Obavijesti

News

Komentari 0

Sanja Radolović: 'Zakon o predškolskom odgoju nema potporu ni među vladajućima'

Sanja Radolović: 'Zakon o predškolskom odgoju nema potporu ni među vladajućima'

Ocijenila je da vladajući nikako da shvate "kako vrtići nisu čuvališta, nego odgojno-obrazovne ustanove"

VIDEO

SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u Puli da odgodom izjašnjavanja o amandmanima i mogućim drugim čitanjem postaje jasno kako je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju loš te da ni među vladajućima očito nema potporu.

Ocijenila je da vladajući nikako da shvate "kako vrtići nisu čuvališta, nego odgojno-obrazovne ustanove". Istaknula je da ponajviše zahvaljujući struci, koju su u prvom redu okupili udruge Sidro, Krijesnice i sindikati, vladajući nisu ukinuli Državni pedagoški standard (DPS), što im je očito bila namjera.

"Isti se danas niti ne poštuje, a ni jednom nije podneseno izvješće o Državnom pedagoškom standardu Hrvatskom saboru, kao što nije niti izrađena analiza provedbe istoga, a što bi trebala biti obveza resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja", rekla je Sanja Radolović.

Dodala kako je to već četvrti prijedlog izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji nema veze s tekstom koji je izradila radna skupina, te da iza takvog prijedloga ne stoji struka.

'Gimnazijsko obrazovanje ostaje samo za određenu elitu?'
'Gimnazijsko obrazovanje ostaje samo za određenu elitu?'

Prema njezinim riječima, tim izmjenama Zakona degradiraju se svi zaposlenici u sustavu ranoga predškolskog odgoja i obrazovanja te djeca i roditelji, a najvažnije je to što materijalni, kadrovski i sigurnosni uvjeti u ustanovama ranoga predškolskog odgoja i obrazovanja nisu zadovoljavajući.

"Paradoks je kako cijeli sustav trenutno počiva na velikom trudu naših odgojitelja i svih zaposlenika u sustavu, koji su među najobrazovanijima u Europskoj uniji, a paralelno su među najniže plaćenima u Europskoj uniji", istaknula je Radolović.

Dodala je kako se tim izmjenama Zakona zapošljavanjem učitelja razredne nastave na mjesta odgojitelja "želi riješiti suficit učitelja razredne nastave na tržištu rada i deficit odgojitelja", kojih trenutačno nedostaje oko tri tisuće, a u dugoročnoj percepciji oko sedam tisuća. Takve vrste prekvalifikacija, istaknula je, nema u drugim zemljama i sustavima odgoja i obrazovanja.

"U prijedlogu izmjena Zakona vezano uz zapošljavanje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i stručnih komunikacijskih posrednika predlagatelj ističe da se takve osobe mogu zaposliti u dječjem vrtiću. To je potpuno pogrešna formulacija jer, sukladno potrebama djece s teškoćama u razvoju, pomoćnici i komunikacijski posrednici moraju se zaposliti u dječjem vrtiću, a novac za to treba osigurati iz državnog proračuna", poručila je SDP-ova saborska zastupnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...