Obavijesti

News

Komentari 555

SDP traži ostavku Karamarka, a Drago Prgomet čitave Vlade

SDP traži ostavku Karamarka, a Drago Prgomet  čitave Vlade
3

Ova afera je pokazala da je Hrvatska talac osoba koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, makar to značilo da će rasprodati svu imovinu koja je ostala u hrvatskom vlasništvu, kaže Grbin

VIDEO

Hrvatski sabor zasjedanje je u srijedu počeo desetominutnom stankom na zahtjev čak devet klubova, od kojih se većina želi očitovati o događajima u Vladi koji, tvrde, štete hrvatskom gospodarstvu i nacionalnim interesima. Stanku zbog razvoja situacije vezane uz Inu i MOL zatražili su klubovi SDP-a, Hridi, Hrvatskih laburista, Mosta, HSU-a, HSLS-a, SDSS-a i HDZ-a, a Ivan Vrdoljak (HNS) želi se očitovati o stanju u Imunološkom zavodu.

Grbin: Karamarko ili Sanader, svejedno je, jer je način rada isti

- Potpuno je svejedno je li na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko ili Ivo Sanader, jer je način rada isti, da se privatni džep stavlja ispred javnog interesa - poručio je Peđa Grbin (SDP) s govornice Hrvatskog sabora.

U ime Kluba zastupnika SDP-a tražio je stanku zbog afere o poslovanju Karamarkove supruge Ane s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova afera je pokazala da je Hrvatska talac osoba koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, makar to značilo da će rasprodati svu imovinu koja je ostala u hrvatskom vlasništvu - zaključio je Grbin poručivši zatim kako SDP traži da Tomislav Karamarko, kao prvi potpredsjednik Vlade podnese ostavku.

- Ukoliko Tomislav Karamarko ne ode, tada će Klub zastupnika SDP-a pokrenuti postupak njegova opoziva - rekao je Grbin na kraju.

Prgomet: Pozivam cijelu Vladu da odstupi

Drago Prgomet (HRID) tražio je stanku zbog iste teme, te je zatražio ostavku čitave Vlade.

- Pozivam Vladu da, umjesto kaosa koji proizvodi, odstupi, jer očigledno nije spremna - rekao je Prgomet i dodao da je neuspjeh ove Vlade neuspjeh svih građana.

- Držimo oči otvorene. Ja ih držim i mogu reći da Hrvatska u ovom trenutku nema Vladu - zaključio je Prgomet.

Tireli: Neka se članovi Vlade očituju o ovoj aferi

Nansi Tireli je u ime Laburista tražila da se članovi Vlade, posebno Karamarko, očituju o ovoj aferi. 

- Članovi Vlade nisu ništa drugo nego lobisti velikih kompanija, koji to provode pod krinkom velikih investicija u cilju oporavka - rekla je Tireli. 

Pupovac: Opterećenje za ovu Vladu, Sabor i politiku općenito

Na aferu s osvrnuo i Milorad Pupovac (SDSS). 

- U bivšoj Jugoslaviji Ina je doprinosila BDP-u Republike Hrvatske deset posto. Kako mi branimo interese Ine u samostalnoj Hrvatskoj? Nažalost, ne radimo dobro. To je opterećenje koje opterećuje ovu Vladu, Sabor i politiku općenito. Iz tog razloga, neke stvari se naprosto ne smiju događati. Neovisno o tome kako to ocjenjuje Povjerenstvo za sukob interesa. Proganjat ćemo vještice, ali nećemo biti u stanju zaštiti ono što nam čini kuću u kojoj živimo - zaključio je Pupovac.

Hrelja: Imam dokaz da su dokumenti autentični

Silvano Hrelja je u ime Kluba HSU-a i Stipe Petrina izašao na govornicu te poručio kako ima dokaz da su dokumenti objavljeni vezano za ovu aferu autentični.

- Ovo je puno ozbiljnija situacija nego očigledno izgleda. Sinoć u kasliću sam dobio autentični dokument. Objavljeni dokumenti su autentični i to ćemo dati javnosti. Ne želim nikoga pozivati na ostavke i smjene, ja želim reći da se dokaže da smo država apsurda. Dno je blizu, niže se afera za aferom - rekao je Hrelja.

Šuker: Kolega Hrelja, doveli ste Hrvatsku u vrlo tešku situaciju

Njegove riječi zasmetale su Ivana Šukera (HDZ). 

- Ja sam zabrinut kad kolega Hrelja dođe za govornicu s dokumentom do kojeg nitko na legalan način ne može doći. To su povjerljivi dokumenti. Kolega Hrelja, doveli ste Hrvatsku u vrlo tešku situaciju. Trebali bi se zabrinuti kako dokumenti cure, kako svjedočenje o arbitraži može izaći fonogramski. To je neodgovorno - rekao je Šuker zaključivši potom da će Povjerenstvo za sukob interesa pogledati dokumente i donijeti pravorijek. 

- Ako je kolega Karamarko prekršio zakon, institucije će to reći. Mi nismo tu da sudimo. Ključni problem koji nas treba zabrinjavati kako i na koji način cure dokumenti koji ne bi trebali curiti - zaključio je.

Hrebak prozvao Milanovića jer ga nema u Saboru

Dario Hrebak govorio je u ime HSLS-a i BUZ-a, te se obrušio na Zorana Milanovića. 

- Govorio bih o predsjedniku oporbe koji treba pružati neku novu nadu. No, on je u posljednja četiri mjeseca bio svega dva dana u Saboru. Ne želim svaljivati krivnju samo na oporbu, nego i na nas vladajuće. Mislim da je vrijeme da se uozbiljimo i da počnemo raditi ono za što su nas građani izabrali - rekao je Hrebak, te ponovio kako su za današnju situaciju odgovorni i oporba i vlast. 

Podsjetimo, tjednik Nacional u najnovijem broju navodi da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko. Navodi kako je uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast Petrovićeva tvrtka njegovoj tadašnjoj partnerici, a sadašnjoj supruzi za usluge savjetovanja platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna. 

Nacional je objavio i ugovor između Petrovićeve tvrtke "Peritus Savjetovanje" i tvrtke "Drimia", u vlasništvu Ane Šarić, danas Karamarko, iz kojega se vidi da je od od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. godine tvrtka "Drimia" primala 2500 eura mjesečno da za Petrovića prati stanje na energetskom tržištu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 555
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...