Obavijesti

News

Komentari 94

'SDP ima bolji plan za pobjedu, HDZ može koalirati sa Škorom'

'SDP ima bolji plan za pobjedu, HDZ može koalirati sa Škorom'
3

'HDZ ima mogućnost koalicije s Domovinskim pokretom, ali bitno je da i oni osvoje što više mandata', rekao je politički analitičar Krešimir Macan o stanju u politilci uoči parlamentarnih izbora 5. srpnja

VIDEO

Politički analitičar Krešimir Macan gostovao je na RTL-u i ondje otkrio stanje u hrvatskoj politici  i pri tome otkrio da ljevica ima bolju taktiku u predizbornoj kampanji, a da nije isključeno koaliranje Domovinskog pokreta i HDZ-a. 

Tko je izabrao bolju taktiku?

"Mislim da SDP, u ovom trenutku. Jer im je cilj da osvoje što više mandata u Hrvatskoj. Računaju na osam manjina. Cilj im je doći do 67 plus osam, falio bi im jedan. Cilj im je prvi dobiti mandat za sastavljanje vlade."

Jedna od mana je da je Restart okupio što je mogao okupiti, a čini se da HDZ ima širi spektar postizborne koalicije?

"HDZ ima mogućnost koalicije s Domovinskim pokretom, ali bitno je da i oni osvoje što više mandata.  Morali bi istisnuti MOST, tako da dobiju što više mandata, a MOST što manje. I onda se izjednače u Hrvatskoj, dođu blizu Restarta, ili ga zajedno preskoče. Bitno je doći do dva ili tri mandata u BiH. Mana kod Restarta je što kad se okupi tako široka koalicija, svi misle da će dobro proći i onda se dogodi "flop" na dan izbora."

Škoro uz tamburaše donio liste u DIP: Stojim uz hrvatski narod
Škoro uz tamburaše donio liste u DIP: Stojim uz hrvatski narod

MOST je okupio mnoga poznata imena - mogu li oni kao četvrta snaga u zemlji participirati u budućoj vlasti?

"Oni kažu da neće ni s kim pa bi se birači mogli odlučiti da zbog toga neće za njih jer oni neće ni s kim. Petrov može jedino sa SDP-om, ali mislim da njegovo biračko tijelo nije za to. Oni se bore za prag, dakle, moraju napraviti čudo da osvoje bar tri mandata."

Koaliciji Demokrata i Laburista priključila se Lista za Rijeku
Koaliciji Demokrata i Laburista priključila se Lista za Rijeku

Iz Domovinskog pokreta koji je jedan od glavnih potencijalnih koalicijskih partnera HDZ-a, poručuju da neće pristati na Plenkovića kao premijera, je li takav scenarij moguć?

"Izgledniji su novi izbori ako se neće moći sastaviti vlada. Nikad vam najveća stranka, koja ima najviše mandata, neće dati mjesto premijera manjem premijeru. Vidjeli smo što se dogodilo Tihomiru Oreškoviću, kad imate premijera koji nema političku moć i kad nema s čime upravljati, tad nema vlade, nema snage. Ono što bi moglo biti iznenađenje su manji faktori, Možemo u Zagrebu te možda Pametno i Fokus. Sinčić i Pernar su zakopali ratne sjekire i tu bi moglo biti nekakve štete, prije svega Restartu. Koji je okupio sve i stvorio nezadovoljnike koji ne žele s njima jer su ih natjerali u koaliciju."

Za koji dan počinje službena kampanja, hoće li biti žešća?

"Ako me pitate profesionalno, razočaran sam da kampanja nije prava jer se oslanjaju na medije, da prenosite njihove svađe. Nisam vidio da su se digitalne kampanje pokrenule. Očekujem da će se intenzivirati marketinški dio, koji donosi birače. Ovim svađama nikog neće dobiti."

Ivan Penava: S Pupovcem i SDSS-om ja nemam što tražiti
Ivan Penava: S Pupovcem i SDSS-om ja nemam što tražiti

Što je s manjincima, vidjeli smo slučaj u Kustošiji, Milorad Pupovac je rekao da će sad razmisliti što i kako. Može li on promijeniti karte nakon izbora?

"Može, jer ne treba nužno očekivati da će nužno svih osam manjinaca s jednom ili drugom koalicijom. Ovisi o uvjetima. Moguće da ostane pet manjinaca uz Domovinski pokret i HDZ, a Pupovac kaže da neće s njima. Zato jednima i drugima pojedinačno treba što više mandata, a onda će lako slagati ostalo."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.