News

Komentari 1

Samo formalnost: Mišustin ide po potvrdu ruskog parlamenta

Samo formalnost: Mišustin ide po potvrdu ruskog parlamenta

Putin trenutno obnaša četvrti mandat, budući da je mandat produžen na šest godina. Nenadane promjene tumače se kao Putinovo pripremanje terena za razdoblje nakon 2024. kada mu ističe mandat

Ruski parlament razmotrit će u četvrtak imenovanje novog ruskog premijera kojeg je u srijedu imenovao Vladimir Putin, nakon nenadane ostavke vlade i najave ustavnih promjena. 

Rasprava u ruskoj Dumi samo je formalnost jer je ona u potpunosti pod kontrolom zastupnika odanih Putinu, ocjenjuje agencija France presse.

Putin je u srijedu za novoga premijera imenovao Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave, objavio je Kremlj. 

Putin je imenovanje poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost, stoji u priopćenju.

Nepoznat široj javnosti, Mišustin je deset godina na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj si je izgradio ugled uspješnog čovjeka. 

Mihail Mišustin je krajem 1980-ih diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u rusku upravu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Obnašao je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. dolazi na čelo ruske porezne uprave sa zadaćom da je temeljito modernizira.

Mišustin je oženjen i otac je troje djece. Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih dužnosnika, po pisanju časopisa Forbesa, s prihodima od 2,7 milijuna eura (po sadašnjem tečaju rublja).

Putin trenutno obnaša četvrti mandat - prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina. 

Nenadane promjene tumače se kao Putinovo pripremanje terena za razdoblje nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat i on se nema pravo ponovno kandidirati za predsjednika.

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata. 

Dosadašnji premijer Dmitrij Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin. 

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Te Putinove izjave već su izazvale nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine.

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.

Najčitaniji članci