Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Sinovima je sredio da dobiju stanove, a onda ih iznajmljuju'

Oporbeni vijećnici kažu kako je bilo vrijeme da USKOK dođe u općinu jer su načelnika prijavljivali za niz nepravilnosti. Načelnika Zlatka Pinjuha čeka i isključenje iz HDZ-a

224 komentara

Jel konačno došao kraj tim lopovima?, propitkivali su se mještani sela Čeminac kod policajca koji je stajao ispred zgrade Općine u utorak prijepodne. On je priječio ulaz u zgradu Općine svima koji su toga dana željeli ući jer je bio u pratnji djelatnika USKOK-a i pripadnika osječko-baranjske kriminalističke policije koji su došli zbog niza kaznenih prijava podnesenih protiv načelnika općine Zlatka Pinjuha (HDZ). Kako je potvrdio USKOK u tijeku su izvidi i istraga kojima će se potvrditi opravdanost prijava.

POGLEDAJ VIDEO:

Velika akcija u Čemincu: Policija i USKOK upali u općinu, pretražuju dokumente i ispituju članove općinskog vijeća Više na http://bit.ly/2ylMBd5

Velika akcija u Čemincu: Policija i USKOK upali u općinu, pretražuju dokumente i ispituju članove općinskog vijeća Više na http://bit.ly/2ylMBd5 Reporter: Danijela Mikola

Objavljuje 24sata u Utorak, 30. srpnja 2019.

- Čeminac je općina u kojoj vlada HDZ. Većina članova općinskog vijeća i načelnik su HDZ-ovci. Nas pripadnika oporbe ima četvorica i ujedinjeni smo u nastupanjima protiv načelnika koji je u proteklih četiri-pet godina činio niz kaznenih djela i zlouporaba položaja zbog kojih smo ga kazneno i prijavljivali. Prijavljivali su ga i mještani jer im je nametao poreze koji su bili suludi, kao primjerice namet za korištenje ceste u svrhu obavljanja poljoprivrednog posla. Neslužbeno znamo da protiv njega, ali i  njegovih sinova, kao i nekih članova općinskog vijeća. postoji oko 200-tinjak prijava. O nekima se već pisalo, o mnogima se još ne zna, ali konačno je vrijeme da se tome stane na kraj. Ja imam dokaze, dokumentaciju i papire iz kojih je razvidno kršenje zakona, 'pranje' općinskog novca, pogodovanje sinovima da si kupe stanove na račun općine, zlouporaba službenog vozila i kartice koju načelnik koristi u privatne svrhe. Prije šest mjeseci je od vijećnika zatražio izglasavanje odluke o općinskom subvencioniranju otplate kredita iz 2006. godine u švicarskim francima. Na tu su se subvenciju prijavili načelnik i još jedan mještanin. A načelnik je digao kredit u švicarcima od 1,5 milijun kuna na 35 godina otplate. Rata mu je 6000 kuna i ima za otplatu još 23 godina. Po novoj odluci općina će mu otplatiti 600 tisuća kroz subvenciju. Sina je zaposlio u općinskoj komunalnoj tvrtki iako nema uvjete za to radno mjesto. Radna inspekcija je tri puta nalagala općini da mora otpustiti Marka Pinjuha jer nema položen državni ispit. I tata načelnik mu tri puta da otkaz, i ponovo ga tri puta zaposli. Odobrava mu se mjesečno po 8-9 tisuća kuna putnih troškova, koje ima čak i kada je na godišnjem . Prije šest mjeseci mu je povećao plaću za 48 posto pa sin sada prima oko 9 tisuća kuna plaće, koliko ima i neki pročelnik. Oba sina primaju stipendije od 1000 kuna kao izvanredni studenti. Obojica žive u Grabovcu, u općini Čeminac, iako im je tata omogućio subvencijsku kupnju stanova u Osijeku i to isto plaća općina - govori Marko Perković, član općinskog vijeća iz HDSSB-a koji se, kaže, zbog brojnih prijava protiv načelnika u Općini našao na listi nepoželjnih.

OGORČENJE U BARANJI Seljačka buna: 'Dosta nam je ovog harača. Pa to je pljačka'

Kaže da mu, primjerice, načelnik ne isplaćuje naknadu od 400 kn za svaku sjednicu iako na to ima pravo. Načelniku općine Zvonku Pinjuhu, koji je inače djelatnik Hitne medicinske pomoći u Požegi i na posao udaljen stotinjak kilometara putuje službenim automobilom općine, to nije prvi puta da se sukobljava sa zakonom, ali nikada za ništa nije odgovarao. USKOK sada pretresa dokumentaciju općine, a Županijski odbor HDZ-a pokrenuo je postupak razrješenja Pinjuha te disciplinski postupak stranke protiv njega.

- Ti su postupci pokrenuti prije ove istrage USKOK-a i  odluke o njima biti će donijete na prvoj sjednici županijskoj odbora ili ranije ako je potrebno, telefonski - rekao je Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. 

SUMNJIVE SUBVENCIJE USKOK u općini Čeminac zbog načelnika i njegovih sinova?
USKOK je odmah po dolasku u općinu Čeminac pošao tražiti načelnika Pinjuha koji nije bio u općini. Nisu ga pronašli ni kod kuće u Grabovcu, gdje je bio samo njegov sin i koji je morao pustiti policajce da obave pretres kuće. Iz zgrade općine, gdje su bili donačelnica Anuša Rešetar i predsjednik općinskog vijeća Mario Kral odnijeli je i neka dokumentacija. Navodno je Zlatko Pinjuh vijest o dolasku USKOK-a u općinu dočekao u automobilu putujući sa mora. 
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Iznenađen sam kao i vjerojatno svi djelatnici općine i stanovnici. Jutros sam obaviješten od gospodina Mihaljevića iz krim-policije da se po nalogu USKOK-a treba obaviti pretres prostorije. Zašto, kako, ništa više o tome ne znam - izjavio je Pinjuh u telefonskom razgovoru za HRT.

Možda vas zanima i ovo:
Message