Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

'Sinkopa i pas Medo postali su simbolima našeg pravosuđa...'

Stvari u pravosuđu nisu dobre, istaknuli su, a za reforme treba hrabrosti. U promjenama prvo treba krenuti, smatraju, upravo od sudaca i Državnog sudbenog vijeća, kažu u GLAS-u...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21 komentara

Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš te njezin stranački kolega Goran Beus Richembergh predstavili su u srijedu izmjene Zakona o državnom sudbenom vijeću te o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje su uputili u saborsku proceduru.

Stvari u pravosuđu nisu dobre, istaknuli su, a za reforme treba hrabrosti. U promjenama prvo treba krenuti, smatraju, upravo od sudaca i Državnog sudbenog vijeća.

- Objektivne analize pokazuju da je Hrvatska druga zemlja u EU po broju sudaca na 100.000 stanovnika. Konkretno, u Hrvatskoj imamo 41 suca na 100.000 stanovnika. U Irskoj su 3 i pol sudaca na 100.000 stanovnika. Druga je i po broju neriješenih predmeta. 0,22 posto sudaca 2016. su ocijenjeni da nisu dobro radili svoj posao. Sinkopa i pas Medo postali su simbol našeg pravosuđa - istaknula je Mrak-Taritaš.

Ovim izmjenama predlažu, stoga, uvođenje sustava nagrađivanja, ali i sankcioniranja sudaca te jasne kriterije za stegovne mjere koje sada nisu propisane.

- Mi predlažemo da suci koji rade više od svoje norme, na temelju uspjeha iz prošle godine, imaju veće plaće te da budu motivirani. A  paralelno s tim da se onima koji ne rade, kojima je više od 50 posto presuda palo, zahvali i kaže da bi bilo dosta - rekla je Mrak-Taritaš.

Cilj izmjena, naglasili su, osim uspostave sustava nagrađivanja i sankcioniranja, i veća transparentnost u radu sudaca te smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta.

- DSV po postojećem modelu može isključiti javnost iz svog rada kad god hoće što znači da javnost nije u stanju nadzirati, ne samo zakonitost, nego i logičnost njihovog rada. DSV si može dozvoliti luksuz da zatvori sjednice i onda donosi odluke koje su nevjerojatne - istaknuo je Beus Richembergh naglašavajući kako se po njihovim prijedlozima "više nikad ne bi moglo dogoditi da netko tko je na listi prava prvenstva tek 71. ili 73. bude izabran na sudačku dužnost".

Nadalje, potpuno je nepojmljivo, istaknuli su, da svi državni dužnosnici imaju obvezu predstavljati svoje imovinske kartice, a da suci nemaju.

- Najapsurdniji slučaj je bio prilikom imenovanja predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse  kad ni saborski Odbor za pravosuđe nije mogao dobiti uvid u njegovu imovinsku karticu - rekao je Beus Richembergh.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message