Obavijesti

News

Komentari 29

Sauchi će presuditi u srijedu

Sauchi će presuditi u srijedu

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580.000 kuna

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak su završili s ispitivanjem djelatnice Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade  Kristine Horvatić. Potom je sutkinja Sanja Mazalin zaključila glavnu raspravu i objavila kako će nepravomoćnu presudu u predmetu 'Dnevnice' objaviti u srijedu. 

Nismo krivi - rekli su 12. rujna 2019. na početku suđenja u Tomislav Saucha i bivša tajnica u Vladi Sandra Zeljko.

Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn
Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn

Tužitelji su potom više od sat vremena čitali tri točke optužnice u kojoj Sauchu terete za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje dokumenata, a  Zeljko za pomaganje u zloporabi, krivotvorenje i prijevaru. Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom. No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskok je predlaži da se Sauchi oduzme 295 000 kuna koliko je, tvrde,  protuzakonito stekao, a Zeljko 649.112 kuna. Grafološki vještaci utvrdili su da je Sauchin potpis na gotovo svim spornim dokumentima, a on je tijekom postupka tvrdio da to nisu njegovi potpisi. 

Saucha ostaje kod svoje obrane: Nisam potpisao niti jedan nalog
Saucha ostaje kod svoje obrane: Nisam potpisao niti jedan nalog

- Osnovna činjenica je da niti jedan od putnih naloga nisam potpisao niti sam primio novac za njih - ustvrdio je Saucha na ispitivanju u Uskoku 10. veljače 2017. dodavši "morao bih biti idiot većih proporcija da sam mislio da ovako nešto neće biti otkriveno".

- Elementarno sam nepismen po pitanju gramatike i pravopisa - ustvrdio je tada bivši predstojnik ureda bivšeg premijera dodavši kako ne može kontrolirati ruku i da potpisi na spornim dokumentima izgledaju kao njegovi no da ih on nije potpisao. "Netko me dobro skinuo", zaključio je tada Saucha. Ponudio je i odgovor tko bi to mogao biti:

- Ja sam na posao dolazio oko 9,  9.30 sati i najmanje sam sedam sati bio na poslu. Zeljko je ostajala duže i moja je teorija da je ona mogla bez problema iznijeti te papire i vratiti ih - kazao je Saucha dodavši kako je ona vječito glumila plahost. Dodao je i kako je bakteriofob, odnosno da preferira plaćanje karticama, pa se može provjeriti na što je i koliko trošio. 

Saucha: Elementarno sam nepismen po pitanju pravopisa, netko je 'skinuo' moj potpis
Saucha: Elementarno sam nepismen po pitanju pravopisa, netko je  'skinuo' moj potpis

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače 2017. godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici 'Predstojnik' lažirala potpise tadašnji šefova premijerovog ureda, Nevena Zelića i Davora Božinovića. U uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali. 

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko.

Policajac: Pretraživali smo stan Sandre Zeljko i našli stotinjak pari cipela, vrijede 40.000 kn
Policajac: Pretraživali smo stan Sandre Zeljko i našli  stotinjak pari cipela, vrijede 40.000 kn
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag