Obavijesti

News

Komentari 2

Savjetnički posjeti pomažu u novoj reformi: Škola za život

Savjetnički posjeti pomažu u novoj reformi: Škola za život
1

Prvi savjetnički posjeti počeli su u listopadu, a cilj je pružanje potpore djelatnicima u odgojno-obrazovnom procesu s posebnim naglaskom na teme - Aktivno učenje i Vrednovanje i ocjenjivanje

VIDEO

Više od 87 posto učitelja savjetnički posjeti pomogli su u promjenama koje donosi kurikularna reforma Škola za život, pokazuju rezultati upitnika provedenog tijekom prvog takvog posjeta u sklopu kojeg su do sada 262 mentora obišla više od 1.100 škola u Hrvatskoj, izvijestilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prvi savjetnički posjeti počeli su u listopadu, a cilj je pružanje potpore djelatnicima u odgojno-obrazovnom procesu s posebnim naglaskom na teme - Aktivno učenje i Vrednovanje i ocjenjivanje. Ove teme izravno se nastavljaju na one u virtualnim učionicama te učitelji, nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici imaju priliku uživo, uz potporu predavača, i konkretno raditi na primjeni novih kurikuluma.

Upitnik je ispunilo 15.789 sudionika, a 87 posto ih ističe da su im uglavnom ili u potpunosti aktivnosti tijekom savjetničkih posjeta pomogle u razumijevanju promjena koje donosi reforma obrazovanja.

'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'
'Manje je važno hoću li ostati na funkciji, važna je reforma'

Srednja ocjena kojom su ispitanici ocijenili svoje kompetencije vezane uz aktivno učenje je 3,91, dok je procjena primjene metoda aktivnog učenja u nastavi ocijenjena srednjom ocjenom 3,78 na skali od 1 do 5.

Ocjenom 3,75 ispitanici su ocijenili svoje kompetencije vezane uz tri pristupa vrednovanju (vrednovanje za učenje, vrednovanje kao učenje i vrednovanje naučenog).

Njih 95 posto ih ističe kako će u svome radu primjenjivati što više metoda aktivnog učenja.

Novi pristupi vrednovanju u potpunosti su jasni 42 posto ispitanika, dok se uglavnom slaže 52 posto ispitanika.

Zadovoljstvo tiskanim udžbenicima za predmete/razrede u koje su uvedeni novi kurikulumi ispitanici su ocijenili srednjom ocjenom 3,50.

Divjak otkrila: Neki 'lažnjak' je 20 godina predavao engleski...
Divjak otkrila: Neki 'lažnjak' je 20 godina predavao engleski...

Ocjenom 3,54 ispitanici su procijenili svoje zadovoljstvo digitalnim obrazovnim sadržajima za predmete/razrede u koje su uvedeni novi kurikulumi.

- Reforma nije utrka na kratke staze, nego maraton i zato je važna sustavna i kontinuirana potpora školama. Svrha savjetničkih posjeta nije nadzor, već potpora i razmjena dobre prakse. Sa savjetničkih posjeta treba skinuti 'stigmu' nadzora i inspekcije kako bi se razvijala kultura kvalitete i sukreacije reforme - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Drugi savjetnički posjet održat će se u travnju 2020.. Savjetnički posjeti, uz edukacije u virtualnom okruženju i edukacije uživo koje će se održati tijekom veljače, dio su kontinuirane potpore školama tijekom čitave godine vezano uz provedbu kurikularne reforme. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a