Obavijesti

News

Komentari 167

Sin se dugo veselio putu, a onda su ga izbacili iz busa

Rođen u Siriji: Razred je krenuo u Rim. Na slovenskoj granici stali su i čekali satima. Izvukli su dječaka (15). Kolege nastavili put, a on je čekao da tata dođe po njega

VIDEO

Mom sinu prijatelji iz razreda šalju slike s putovanja u Italiji, a on stavlja na njih svoj lik kao da je tamo. No njega su na grub način slovenski policajci izveli iz autobusa i bez objašnjenja mu zabranili da nastavi put s prijateljima do Italije. Tužan je, vratio se u Zagreb, ali to hrabro podnosi.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:31

Govori to sirijski liječnik (50) koji radi u zagrebačkim klinikama, čija je obitelj prošle subote proživljavala pravu dramu. Njegov 15-godišnji sin učenik je Klasične gimnazije u Zagrebu čiji je razred prošlu subotu krenuo na sedmodnevni put u Italiju. Svjestan da bi zbog podrijetla njegov sin mogao imati problema na granicama, liječnik se tri tjedna prije puta obratio talijanskom veleposlanstvu u Zagrebu i pitao što od dokumenata moraju pribaviti. Inače, sin mu ima hrvatsku putovnicu za strance, a roditelji već pet godina žive i rade u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U veleposlanstvu su rekli kako su dobili odgovor iz Rima da s tom putovnicom moj sin može slobodno putovati, a u istom veleposlanstvu kontaktirali su kolege iz slovenskog veleposlanstva, koji su to također potvrdili. Postojao je i službeni popis škole o učenicima koji putuju, za koji su također rekli da je važeći dokument - prepričava otac. No to nije bilo dovoljno. U subotu oko 23 sata primio je poziv da dođe po sina, koji je ostao na granici.

- Sin je bio utučen. U pomutnji je uzeo torbu svoje prijateljice. Kad sam ga vratio kući, otišao sam na Autobusni kolodvor i cijelu noć provjeravao autobuse za Italiju i pitao bi li tko povezao torbu i predao je djevojčici. Nisam uspio - kaže naš sugovornik. Njegova supruga, koja radi s izbjeglicama u Zagrebu kao prevoditeljica u u Centru za stres i traumu, torbu je na kraju poslala preko jednog od korisnika centra, također izbjeglice. On je kao izbjeglica s valjanim dokumentima odnio torbu djevojčici u Italiju i vratio se u Zagreb. Taj put platili su 400 eura.

- Toliko smo bili očajni zbog sina, koji se putu radovao godinu dana, da smo zvali u ponedjeljak talijansko veleposlanstvo i pitali za vizu. Već smo rezervirali kartu za let, ali su nam povratno javili da viza neće biti gotova do kraja tjedna, pa smo odustali - kaže otac. Iz slovenske policije potvrđuju događaj, ali kažu da dječak nije ni mogao putovati jer naprosto nije imao vizu za Schengen. Jedan od učenika kaže da su u autobusu na granici čekali dva i pol sata. Roditelji kažu da je dječak omiljen u razredu i da govori pet stranih jezika.     

'To je posljedica različite prakse primjene Direktive'

O cijelom se slučaju oglasio i MUP. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"S obzirom na upite medija, a vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregana donosimo priopćenje

Maloljetniku je odbijen ulazak u Republiku Sloveniju od strane slovenske granične policije, iako je posjedovao putnu ispravu za strance izdanu od strane Republike Hrvatske i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj.  

Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregana do dolaska njegovog oca. 

S obzirom se radi o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu ne možemo iznositi više detalja o ovom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i vijeća od 13. prosinca 2011. godine.

Naime, člankom 33. navedene Direktive propisano je kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svog državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovim državnim području.

Međutim, navedenim člankom Direktive države članice u svom zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobreni neki oblik međunarodne zaštite, pod istim uvjetima kao i za druge strance koji zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio grupe koja je organizirano putovala i činjenicu da Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nije upoznato od strane slovenske policije s režimom granične kontrole kada su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, izražavamo žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog striktne primjene navedene Direktive od strane slovenske policije". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje