Obavijesti

News

Komentari 104

Sačuvala je tijelo, ali i dokaze: Škrinja radila punih 30 godina

Sačuvala je tijelo, ali i dokaze: Škrinja radila punih 30 godina
1

Po prvi put javnost neće biti u sudnici već će raspravu pratiti videolinkom. Zbog proteka vremena ona će formalno početi ispočetka, a zatim, ako ne bude novih dokaznih prijedloga, prelazi se na iznošenje obrane

VIDEO

Nakon gotovo četiri mjeseca Smiljana Srnec ponovno će sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Varaždinu gdje joj sude zbog optužbi da je u ljeto 2000. godine ubila svoju sestru Jasminu Dominić (23) te njezino tijelo sakrila u zamrzivač. Prema optužnici Jasmina je ubijena s pet do šest udaraca tupotvrdima predmetom, koji u istrazi nije pronađen, a zatim je njezino tijelo skriveno u zamrzivač gdje je ostalo punih 19 godina do 16. veljače 2019. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Optužena da je ubila sestru

Pokretanje videa...

01:46

Riječ je o starom zamrzivaču dimenzija 112x60x82 centimetara, koji se nalazio u hodniku ispod stepenica obiteljske kuće u Palovcu gdje su sestre živjele s roditeljima. Kako neslužbeno doznajemo, proizveden je još krajem 1980-ih godina što znači da je ispravno radio više od 30 godina.

Stari zamrzivač sačuvao je tijelo i dokaze pa su vještaci zagrebačkog Centra Ivan Vučetić u njemu pronašli i dva važna traga. Na crnoj vreći koja je bila vezana najlonskom čarapom oko Jasminine glave pronašli su otisak desnog palca Smiljanine ruke. Kako je riječ o predmetu koji se koristi u kućanstvu taj je otisak mogao dospjeti na vreću i tijekom ranijeg korištenja. No, u poplunu koji je bio preko Jasminine glave vještaci su našli komadić ružičaste gume za koju smatraju da je vrh prsta gumene rukavice koji se odlomio tijekom manipuliranja tijelom. Na tom komadiću gume pronašli su Jasmininu krv.

Kći Smiljane Srnec: 'Ne znam kad ću opet moći vidjeti mamu'
Kći Smiljane Srnec: 'Ne znam kad ću opet moći vidjeti mamu'

Na posljednjem ročištu 21. siječnja ove godine Smiljana je trebala iznijeti svoju obranu i reći što zna o Jasmininu ubojstvu. To ročište odođeno je jer je nezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, zatražio izbacivanje zapisnika o očevidu nad škrinjom te još neke dokaze kao nezakonite. Sud je zahtjev odbio, a obrana se žalila. Nakon što je Vrhovni sud nedavno odbio žalbu, sudac Tomislav Brđanović novo je ročište sazvao za 14. svibnja. Odvijat će se uz primjenu epidemioloških mjera opreza u velikoj dvorani varaždinskog suda.

Po prvi put javnost neće biti u sudnici već će raspravu pratiti videolinkom. Zbog proteka vremena ona će formalno početi ispočetka, a zatim, ako ne bude novih dokaznih prijedloga, prelazi se na iznošenje obrane. Kako doznajemo, u spis u međuvremenu nije stigao nikakav novi dokazni prijedlog, no oni se mogu predlagati i tijekom samog ročišta.

Predsjednik sudskog vijeća tad bi prvo trebao odlučiti prihvaća li ili ne taj prijedlog. Sudac Brđanović dosad je uglavnom odbijao prijedloge obrane za novim vještačenjima ili pozivanjem novih svjedoka.

Smiljana Srnec svoju sestru ne spominje, a u ćeliji nije sama
Smiljana Srnec svoju sestru ne spominje, a u ćeliji nije sama

Smiljanu na suđenje dovode iz varaždinskog zatvora gdje se nalazi od uhićenja u veljači prošle godine. U istražnom je zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela, a Vrhovni sud smatra da razlozi zbog kojih je određen i produljivan i nadalje postoje.

Smiljana se na početku suđenja izjasnila da se ne osjeća krivom i da nije ubila sestru. Njezin branitelj je već u uvodnom govoru dao naslutiti u kojem će se smjeru kretati njezina obrana. Smiljana pokušava dokazati da nije ona nasilni član u obitelji te da nije jedina lagala o tome gdje joj je sestra. U prilog tome navode i jednu kaznenu te dvije prekršajne prijave oca djevojaka Martina Dominića zvanog Fredi, omiljenog nogometaša lokalnog NK Palovec. Kaznenu je zadobio nakon što se u kafiću potukao s tipom i teško ga ozlijedio, a prekršajne za tučnjavu i obiteljsko nasilje nad Smiljanom.

Dosad je bilo dvanaest ročišta na kojima je, od članova uže obitelji svjedočila samo Smiljanina najstarija kći Katarina Dominić Srnec. Upravo su ona i njezin nevjenčani suprug David Balent pronašli tijelo u zamrzivaču.

Ispričala je da su htjeli zamijeniti staru škrinju jer su se tako njezina baka i mama dogovorile te da je u pražnjenju škrinje sudjelovala i Smiljana. Nakon što je David ugledao ženske noge i spolovilo nazvala je očuha i ujnu Nadu Sabol te njoj dovela sestre.

Djelatnici Hitne pomoći koji su došli na intervenciji kod njezina ujaka Franje Sabola, obavijestili su policiju o strašnom otkriću. Od vještaka sudske medicine dr. Josipa Škavića saznali smo da je žrtva u trenutku ubojstva najvjerojatnije bila u nekom odmarajućem, spavajućem položaju, no nije ležala na madracu. Jasmina je od udaraca zadobila opsežne prijelome lubanje uslijed kojih je umrla unutar najviše desetak minuta.

Podsjetimo, Jasminin nestanak službeno je prijavljen 2005. godine iako je, prema izjavama većine svjedoka, posljednji put viđena živa negdje u kolovozu 2000. godine. Njezin nestanak u policijskoj postaji u Čakovcu prijavila je njezina majka Katarina Dominić nakon što je u kući pronašla Jasminine osobne dokumente koji su istekli još 2003. godine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...