Obavijesti

News

Komentari 22

Samouki Josip: 'Nitko nema ovakvu Baziliku svetog Petra'

Samouki Josip: 'Nitko nema ovakvu Baziliku svetog Petra'
1

Remek-djelo arhitekture gradili su Bramante, Bernini i Michelangelo. Repliku njihova djela, 200 puta manju, napravio je Josip. Radić djelo želi darovati Vatikanskim muzejima

VIDEO

Nakon pet godina svakodnevnog mukotrpnog rada, u ponedjeljak je u Župnom uredu u Pučišćima na Braču samouki umjetnik Josip Radić (51) predstavio svoje remek-djelo - vjernu maketu bazilike sv. Petra u Vatikanu, koju je napravio u bračkom kamenu po izvornim skicama i nacrtima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

Maketa bazilike napravljena je u mjerilu 1:200, teža je od 200 kilograma, a Josip je na izradu utrošio oko 8500 sati. Koliko je to bio složen zahvat, svjedoči podatak da je napravio i ugradio oko 5000 sitnih dijelova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Vatikanskim muzejima čuvaju gipsanu i drvenu repliku bazilike, no one nisu vjerne i precizne kao ova - rekao je nadbiskup Nikola Eterović, koji je kao tajnik biskupske sinode u Rimu odigrao važnu ulogu u nabavljanju originalnih nacrta.

Radić je prije desetak godina vidio gipsanu maketu bazilike koja je zbog starosti dosta propala pa je pokušao napraviti kamenu repliku vjernu do te mjere da je napravio i temelje kako bi konstrukcija bila stabilna.

- Bio sam časnik Hrvatske vojske. Zbog Chronove bolesti morao sam u mirovinu, a liječnici su mi savjetovali hobi. Počeo sam u kamenu praviti zvonike, bračke crkvice, a od 9. veljače 2014. krenuo sam u izradu bazilike - kaže samouki klesar bez iskustva.

- Činilo mi se da će biti nemoguće vjerno izraditi detalje poput stupova, kipova, reljefa, rozeta, kapitela..., no uz Božju pomoć i pomoć supruge Marije i četvero djece, koja su mi pomagala, sve je ispalo kako treba. Baziliku sam napravio od bračkog kamena, no kako bi bila što vjernija, ima i detalje od stakla, zvona su od mesinga, križevi od zlata - otkriva nam Radić, čije će remek-djelo nakon Pučišća krenuti na izložbe po Hrvatskoj, možda i u inozemstvu.

Priznao je da se više ne bi upustio u ovako složen projekt.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a