Obavijesti

News

Komentari 160

Samo 11 posto Hrvata nije zabrinuto, svi ostali strahuju

Samo 11 posto Hrvata nije zabrinuto, svi ostali strahuju
8

Agencija Valicon je u razdoblju od 26. do 27. ožujka provela novi val istraživanja mišljenja građana Hrvatske vezano uz pandemiju korona virusa

VIDEO

Rezultati pokazuju da je velika većina građana zabrinuta zbog situacije s korona virusom – 27% ih je jako zabrinuto, 62 posto u određenoj mjeri, a samo njih 11 posto uglavnom ili uopće nije zabrinuto.

U odnosu na istraživanje koje je VALICON proveo prije dva tjedna, udio jako zabrinutih se gotovo udvostručio.

Žene su nešto zabrinutije od muškaraca (31% jako vs. 23% muškaraca), a zabrinutost raste s dobi, pa su tako naši najstariji sugrađani u dobi od 60 do 75 godina u 45% slučajeva jako zabrinuti, dok se među onima mladim u dobi od 18 do 29% samo 13% takvih.

Zagrepčani najzabrinutiji

Građani regije Zagreb iskazuju najveći stupanj zabrinutosti situacijom oko koronavirusa (37% jako), što je sigurno posljedica ne samo jer Zagreb ima najviše oboljelih, nego i zato što je metropola pretrpjela u međuvremenu i razorni potres. Najmanji udio zabrinutih je, zanimljivo, u Istri i Primorju (17%), moguće i zato jer je ova regija bila prva koja je uvela stroge mjere.

Zagreb: Ulazak u zatvoreni dio tržnice Dolac ograničen i obavezna je dezinfekcija ruku

Na pitanje "Kako Vi osobno doživljavate prethodne dane vezano uz širenje koronavirusa u Hrvatskoj?", najviše građana (84%) odgovorilo je da je zabrinuto za svoju obitelj. Gotovo polovicu ispitanih zabrinjava što će biti s ekonomijom i strahuje da epidemija neće ubrzo završiti. 44% građana zabrinuto je za zdravlje, 35% osjeća opću zabrinutost, a 12% strahuje za svoje radno mjesto.

Kad je u riječ o posljedicama epidemije na gospodarstvo i mjerama koje Vlada poduzima za njihovo ublažavanje, 61% građana smatra da su mjere odgovarajuće, njih trećina smatra da su dijelom neprimjerene, a 6% da su posve neprimjerene. Najveće slaganje s mjerama Vlade iskazuju osobe u dobi između 60 i 75 godina, čak 77% je reklo da su one posve primjerene, dok takav stav ima nešto više od polovice građana iz mlađih dobnih skupina, odnosno nešto više od trećine ima određene rezerve, a potpuno neslaganje je gotovo u svim dobnim skupinama podjednako, između 5% i 8%.

U Hrvatskoj imamo novih 56 oboljelih, umro i šesti zaraženi
U Hrvatskoj imamo novih 56 oboljelih, umro i šesti zaraženi

Regionalno gledano, najmanje onih koji su posve suglasni s mjerama koje provodi Vlada kako bi spasila gospodarstvo je na području Zagreba, takvih je samo 50%, a najviše onih koji ih u potpunosti podržavaju je u Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj, te Istri s Primorjem (oko 70%).

Puste zagrebačke ulice u jutarnjim satima

Građani podržavaju odluke Nacionalnog stožera

Kad su u pitanju mjere za kontrolu širenja virusa, 2/3 građana smatra da su ove koje su sada na snazi primjerene situaciji, četvrtina ih kaže da su preblage, a 8%smatra da su prestroge. Dakle, iako im je teško - građani podržavaju odluke Nacionalnog stožera.

Vezano uz epidemiju koronavirusa, naši sugrađani izgleda žele vjerovati u bolje dane. Na pitanje što misle da li situacija, kad je u pitanju širenje virusa u Hrvatskoj ide na bolje većina građana, njih 64% smatra da ide na bolje, a 3% čak da ide na puno bolje, dok je onih koji smatraju da stvari idu na lošije 33%. Nešto optimističniji su oni srednjih godina i najstariji, te stanovnici Središnje Hrvatske, te Istre i Primorja (njih 75% ocjenjuje da stvari idu na bolje).

Zatvorski čuvar na Bilicama zaražen je korona virusom
Zatvorski čuvar na Bilicama zaražen je korona virusom

Na pitanje na koje nitko još nema precizan odgovor – koliko će postojeće mjere ograničenja trajati – 14% građana misli da će završiti za mjesec dana. 39%, pak, misli da će potrajati 2 mjeseca, njih čak 27% misli da će mjere trajati 3 mjeseca, a petina građana strahuje da će trajati 4 ili više mjeseci.

Samo 1 posto građana potpuno je pesimistično

Dakle, više od polovice smatra da ćemo ovako živjeti do ljeta. Razina optimizma u skori završetak mjera zaštite vezana je uz dob – što su građani mlađi oni očekuju (ili možda bolje rečeno, priželjkuju) da će ove mjere trajati kraće.

Zagreb: Ulazak u zatvoreni dio tržnice Dolac ograničen i obavezna je dezinfekcija ruku

Slična jer i situacija i kad su u pitanju regije – građani iz regija koje su na moru, Dalmacija, te Istra i Primorje, nešto više su uvjereni u brži završetak restriktivnih mjera zaštite od koronavirusa (oko 60% ih vjeruje da će to biti za najviše 2 mjeseca).

Na molbu da opišu trenutnu situaciju 37% ih smatra da je ona neugodna i umarajuća, a isto toliko građana kaže da je podnošljiva.

Split u vrijeme koronavirusa

13% smatra da je normalna s obzirom na okolnosti, a 12% kaže da je kritična i na trenutke kaotična. Tek 1 posto građana je potpuno pesimistično, a baš nitko ne misli da je situacija potpuno normalna.

Hrvati su pesimisti: 70% nas misli da će stanje biti još gore
Hrvati su pesimisti: 70% nas misli da će stanje biti još gore

Ispitivanje je provela agencija Valicon među građanima u dobi od 18 do 75 godina. Istraživanje je provedeno putem interneta 26. i 27. ožujka na uzorku od n=551 ispitanika koji su članovi Valicon online panela "JaZnam".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...