News

Komentari 66

Šef Županijske uprave za ceste je kriv za smrt čovjeka: Tvrdio da je automobilom ubio divljač

Šef Županijske uprave za ceste je kriv za smrt čovjeka: Tvrdio da je automobilom ubio divljač

Perkec je kobnog dana 2017. bio na domjenku u tvrtki gdje je po vlastitom priznanju pio pivo. Sjeo je u automobil sa suradnicom Nikolinom Čačić i otišao u pub u Virovitici. Perkec i Čačić su potom u mjestu Bačevac naletjeli na Damira Jurišića na biciklu

Bruno Perkec je u četvrtak na virovitičkom Općinskom sudu proglašen krivim za prometnu nesreću 8. rujna 2017. godine u naselju Bačevac kraj Virovitice kad je službenom Škodom udario u biciklista Damira Jurišića koji je poginuo.

Vijeće virovitičkog suda pod presjedanjem sutkinje Marine Kovačević je Perkeca nepravomoćno osudilo na godinu dana zatvora. To je treći put da Perkec, ravnatelj Županijske uprave za ceste je sjedao na klupu za optužene je su dvije ranije presude ukinute. Prva presuda je bila oslobađajuća koju je Županijski sud ukinuo, a druga je bila osuđujuća, ali je ona iz formalnih razloga ukinuta i određeno je da se sudi pred novim vijećem.

Sud ga je proglasio krivim za nesreću koju je počinio iz nehaja u kojoj je život izgubio Damir Jurišić, koji se vozio biciklom u istom smjeru u kojem je upravljao i „šef“ ŽUC-a. Nesreća se dogodila na Županijskoj cesti između naselja Lukač i Bačevac, oko 20.15 sati. Perkec je nakon domjenka u ŽUC-u sjeo za upravljač službene „Škode“ Octavie kojom je udario u zadnji kraj bicikla na kojem se nalazio nesretni Jurišić. Doduše, on se vozio uz desni rub ceste, ali nije imao reflektirajući prsluk niti je bicikl bio osvijetljen. Nakon udarca koji je kako je utvrđeno biciklista podigao na poklopac motora i vjetrobransko staklo, nesretni je čovjek zajedno s biciklom završio u putnom jarku, gdje je pronađen sutradan prijepodne.

Virovitica: Supruga muškarca kojeg je usmrtio automobil

Perkec je tvrdio kako je udario divljač, te je nakon zaustavljanja nastavio vožnju. Tek idućeg dana u popodnevnim satima se javio u policiju sa „pričom“ o naletu na divljač. Zastupnica optužbe, zamjenica Općinske državne odvjetnice, Mirjana Grandić je tražila strožu kaznu bezuvjetnog zatvora jer okrivljeni nije obratio pozornost na prometnu situaciju. Tvrdeći da osim pukog iskaza Perkec ničim drugim nije pokazao iskreno kajanje i žaljenje zbog cjelokupne situacije.

- Cjelokupno njegovo ponašanje za vrijeme prometne nesreće, poslije nesreće i tijekom suđenja zavrjeđuje svaku osudu – između ostalog je u svojem završnom obraćanju sudu rekla zamjenica ODO.

Virovitica: Supruga muškarca kojeg je usmrtio automobil

Branitelj okrivljenog Perkeca, odvjetnik, Berislav Živković je iznio sasvim suprotno stajalište tražeći oslobađajuću presudu. Naglasivši kako je Perkec bio korektnog ponašanja tijekom postupka. Ujedno se osvrnuo i na jedan medij koji je po Živkoviću, „pokušavao utjecati na sud gotovo sotonizirajući okrivljenika“.

Podsjećamo da je Perkec kobnog dana bio na domjenku u tvrtki gdje je po vlastitom priznanju pio pivo. Sjeo je u automobil sa suradnicom Nikolinom Čačić i otišao u pub u Virovitici. Tamo je s poznanicima također, kako je i sam rekao, popio tamno pivo. Perkec i Čačić su potom u mjestu Bačevac naletjeli na Damira Jurišića.

Na sudu su njih dvoje tvrdili kako su udarili u divljač te da su zaustavili vozilo i u putnom jarku nisu ništa vidjeli i nastavili su voziti dalje. I da se radilo o divljači, Perkec je bio dužan istu večer to prijaviti policiji, a ne nakon proteka više od 12 sati, odnosno idućeg dana kad se već saznalo da je u Bačevcu u putnom jarku pronađeno Jurišićevo tijelo.

Sutkinja Kovačević je u usmenom obrazloženju Presude na koju po primitku pisanog otpravka Perkec ima pravo žalbe kazala da je Perkecu olakšavajuća okolnost dosadašnja neosuđivanost i to što je roditelj malodobnog djeteta. Okrivljenik je dužan nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 1 427,80 eura, kao i paušalne troškove od 132,72 eura u roku 15 dana po pravomoćnosti.

Najčitaniji članci