Obavijesti

News

Komentari 38

Mesić o isplati dnevnica: Naše apele iz opozicije se ignoriralo

Mesić o isplati dnevnica: Naše apele iz opozicije se ignoriralo
7

Saborski zastupnicu u srijedu bi rad trebali nastaviti glasovanjem o raspravljenim točkama, nakon što dva tjedna za redom nisu o njima glasovali

VIDEO

Zastupnici su u srijedu na početku saborskog zasjedanja proširili dnevni red sjednice s 13 novih točaka, nakon čega je uslijedilo glasovanje o raspravljenim točkama tijekom protekla dva tjedna, koliko nije bilo glasovanja, a zatim i uobičajena stanka.

 Među uvrštenim točkama su izmjene Zakona o državnim potporama, Zakona o kaznenom postupku, prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, Zakona o uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, o zlouproabi i suzbijanju droga, itd.

 Na dnevnom su se redu našli i konačna lista kandidata za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a, prijedlog zaključaka o izmjeni Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciji ugljikovodika, programsko i financijsko izviješće HOO-a za 2014. 

Na dnevnom redu i interpelacija o Ini 

 U dnevni je red uvrštena i oporbena interpelacija o radu Vlade radi postupanja vezanih uz najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju 25 posto dionica HEP-a, prijedlog Odluke o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hine, kao i prijedlog odluke o imenovanju dijela članova istog tijela.

 HDZ-ov zastupnik Darko Milinović usprotivio se hitnosti postupka Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu, ustvrdivši da to neće riješiti problem zdravstvenog sustava.

"Ne vidimo nikakvog razloga da se uvrsti u hitni postupak jer ne bi riješio nikakve probleme u zdravstvenom sustavu, a resorno ministarstvo je ionako u pripremi određenih zakonskih prijedloga", pojasnio je Milinović.

Branimir Bunjac (Živi Zid) usprotivio se nadopuni dnevnog reda jer, kako je rekao, još nisu riješene ni točke s konstituirajuće sjednice.

"Vi svaki dan nadopunjujete s novim točkama. Kad ćemo završiti? Ovim tempom nećemo ni do Božića", zamjerao je Bunjac vladajućima.

 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner mu je pojasnio kako se dnevni red mora nadopunjavati po Poslovniku, jer bi u suprotnom to značilo kršenje Poslovnika.

Odmah nakon glasovanja određena stanka

 Tek što su odglasovali ranije raspravljene točke i dopunili dnevni red, saborski klubovi u srijedu su se vratili staroj navadi pa zatražili stanku kako bi, mimo dnevnog reda, progovorili o temama koje drže aktualnim.

 "Najnovij postupak" protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića, onaj za potencijalni sukob interesa, tema je o kojoj želi govoriti Goran Aleksić (SNAGA), o rastućem siromaštvu u hrvatskom društvu želi govoriti Silvano Hrelja (HNS/HSU), o teškom stanju u gospodarstvu Vukovara s naglaskom na tvrtku Borovo 'mostovac' Tomislav Panenić, a o aktualnom skandalu zbog isplaćivanih dnevnica u Vladi, gdje je nepravilnosti otkrila državna revizija, HDZ-ov Jasen Mesić.

 Zbog svih tih tema, posebno one o kojoj želi govoriti HDZ, svoj stav će iznijeti i Klub SDP-a, najavio je Arsen Bauk.

Sabor odbio skinuti zastupničke imunitete Petrovu, Bulju i Pupovcu

Hrvatski sabor u srijedu je potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) te odbio skinuti zastupnički imunitet, odnosno odobriti vođenje kaznenog postupka protiv 'mostovaca' Bože Petrova i Mire Bulja, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

 Karamarko je Petrova i Bulja tužio zbog izjava danih za predizborne kampanje krajem kolovoza 2016. u Zadru, a u kojima su naveli da je "Karamarko smijenjen jer je uhvaćen u kriminalnim radnjama", odnosno da su "to političke elite koje su izdale nacionalne interese štiteći Karamarka, Sanadera i sve pljačke koje su se ranije događale".

 Karamarko je ocijenio da su time iznijeli neistine koje mogu štetiti njegovoj časti i ugledu.

 Praksa je MIP-a i Sabora da odbija zahtjeve za skidanje imuniteta kada to traže privatni tužitelji, ne i kada to traži državno odvjetništvo ili sud.

 Zbog tog je razloga Sabor 'ostavio' zastupnički imunitet i Miloradu Pupovcu (SDSS) kojega je, također zbog kaznenog djela klevete, tužio privatni tužitelj.

 Sabor je u srijedu u drugo čitanje poslao prijedloge zakona o koncesijama, o izmjenama i dopunama zakona o autorskom i srodnim pravima, o zaštiti svjedoka, o ravnopravnosti spolova itd. Sve primjedbe i prijedloge izrečene u raspravi na odborima i u Saboru dostavit će se predlagateljima kako bi ih uzeli u obzir kod izrade konačnih zakonskih tekstova.

Aleksić: Neka HNB počne raditi svoj posao

Saborski zastupnik Kluba Živog zida i SNAGA-e Goran Aleksić rekao je u srijedu kako nije slučajno da Unicredit banka plaća putovanje guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću obzirom da, kako ocjenjuje, HNB ne radi svoj posao, ne obavlja nadzor i superviziju niti pokreće prekršajne postupke protiv banaka.

Aleksić je to ustvrdio nakon stanke koju je zatražio u Saboru osvrćući se na pokretanje postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv guvernera Vujčića.

"HNB mora voditi brigu o stabilnosti cijena i podupirati gospodarsku politiku, voditi monetarnu i deviznu politiku, ali jedan od najvažnijih zadataka je nadzor i supervizija rada hrvatskih banaka i u tom je dijelu Hrvatska narodna banka potpuno pala na ispitu zadnjih 10 godina", ocijenio je Aleksić.

Hrelja o rastućem siromaštvu

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja stanku je zastražio zbog, kako je rekao, rastućeg siromaštva.

Podsjetio je da postoji Strategija borbe protiv siromaštva od 2014. do 2020., no, da iz te strategije "nije napravljeno ništa - ni akcijskog plana, ni ciljanih skupina, ni planova po pojedinim područjima", a situacija je, tvrdi, više nego zabrinjavajuća.

"U Hrvatskoj, po podacima HZZO-a, koji precizno vodi podatke o prihodovnom cenzusu u 2016. imamo 441.494 građana s prihodom manjim od 1.516 kuna po članu domaćinstva. Možda smo stvarno neosjetljivi i ne vidimo u kakvom su to stanju naši građani s takvim prihodom. Također, imamo i kategoriju samaca sa prihodom 1.939 kuna i njih je 150 tisuća", naveo je Hrelja.

Rješenja vidi u mirovinskom sustavu kroz posebni dodatak koji bi se trebalo utvrditi konsenzusom, prestankom penalizacije mirovina, drugačijim uređenjem obiteljskih mirovina.

Panenić o lošem stanju na tržištu rada u Vukovaru

Zastupnik Mosta Tomislav Panenić upozorio je na loše stanje na tržištu rada u Vukovaru.

"Područni ured Vukovar iskazao je povećanje broja nezaposlenih i na Zavodu je oko 4000 ljudi", dodao je.

Posebno je zabrinut zbog Borova u kojem, kaže, radi više od 700 ljudi, a 400 u samoj proizvodnji.

"Došli su u tešku situaciju gdje se pokazuje da u predstečajnoj nagodbi nešto ne štima", rekao je te usporedio program predstečajne nagodbe Borova  i Badela upozorivši na razlike jer su u Borovu javna tijela, državne institucije koje su bile u vjerovničkom odnosu otpisale 30 posto kamata i 30 posto glavnice, a banke samo kamate, dok su u Badelu javna tijela otpustila 60 posto glavnice i kamatu.

"Je li netko htio unazaditi stanje u Borovu budući da iz redovnog poslovanja ne mogu servisirati obveze koje će imati po predstečajnoj nagodbi ili se išlo na pogodovanje zainteresiranim skupinama u Badelu?", upitao je Panenić.

Ako Borovo klekne na koljena, kaže Panenić, onda bismo vrlo brzo mogli razgovarati o istražnom povjerenstvu za Borovo i za Badel. 

Mesić: Naše apele se sustavno ignoriralo

Saborski Klub HDZ-a apelirao je u srijedu na nadležne institucije da čim prije rasvijetle aferu oko isplate deviznih dnevnica za vlade premijera Zorana Milanovića te odgovorne za propust pozovu na odgovornost, a apelu se priključio i Klub SDP-a.

 "Znamo da državne institucije već provode određene radnje i apeliramo na njih da to čim prije, profesionalnije i transparentnije privedu kraju kako bi se znala istina, a odgovorni pozvali na odgovornost", poručio je HDZ-ov Jasen Mesić.

Istaknuo je kako HDZ neće, poput oporbenih mu kolega, prozivati za kolektivnu odgovornost, već će poštivati rad institucija koje pozivaju da svoj posao naprave čim prije i sukladno pravilima struke.

Mesić je napomenuo kako je prošla, SDP-ova vlast sustavno ignorirala HDZ-ova upozorenja vezana za netransparentno trošenje sredstava, reprezentaciju i druga pitanja.

 "HDZ je ožujku 2014. pitao Vladu tko i na koji način koristi službene kartice, reprezentaciju i aute, a odgovor smo dobili nakon godinu i dva mjeseca, tek nakon četvrte požurnice. Isto je pitanje postavljeno i premijeru Milanoviću, no on je nonšalantno odbio insinuacije i odgovorio: 'da, ima grešaka, propusta, nesmotrenosti, ali nema kršenja propisa", podsjeća Mesić.

Bauk: Vrlo sam siguran da političke osobe s ovim nemaju veze

 "Vrlo sam siguran da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Ne mogu to tvrditi sto posto, ali govorim to s vrlo velikom vjerojatnošću", rekao je SDP-ovac Arsen Bauk, pridruživši se apelu da institucije čim prije obave svoj posao.

 Osim apela institucijama, u ovom slučaju bi bilo dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao, dodao je Bauk.

 Apelirao je pritom da DORH čim prije završi "priču, nakon toga vjerojatno i sudovi, "kako se ljude koje se u aferi najviše spominje - Saucha, Budak, Petrović, Goldstein - više ne bi izlagalo nepotrebnom medijskom pritisku, jer po svemu sudeći te su se stvari događale mimo njihova znanja i volje".

Bauk je zahvalio medijima što su izvršili svoju ulogu, kad su druge institucije malo "prespavale" slučaj, ali i dometnuo kako je to prilika institucijama da na popravnom ispitu taj ispit polože, da se krivci kazne, a novci vrate u proračun.

 Ponovio je stav SDP-a da iza afere, odnosno "ovog podmetanja" ne stoje politički suparnici te stranke, odnosno Vlada Andreja Plenkovića. "Blagi ton u Mesićevu izlaganju nas u tome još više učvršćuje", poručuje Bauk.

 Predsjednik Kluba SDP-a izračunao je i kako je 307 tisuća kuna, iznos koji se spominje u aferi 'devizne dnevnice', dvostruko manji trošak za savjetnike nego će biti trošak savjetnika ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Ovdje su tri savjetnika radila besplatno, a tamo će jedan u četiri godine dobiti negdje oko 480 tisuća kuna neto plus doprinosi, što je dvostruko više, kazao je  Bauk, očito aludirajući na Stierova savjetnika Ladislava Ilčića.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 38

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!
PADA TOMAŠEVIĆEVA TEZA

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...
Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena