Obavijesti

News

Komentari 42

Šeler uoči odlaska u Ukrajinu: 'Najviše me strah da taj idiot ne krene s atomskim bombama'

Šeler uoči odlaska u Ukrajinu: 'Najviše me strah da taj idiot ne krene s atomskim bombama'

S obzirom na to da je u Ukrajini proveo šest godina, pretpostavlja da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim rusi pokušavaju ucjenjivati hrvatsku vladu

Denis Šeler, kojega je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao organizatora i glavnog odgovornog za dolazak hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajinu, nazvao je optužbe smiješnima.

On je šest godina ratovao u bataljunu Azov, a od Ukrajine je primio orden Narodnog heroja. Uoči ponovnog odlaska u tu zemlju s njim je razgovarao RTL.

- Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi koja se tamo događa, prije svega organizacija prijevoza izbjeglica, žena i djece, humanitarnih konvoja s pomoći za Ukrajinu, i pokušati izvući nekoliko hrvatskih građana koji se prema informacijama koje ja imam nalaze u ratom pogođenim područjima Ukrajine, kazao je Šeler.

VIDEO Pogledajte kako naš vojni ataše odbija rusku notu o hrvatskim borcima u Ukrajini
VIDEO Pogledajte kako naš vojni ataše odbija rusku notu o hrvatskim borcima u Ukrajini

- Djelovat ćemo tamo gdje je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Uglavnom Kijev i bliža okolica, ovisi kako se pokaže potreba. Ja idem tamo i stavljam sebe na raspolaganje toj zemlji i ne mogu ja odlučivati o tome što ću raditi.

Veliko ratno iskustvo

Šeler je čovjek s velikim ratnim iskustvom i tvrdi da je danas situacija u Ukrajini puno gora.

- Danas imate apsolutnu invaziju gdje se primjenjuju svi rodovi vojske, od kopnene vojske, zračnih snaga, raketne vojske… Apsolutno će u tim uvjetima biti teže djelovati, ali treba naglasiti da će biti puno teže onome tko napada. Jer ulasci u mjesta... znamo sami kako se to u Vukovaru završilo, mišljenja je Šeler.

Dodao je da je svjestan da ima metu na leđima te da mu zbog toga svakako nije ugodno. Ipak naglašava da je obiteljski vezan za Ukrajinu, da ima mnoštvo prijatelja sa ženama i djecom. Zbog toga ne može stajati sa strane i gledati što se događa.

Šeler o ruskim optužbama da šalje 200 plaćenike u Ukrajinu: 'To pokazuje koliko su očajni'
Šeler o ruskim optužbama da šalje 200 plaćenike u Ukrajinu: 'To pokazuje koliko su očajni'

'Mislim da je Putin spreman na najgore'

S obzirom na to da je u Ukrajini proveo šest godina, pretpostavlja da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim rusi pokušavaju ucjenjivati hrvatsku vladu. Obzirom da znamo da su Vlada i Hrvatska pokazali solidarnost s Ukrajinom, kojoj su poslali i vojnu pomoć i javno podržali sankcije, smatra da je to sve jedan dio njihovog pokušaja da pritisnu Hrvatsku da promijeni mišljenje.

- Ne bojim se prelaska granice s obzirom na to da ne radim nešto protuzakonito, niti imam namjeru raditi nešto protuzakonito, niti sam radio ikad protuzakonito. Još jednom ponavljam: ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce iz cijelog svijeta s iskustvom. Ne djecu, dobrovoljce – znači ljude koji su spremni doći i pomoći Ukrajini u obrani.

Naveo je da je u zemlji dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja. Konkretno: Gruzije, Bjelorusije, Švedske, Grčke... Dodaje i da su iz Japana krenule određene grupe, Poljaci, Litvanci, a sad pretpostavlja da će stići ljudi iz cijelog svijeta.

Za kraj je poručio čega ga je najviše strah.

- Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne počne koristiti taktičke atomske bombe, s obzirom na njegovo ponašanje i njegovih bliskih ljudi. Situacija se ne odvija kako su oni mislili, u čemu prilog ide i ova izjava o 200 Hrvata, što je nebuloza. Očito vlada panika i nespokoj, ja ne znam na što su spremni, ali mislim da je Putin spreman i na najgore, zaključuje hrvatski dragovoljac Denis Šeler.