News

Komentari 17

SAD planira dopustiti ulazak u zemlju procijepljenim strancima

SAD planira dopustiti ulazak u zemlju procijepljenim strancima

Bijela kuća želi ponovno pokrenuti putovanja, što bi potaknulo poslovanje avioprijevoznika i turističke industrije, ali nije spremna odmah ukinuti ograničenja zbog sve više slučajeva koronavirusa i delta varijante

Sjedinjene Države pripremaju sustav kojim bi se ulazak u zemlju omogućio potpuno cijepljenim stranim državljanima u sklopu napora da se ponovno pokrene industrija putovanja, rekao je za agenciju Reuters dužnosnik Bijele kuće u srijedu.

S više od 100.000 novih zaraza u srijedu SAD ima najveći broj slučajeva u danu u šest mjeseci, pokazuju podaci Reutersa dok delta varijanta hara područjima u kojima se ljudi nisu cijepili. 

Idućih tjedana broj zaraženih u SAD-u mogao bi se udvostručiti na 200.000 dnevno zbog vrlo zarazne delta varijante, rekao je u srijedu vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci. 

Bijela kuća želi ponovno pokrenuti putovanja, što bi potaknulo poslovanje avioprijevoznika i turističke industrije, ali nije spremna odmah ukinuti ograničenja zbog sve više slučajeva koronavirusa i zaraznije delta varijante, rekao je dužnosnik. 

Bidenova administracija ima međuresorske radne skupine koje rade na "novom sustavu koji će biti spreman za ponovno pokretanje putovanja", rekao je dužnosnik. 

To uključuje uvođenje pristupa u "faza što će s vremenom, uz određene iznimke, značiti da strani putnici koji dolaze u SAD (iz svih zemalja) trebaju biti potpuno cijepljeni". 

Izvanredna američka ograničenja putovanja prvo su uvedena Kini u siječnju 2020. kao odgovor na širenje covida-19, ali kasnije su se proširila na brojne zemlje, uključujući Indiju u svibnju. 

Komentari dužnosnika najsnažniji su signal do sada da Bijela kuća vidi put za poništavanje tih ograničenja.

Neke zemlje, uključujući Kanadu i Veliku Britaniju, ublažavaju ili ukidaju ograničenja putovanja za cijepljene Amerikance. 

SAD trenutačno zabranjuje ulazak stranih putnika koji su do 14 dana prije toga boravili u Velikoj Britaniji, 26 zemalja šengenskog prostora, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi i Brazilu. 

Jedini strani putnici kojima je dozvoljeno ući u SAD iz Meksika i Kanade putem kopnenog prijelaza su neophodni radnici poput vozača kamiona i medicinskih sestara.

Najčitaniji članci