News

Komentari 6

Šefu hitnih intervencija GSKG-a i dvojici građevinara odredili su mjesec dana istražnog zatvora

Šefu hitnih intervencija GSKG-a i dvojici građevinara odredili su mjesec dana istražnog zatvora

Blažević se sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o radovima na objektima pod upravljanjem GSKG

Voditelju Odjela za hitne intervencije u GSKG-u Nevenu Blaževiću (54) te dvojici građevinara Davoru Režeku (49) i Slaviši Veljković (51) određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog primanja i davanja mita radi namještanja poslova na zgradama u Zagrebu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor Blaževiću, Režeku i Veljkoviću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, doznaje Hina na sudu.

Treći osumnjičeni vlasnik građevinske tvrtke Mario Jurinić (57) pušten je da se brani sa slobode nakon što je istražiteljima priznao da je Blaževiću davao mito radi dodjeljivanja građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Uskok je, ne navodeći identitete osumnjičenika, ranije priopćio kako Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Blažević se sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

Uskok je nadodao da su Režek, Jurinić i Veljković zauzvrat Blaževiću isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da je Blažević s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

Policija je dodala kako se Blažević sumnjiči i da je obavještavao Režeka o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok je Režek zauzvrat Blaževiću isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova.

Uskok sumnja da je Blažević u travnju 2020. zaposlio Režekovu suprugu u GSKG-u putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je Blažević tijekom studenog iste godine ishodio da se Režekovoj supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Režek je zauzvrat Blaževiću obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

Uskok je precizirao da je Blažević s Jurinićem dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu Jurinić isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate.

Blažević je također, ističe Uskok, dogovorio s Veljkovićem dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova.