Obavijesti

News

Komentari 3

Satima prosvjedovali ispred zračne luke u Hong Kongu

Satima prosvjedovali ispred zračne luke u Hong  Kongu
4

Uprava zračne luke pročitala je preko zvučnika zabranu okupljanja, no nije uspjela odvratiti prosvjednike, koji su počeli sami raditi barikade. Prosvjedi nisu omeli letove iz hongkonške zračne luke

Tisuće prosvjednika vratilo se u nedjelju na međunarodni hongkonški aerodrom te nekoliko sati provelo na parkiralištu ispred terminala pošto je uprava zračne luke osigurala zabranu prosvjeda. 

Specijalna policija okružila je ulaz u parkiralište dok su prosvjednici pjevali iza njih.

Ljubav u doba suzavca: Politika i prava romansa na barikadama
Ljubav u doba suzavca: Politika i prava romansa na barikadama

Uprava zračne luke pročitala je preko zvučnika zabranu okupljanja, no nije uspjela odvratiti prosvjednike, koji su počeli sami raditi barikade. Prosvjedi nisu omeli letove iz hongkonške zračne luke.

Policija je ranije uklonila šestoricu prosvjednika koji su se uspjeli uvući u glavni terminal unatoč sigurnosnim provjerama.

Nakon nekoliko sati dio prosvjednika počeo je napuštati zračnu luku, neki u autobusima a neki, noseći zaštitne maske na licima i naočale, krenuli su prema podzemnoj željeznici. 

Napuštajući aerodrom, postavljali su nove barikade kako bi zaustavili policiju te ceste zasipali pjenom protupožarnih aparata.

Brzi vlak do zračne luke je obustavljen.

Protuvladini prosvjednici nastavili su u nedjelju prosvjed u zračnoj luci nakon noći u kojoj je većina linija gradske podzemne željeznice obustavljena, nakon što je policija napala putnike i prosvjednike u vlaku.

Molotovljevim koktelima gađali policiju, oni uzvratili suzavcem
Molotovljevim koktelima gađali policiju, oni uzvratili suzavcem

Putem društvenih mreža kolaju snimke na kojima se vidi kako policija u četvrti Kowloon baca na tlo prosvjednike odjevene u crno, raspršuje papar sprej u vagon podzemne željeznice dok se prosvjednici  pokušavaju braniti kišobranima prije no što je policija uzvratila pendrecima.

Nakon sukoba i prosvjeda pored većeg broja postaja u Kowloonu, sustav podzemne željeznice obustavio je pet linija u subotu navečer u neočekivanoj mjeri zbog koje su putnici ostali 

čekati jer su i autobusne linije preusmjerene ili obustavljene. Nekoliko postaja ostalo je zatvoreno nedjelju zbog štete koje su napravili prosvjednici.

U nedjelju se nekoliko stotina prosvjednika okupilo pred britanskom konzulatom u Hong Kongu zahtijevajući britanske prekomorske putovnice.