Obavijesti

News

Komentari 233

Ivo Sanader poručio: Nisam se vratio zbog osvetničke misije

Ivo Sanader poručio: Nisam se vratio zbog osvetničke misije
18

Odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako se bivši premijer Sanader nije žalio na uvjete u remetinečkom zatvoru, a vidno je smršavio, kaže on, zato jer puno vježba

VIDEO

Ivo Sanader proveo je svoju prvu noć u Remetincu, a sudac istrage odredio mu je jednomjesečni pritvor. U zatvoru je imao vrući doček. Jedan od zatvorenika, koji je izašao na slobodu, za HRT je kazao kako su mu svi zatvorenici iz ćelija skandirali "Ivo lopove!". Njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić u utorak su posjetili Sanadera u Remetincu. 

- Sanaderova poruka je da se dobrovoljno vratio u Hrvatsku i da nije došao u osvetničku misiju. Sanader se nije žalio na uvjete u zatvoru, a vidno je smršavio, kaže, jer puno vježba. Nismo pričali o načinu na koji je dočekan - kazao je njegov odvjetnik Čedo Prodanović nakon izlaska iz Remetinca.

Odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je za Dnevnik Nove TV kako kruže brojne glasine da će se Sanader pokušati obračunati sa bivšom strankom na suđenju, no ističe kako njegov klijent ima drugih briga. Odvjetnik Suić za Dnevnik 3 na HTV-u rekao je kako Sanader ima puno dokaza te da će svi biti iznenađeni argumentacijom. O tome će pričati nakon završetka istrage. Najavio je kako bi se njihovom odvjetničkom timu mogla pridružiti i Jadranka Sloković, najpoznatija hrvatska odvjetnica. Ona to nije ni potvrdila ni demantirala.

Bivšeg premijera ipak su smjestili na muški odjel zatvora te nije u doticaju s ostalim zatvorenicima. I dalje se koristi štakama jer mu je još natečena noga.

Odvjetnici su ujutro posjetili Uskok. Termin ispitivanja bivšeg premijera zakazan je za četvrtak u 13 sati. 

- Obrana je u četvrtak, a sada ćemo s njim ponoviti obranu i riješiti neke tehničke stvari - rekao je Prodanović na ulazu u Remetinec.

Cijeli dan je pred zatvorom i redatelj Rajko Grlić koji je osnovao sekciju 'Kino Remetinec' u sklopu koje će na motovunskom filmskom festivalu biti prikazana dva kratkometražna i pet dugometražnih filmova o zatvorima. Pred Remetinec je, kaže, došao malo izvidjeti situaciju. 

Osim hrvatskih medija i novinari iz okružja pozorno prate slučaj Sanader. Pre zatvor Remetinec danas je stigla i ekipa slovenske RTV televizije.

Ivo Sanaderu ponedjeljak je oko 18 sati iz Austrije krenuo prema Zagrebu, gdje je automobilom došao oko 21.45 sati. Slovenska policija je bivšeg premijera predala hrvatskoj policiji oko 20 sati. Nešto prije 22 sata Sanadera su doveli u Remetinec, 222 dana nakon bijega iz zemlje.

Odvjetnici Ive Sanadera se navodno u ponedjeljak navečer nisu pojavili u Remetincu, a bivšeg premijera su pred zatvorom dočekali i građani. Odvjetnici će ga najvjerojatnije posjetiti u utorak nakon što za to dobiju dozvolu.

Glasnogovornik policije, Krunoslav Borovec, kazao je kako tijekom izručenja Ive Sanadera nisu zabilježili nikakve sigurnosne probleme.

Sanaderovo izručenje iz minute u minutu možete pročitati ovdje

Sanader je smješten u jednokrevetnu ćeliju

Sanader je smješten u jednokrevetnu ćeliju od desetak kvadrata u kojoj su krevet, stolac, metalni ormarić i TV s ekranom koji nije veći od 55 cm. Ima pravo odmah obavijestiti obitelj da je stigao. Nakon dolaska utvrdili su mu identitet i pregledali njega i njegove stvari. Njegov smještaj u jednokrevetnoj ćeliji određen je iz sigurnosnih razloga. 

Bit će sam kao što je bio i Damir Polančec, a i na istom odjelu. Iako je određeno da bivši visokopozicionirani državni dužnosnici budu sami dijelom i zbog toga kako bi se izbjeglo da netko od drugih zatvorenika fizički ili verbalno nasrne na njih, teško će se spriječiti dovikivanje dok bivši premijer bude šetao u zatvorskom krugu. Bivšeg premijera u Remetincu će pregledati liječnik, a za bazu podataka uzet će se i uzorak DNK.

Ima poštedu od sedam dana

Kako piše Jutarnji list, Sanader će dobiti sedam dana poštede prije no što se pojavi na ispitivanju kod državnog odvjetnika Mladena Bajića. Nakon što Sanader iznese obranu u pojedinom predmetu za koji ga sumnjiče, USKOK može zatvoriti istragu i  prebaciti se na pisanje i podizanje optužnice. Od tog trenutka do početka suđenja ne bi trebalo proći više od tri mjeseca. Jutarnji piše da će se Sanader aktivno braniti i da, bar u početku, neće napadati bivše stranačke kolege. Večernji list piše da ga supruga može posjetiti već u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke