Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Nepoznati šef porezne uprave danas je postao ruski premijer

Vlada premijera Dmitrija Medvedeva je ranije u srijedu iznenada odstupila nakon što je Putin predložio opsežne ustavne promjene koje bi mu mogle omogućiti da zadrži vlast

Foto: Reuters
21 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je za novoga premijera imenovao Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave, objavio je Kremlj.

Putin je imenovanje poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost, stoji u priopćenju.

Pogledajte video

Vlada premijera Dmitrija Medvedeva je ranije u srijedu iznenada odstupila nakon što je Putin predložio opsežne ustavne promjene koje bi mu mogle omogućiti da zadrži vlast.

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata. 

Putin trenutno obnaša četvrti mandat - prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina.

VLADA VEĆ 20 GODINA 'Još prije osam godina shvatili smo da će Putin vječno vladati'

- Vladimir Vladimirovič Putin u govoru je iznio važne prioritete i predložio niz temeljnih promjena ustava Ruske Federacije - kazao je Medvedev tijekom sastanka vlade s Putinom.

Ti će amandmani, nastavio je premijer, unijeti bitne promjene u izvršnu vlast, zakonodavnu vlast, sudbenu vlast.  

- U tom kontekstu je jasno da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsjedniku donošenje svih potrebnih odluka za to - rekao je premijer Medvedev.

Foto: Reuters

- I smatram kako bi bilo pravilno... da vlada Ruske Federacije u sadašnjem sastavu podnese ostavku - izjavio je.

Medvedev je u modernoj ruskoj povijesti premijer s najduljim stažom, na dužnosti je ukupno sedam godina i osam mjeseci.

Među mogućim kandidatima za njegova nasljednika spominju se moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, ministar gospodarstva Maksim Oreškin i ministar energetike Aleksandar Novak. 

Russian President Vladimir Putin speaks during an annual VTB Capital "Russia Calling" Investment Forum in Moscow 'A NIKOME NE PRIJETI' Putin: Rusija je po prvi put u povijesti lider u naoružanju

Medvedev je ostavku objavio na državnoj televiziji, sjedeći pored Putina koji mu je zahvalio na dugogodišnjem radu. 

Dosadašnji premijer će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin. 

Ustavne promjene

Russian President Putin attends a meeting with head of the Federal Taxation Service Mishustin in Moscow | Autor: SPUTNIK Foto: SPUTNIK

Putin je rekao političkoj eliti u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.

- Naravno da su to vrlo ozbiljne promjene političkog sustava - kazao je Putin, dodavši kako smatra da su parlament i civilno društvo spremni za promjene.

- To bi povećalo ulogu i važnost parlamenta... parlamentarnih stranaka, te neovisnost i odgovornost premijera - kaže.

Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine, navodi Reuters.

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Russian President Putin and Prime Minister Medvedev attend a session of the State Council in Moscow MEDVEDEV ODSTUPIO Ostavka ruske vlade: Priprema se teren za Putinov mandat

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.

Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi ukazuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.

Prema tim prijedlozima, premijer bi predstavio parlamentu kandidate za potpredsjednike vlade i ministre, koje bi parlament također potvrđivao.

- Predsjednik bi bio dužan imenovati ih (potvrđene odabire parlamenta) na te dužnosti - kazao je Putin. "On ne bi mogao odbaciti kandidate koje je potvrdio parlament."

Dmitri Trenin, čelnik Moskovskog centra Carnegie, izjavio je da je Putin pokrenuo proces promjene državnih ovlasti prije kraja svog sadašnjeg mandata.

Po njegovim riječima, čini se da će Putin također ograničiti ovlasti svog nasljednika na dužnosti nakon što je rekao u srijedu kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom.

Obične Ruse ovo nije šokiralo

Običnog ruskoga građanina ostavka cijele vlade na čelu s Medvedevom nije jako šokirala. Kako će za 24sata reći Marija iz Moskve, ona nije ni znala što se dogodilo. Objasnila je to time da su oni naviknuti na sve konstrukcije i da ih ništa ne može iznenaditi.

- Prošla sam Sovjetski Savez, ovo je sve kamilica. Pa mi nismo danima imali pravo na kupnju kruha. Zato smo tako izdržljivi - rekla je Marija za 24sata nakon što je premijer Medvedev dao ostavku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message