News

Komentari 0

Sakašvilija će smjestiti u vojnu bolnicu: 50 dana štrajka glađu

Sakašvilija će smjestiti u vojnu bolnicu: 50 dana štrajka glađu

Gruzijska vlada priopćila je u petak da je spremna premjestiti u vojnu bolnicu bivšeg predsjednika koji već 50 dana štrajka glađu u zatvorskoj bolnici, nakon liječničkog upozorenja da mu je život ugrožen

Bivši gruzijski predsjednik (2004.-2013.) prestao je uzimati hranu 1. listopada u znak prosvjeda protiv zatvaranja nakon povratka iz višegodišnjeg egzila. U četvrtak se onesvijestio dok je razgovarao s odvjetnicima.

"Predlažemo da ga se premjesti u vojnu bolnicu", rekao je na tiskovnoj konferenciji ministar pravosuđa Rati Bregadze obraćajući se gruzijskoj oporbi.

Bregadze je rekao da bi nekadašnji gruzijski predsjednik mogao biti smješten u vojnu bolnicu u gradu Goriju, 90 km istočno od glavnog grada Tbilisija.

"Ondje bi država mogla najbolje zaštiti njegovo zdravlje i sigurnost", istaknuo je, optuživši oporbu da "Sakašvilijevo zdravlje zlorabi u svoje politikantske svrhe".

Liječnik Guiorgui Grigolia koji je pregledao Sakašvilija nakon gubitka svijesti u četvrtak rekao je za agenciju AFP da mu je "život ugrožen" i da ga "odmah treba prevesti u civilnu kliniku", rekavši da njegov pacijent ima srčanih i neuroloških tegoba.

Te bi tegobe "mogle biti nepopravljive, pa i kobne bez potrebne skrbi, a ona nije moguća u zdravstvenoj ustanovi u kojoj trenutačno je", ocijenio je liječnik.

Sakašvili je 8. studenog prevezen iz zatvora u zatvorski stacionar pošto mu se zdravstveno stanje pogoršavalo zbog neuzimanja hrane.

Početkom tjedna liječnički konzilij koji je sastavio gruzijski posrednik za ljudska prava, ocijenio je da je bivši predsjednik kritično te je zatražio njegov premještaj na odjel intenzivne skrbi u nekoj bolje opremljenoj civilnoj zdravstvenoj ustanovi.

No gruzijske su se vlasti bile oglušile na taj poziv.

"Vlada oduzima Sakašviliju pravo na potrebnu liječničku skrb", rekao je za AFP njegov odvjetnik Dito Sadzaglišvili.

Bivši predsjednik je 11. studenog rekao da će prekinuti štrajk glađu ako ga vlasti prevezu u visoko tehnološki opremljenu civilnu kliniku.

Sakašvilijevo uhićenje je pogoršalo političku krizu nastalu nakon parlamentarnih izbora 2020. na kojima je tijesno pobijedila stranka Gruzijski san na vlasti a koje je oproba ocijenila namještenima.

Zapadu sklon predsjednik koji je na vlasti bio od 2004. do 2013. a sada ga smatraju vođom oporbe, vratio se u Gruziju 1. listopada nakon osmogodišnjeg egzila. Odmah je bio uhićen i zatvoren na temelju presude za "zlouporabu ovlasti" koju je ocijenio politički motiviranom.

Premijer Irakli Garibašvili je zaprepastio javnost rekavši da Sakašvili "ima pravo ubiti se" i da ga je vlada morala uhititi jer se nije htio odreći politike.

Najčitaniji članci