Obavijesti

News

Komentari 281

Šef Pletera procjenjuje stan na 1,5 milijuna kuna. Dobio ga je od MORH-a za 173 tisuće kuna

Šef Pletera procjenjuje stan na 1,5 milijuna kuna. Dobio ga je od MORH-a za 173 tisuće kuna

Marijan Mareković u svojoj imovinskoj kartici navodi kako, između ostalog, u suvlasništvu sa suprugom ima stan na zagrebačkom Maksimiru vrijedan 1.5 milijuna kuna

VIDEO

Marijan Mareković, predsjednik uprave državne tvrtke Pleter koja sada kuha na potresom pogođenim područjima, ima stan na zagrebačkom Maksimiru. Tu nekretninu u svojoj imovinskoj kartici procjenjuje na 1.5 milijuna kuna, ali kako doznajemo, otkupljena je od Ministarstva obrane za samo 173 tisuće kuna.

Preciznije, 173.581 kunu i 17 lipa. Ili, u eurima po aktualnom tečaju, stan čiju vrijednost u imovinskoj kartici procjenjuje na oko 198 tisuća eura otkupljen je za oko 23 tisuće eura.

Mareković u svojoj imovinskoj kartici iz 2016., između ostalog, navodi kako površina maksimirskog stana, kojeg ima u suvlasništvu sa suprugom, iznosi 84 kvadrata.

Dobar posao s državom: Vodi Pleter, štedi i kupuje stanove
Dobar posao s državom: Vodi Pleter, štedi i kupuje stanove

Mareković je na čelu Pletera od 2012. godine, a po činu je general pukovnik. Istaknuo se tijekom rata kao zapovjednik Tigrova te u Oluji, ima više odlikovanja, uz njega se nisu vezale nikakve afere, a svojevremeno je zapovijedao aktualnom ministru Tomi Medvedu.

Po struci je diplomirani kriminalist, bio je glavni inspektor obrane u MORH-u, a trenutno radi i kao posebni savjetnik predsjednika Milanovića za veterane Domovinskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO Chefovi u akciji

Pokretanje videa...

Pažanin i chefovi 01:21

Marekovićeva bruto plaća u Pleteru, navodi u imovinskoj kartici, iznosi 32.119 kuna, odnosno 17.468 kuna neto. Osim spomenutog stana na Maksimiru, Mareković u imovinskoj kartici navodi i apartman u Selcu, dva stana u Jastrebarskom, kuću u Mrkoplju te građevinsko zemljište u Sesvetskom Kraljevcu. 

Ugovor sklopljen 2000. godine

Ali vratimo se na maksimirski stan. Obratili smo se MORH-u i zamolili da nam pojasne je li mu stan dodijeljen, po kojim uvjetima te po kojoj cijeni ga je Mareković otkupio. Upitali smo ih i kad je izgrađena zgrada u kojoj je otkupljeni stan. 

- Možemo vas izvijestiti da je generalu Marekoviću dodijeljen stan u Zagrebu 1999. godine rješenjem Stambene komisije Ministarstva obrane, temeljem kojeg je sklopljen i ugovor o kupoprodaji stana 2000. godine. Utvrđena kupoprodajna cijena stana iznosi 173.581,17 kn na temelju odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Uredbe o utvrđivanju cijene stana i garaže - odgovorili su nam iz MORH-a.

Poslali smo im i naknadni upit u kojemu smo ih upitali smatraju li takvu dodjelu i prodaju opravdanom te zamolili ih da nam ustupe rješenje Stambene komisije. Na ta pitanja nam nije stigao odgovor, ali naglasili su kako je imao pravo na dodjelu i kupnju stana kao djelatni pripadnik Hrvatske vojske od 1991. godine.

Šef Pletera dva tjedna s rukama u džepovima, a plaća 17.000 kn
Šef Pletera dva tjedna s rukama u džepovima, a plaća 17.000 kn

Javili smo se i Marekoviću koji nam je potvrdio da je vlasnik stana od 84 kvadrata te da ga je otkupio od MORH-a. Nije htio komentirati razliku u cijeni. Za ostala pitanja nas je uputio na MORH, naglasivši da je sve po zakonu. 

Raspitali smo se i kod upućenog sugovornika koji nam je kazao da takav postupak nije neobičan jer se cijena stana umanjivala zbog različitih faktora, kao što je postotak invalidnosti, plaćanje gotovinom ili starost zgrade. Stanovi su se, kaže nam sugovornik, dodjeljivali stradalnicima, obiteljima poginulih i ratnih invalida, kao i djelatnicima koji nisu invalidi, po povlaštenim uvjetima. Upućeni sugovornik još jednom naglašava kako je u to vrijeme takvo postupanje bilo sukladno postojećim pravilnicima. 

Razgovarali smo i s osobom koja živi u istoj zgradi. I s te strane nam je potvrđeno da Mareković tu ima stan te da je zgrada, navodi ta osoba, sagrađena početkom dvijetisućitih.

Državna firma

Tvrtka Pleter usluge u stopostotnom je vlasništvu države, a osnovna djelatnost joj je kuhanje u vojnim restoranima i kantinama. Osim aktualnih kritika zbog navodnog kašnjenja s mobilizacijom na potresom pogođenim područjima, ranije im se prigovaralo da imaju povlašteni položaj u odnosu na privatne firme na tržištu jer su besplatno na korištenje preuzeli prostore i opremu u vlasništvu države, koja im je plaćala i režije. To se promijenilo 2016. kad je Pleter na sebe preuzeo troškove tekućeg održavanja. Ipak, država i dalje plaća investicijske troškove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina