu počinje 15. prosinca.

Zastupnici bi trebali raspraviti 20-ak točaka, a zasjedanje završiti u petak, uobičajenim glasovanjem.

Među zakonima koji ih do tada čekuju su prijedlozi triju zakona kojima će se pooštriti kazne za počinitelje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji ili nasilja prema drugim osobama.

Riječ je o izmjenama Kaznenoga te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku koji su nedavno prošli prvo saborsko čitanje.

Za drugo čitanje, Vlada predlaže važne novine u Zakonu o kaznenom postupku. Regulira se uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice i to prvenstveno osoba u istrazi, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji drži da nema razloga da okrivljenici koji su u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.

U konačnom prijedlogu zakona jasnije se propisuje postupanje drugostupanjskog suda kada ukida prvostupanjsku presudu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

Plenković ima plan: Izbori za šefa HDZ-a tek krajem 2020.?
Plenković ima plan: Izbori za šefa HDZ-a tek krajem 2020.?

- Sada kroz izmjene kažemo da se (sud) mora očitovati ne samo o bitnim povredama, nego i svim drugim žalbenim razlozima kako bismo spriječili učestalo vraćanje predmeta s višeg na niži sud - objasnio je Bošnjaković.

Izmjenama Kaznenog zakona predlaže se povećati zakonske okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela, bilo dizanjem zakonskog minimuma kazne, bilo dizanjem minimuma i maksimuma.

Napad na socijalnog radnika ili učitelja tretirao bi se kao napad na službenu osobu, jače bi se kaznenopravno štitilo osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta i tako očuva trajna uspomena i sjećanje na žrtvu koji je taj grad podnio u srpskoj agresiji. 

Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. Područja posebnog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Škoro: HDZ-ovci, ja ću biti vaš predsjednik, baštinit ću Franju
Škoro: HDZ-ovci, ja ću biti vaš predsjednik, baštinit ću Franju

Sabor će razmotriti i Vladin prijedlog zakona da se se osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana s Vukovarsko-srijemske županije prenesu na državu, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica, a svu brigu o njoj vodilo bi Ministarstvo zdravstva.

Prvog radnog dana u tjednu zastupnici bi  trebali raspraviti šest točaka, a počet će ga raspravama na slobodnu temu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima